Je libo víno Roglič? Jak si Slovinec nastudoval cíl a dojel si pro dárek

  8:59
A vítěz bere vše. Přesněji: etapové vítězství a červený dres lídra Vuelty navrch. Mnozí očekávali, že by tato věta mohla platit v sobotu. Ale Primož Roglič nechtěl čekat na víkend. Protože, jak sám říká: „Vyhrávat se mi nikdy neomrzí.“

Primož Roglič vítězí v 10. etapě Vuelty. | foto: Profimedia.cz

Přední cyklistický reportér Daniel Friebe vyjádřil na Twitteru letošní úspěšnost Primože Rogliče následující tabulkou ve španělském duchu.

Výhry v období po jarním lockdownu:
Real Madrid 13
Barcelona 12
Roglič 10.

Při současném apetitu slovinského cyklisty nicméně oběma fotbalovým gigantům hrozí, že než Vuelta skončí, mohl by je přeskočit.

V pátek s ním nejprve nikdo nepočítal. Tohle přece neměla být etapa pro něj. Lídři celkové klasifikace měli v Kantábrii jen nabírat síly před víkendovým horským zápřahem.

Jenže všechno bylo jinak.

Že bude 185 kilometrů do Suancés etapou i pro sprintery? Zapomeňte. Ti dva nejsledovanější už nebyli před cílem ani v pelotonu. Pascal Ackermann z Bory dorazil se ztrátou šesti minut. A Sam Bennett z Quick-Stepu, jenž ve zvlněném terénu odpadl ještě dříve, přijel s mankem 12 minut úplně poslední, ani ne v grupetu, ale daleko za všemi, jen v doprovodu pomocníka Iana Garrisona.

Ani dalším superrychlým mužům závěrečné mírné 1,5kilometrové stoupání do cíle tolik nesedělo, nejlepší ze sprinterů Robert Stannard z Mitcheltonu-Scott obsadil páté místo.

Že to tedy bude etapa pro klasikáře? Jistě, snažili se, také Zdeněk Štybar byl hodně vidět, když se ještě 300 metrů před cílem hnal s nejlepšími v čele, načež odpálil do boje o etapu mladého parťáka Andreu Bagioliho, letos pátého na Giro dell’Emilia.

Roglič má vítězný hattrick, v celkovém pořadí Vuelty vyrovnal čas Carapaze

„Poslední dva kilometry byly o boji o pozici. Michael (Morköv) a pak Zdeněk mi připravili skvělou pozici a 200 metrů před cílem jsem akceleroval,“ popisoval dění 21letý italský debutant na Grand Tour. Náramně si užíval, že poprvé při závodě World Tour dojel v elitní trojce, ale na boj o vítězství tu byli jiní.

Vrchaři.

Guillaume Martin v puntíkatém trikotu vedoucího muže vrchařské soutěže rozpoutal závěrečnou bitvu, když si výrazným zrychlením vytvořil malý náskok.

„Tolikrát od začátku Vuelty jsem se už snažil vyhrát etapu,“ připomínal jezdec Cofidisu. „Nechci opustit tenhle závod bez etapy nebo bez trikotu nejlepšího vrchaře. Takže musím neustále jezdit agresivně.“

Což činí, jenže se za ním 200 metrů před cílem vydal slovinský mistr v zeleném trikotu lídra bodovací soutěže, Martinův etapový sen se opět jednou rychle rozplynul.

O den dříve, ve čtvrtečním večeru, prováděl Primož Roglič teoretickou přípravu. „Pustil jsem si video z dojezdu etapy v Suancés v roce 2008,“ prozradil, že si nastudoval, jak v kantábrijském městě tehdy vyhrál Paolo Bettini po souboji, do kterého se také zamotal nejeden vrchař.

Roglič věděl, kdy a jak je ideální zaútočit.

Pak se jako lovec nahánějící divokou zvěř vrhl do bitvy a nechával za sebou roztroušené Martina, sprintery, klasikáře i další vrchaře.

„Jsem přešťastný. Nikdy není lehké vyhrát. Ale já na to měl nohy,“ sdělil, když suverénně triumfoval před Felixem Grosschartnerem z Bory.

Zdá se, že je nezastavitelný.

Vypadal tak zlomeně, když ho v předposlední etapě Tour připravil Tadej Pogačar o titul ve chvíli, kdy se už viděl ve žlutém trikotu na Champs Elysées. Ale zatímco někoho jiného by takový nečekaný zvrat mohl psychicky zlomit na delší dobu, v Rogličově případě se děl pravý opak.

Začátkem října ovládl monumentální klasiku Lutych-Bastogne-Lutych.

Potom přijel na Vueltu a hned v úvodní den vyhrál středně horskou etapu s dojezdem těsně za vrcholem baskického Arrate.

Vuelta 2020

Speciální příloha iDNES.cz

V 8. etapě si podmanil i horský dojezd na Moncalvillo.

A nyní mu patřila sprintersko-klasikářská etapa.

Připočtěte fakt, že v úterý bude jednoznačným favoritem časovky a dostanete cyklistu s nesmírně univerzálním záběrem, vracejícího nás ve vzpomínkách třeba až k časům Bernarda Hinaulta nebo Eddyho Merckxe.

„Ukazuje, že je nejsilnějším mužem v závodě,“ ocenil ho i Alejandro Valverde.

Ve čtvrtek oslavil Primož Roglič 31. narozeniny. Teď na toto téma dokonce zavtipkoval: „Jsem zase o rok starší a o rok silnější. Jsem jako dobré víno. Čím starší, tím lepší.“

Jeden dárek dostal v pátek navíc. Pravda, až poté, co rozhodčí ukončili poněkud zmatené dohadování.

Rozpojil Roglič svým útokem už tak prořídlé hlavní pole? Ano, nebo ne? No přece ano! Nebo přece jen ne? Ale vždyť se na ty záběry podívejte, je tam díra jako pořádný kaňon!

Nuže, ze prvními osmi jezdci vyhlásili rozhodčí třísekundový odstup. A až ve druhé skupině dojel lídr závodu Richard Carapaz. Což znamenalo...

Zase jednou tu máme časovou remízu na 1. místě!

ZPĚT DO ČERVENÉ. Primož Roglič se raduje z vítězství v desáté etapě Vuelty, zároveň se zpět oblékl do červeného dresu.

Na Giru k ní došlo po 20. etapě a dočasného majitele růžového dresu určilo pomocné kritérium v podobě setin sekundy z odjetých časovek. Ale na Vueltě se zatím žádná časovka nekonala. O tom, kdo v sobotu obleče červený dres, tedy rozhodl větší počet etapových vítězství. A v této statistice vede Slovinec nad Ekvádorcem 3:0.

Roglič rychle zlikvidoval ztrátu z nepovedené 6. etapy na Formigal.

Carapazovi pomocníci z Ineosu předtím pracovali na špici pelotonu a vytvořili mu pro závěr etapy výbornou výchozí pozici. Chris Froome a Cameron Wurf najeli na čelo pelotonu 12 kilometrů před cílem, určovali tempo a starali se, aby byl jejich lídr za nimi bezpečně chráněn. Šest kilometrů před cílem potom převzali jejich práci Dylan van Baarle a Andrey Amador.

Potud vše dobře...

Ještě 300 metrů před cílem byl Carapaz v popředí. Ale jakmile Roglič nastoupil, začal se propadat polem až na 14. místo v cíli.

„Ta etapa byla docela jednoduchá, zato finále poněkud explozivní,“ popisoval Ekvádorec. „Tým pro mě odvedl skvělou práci, ale ten nejlepší vyhrál. Já to nebyl.“

Co zbývalo Gabrielu Raschovi, sportovnímu řediteli Ineosu, než aspoň říci: „Jsem sebevědomý, že Richie teď pojede velmi dobře víkendové etapy. Jejich kopce, které mu sedí.“

Ano, na severu Španělska jsou před námi dvě nejtěžší etapy celého ročníku.

V sobotu čeká na 170 kilometrech pět vrchařských prémií (z toho čtyři první kategorie) a vyvrcholení na Alto de Farrapona, kde žijí poslední ze španělských hnědých medvědů.

Vuelta sem zavítá teprve potřetí v historii, poprvé od roku 2014, kdy tady zvítězil Alberto Contador.

A v neděli přijde krátká, 109 kilometrů dlouhá etapa na mytické Angliru, s až 24procentními rampami. Poosmé je tento obávaný výšlap zařazen v itineráři Vuelty. Naposledy tu v sezoně 2017 triumfoval - jaké překvapení - ano, opět Alberto Contador.

Očekává se přijatelné počasí, snad slunečná modrá obloha, dokonce i teploty nad 20 stupňů. Aspoň že tak.

„Je před námi velkolepý víkend,“ říká Dan Martin, třetí celkově. „Už sobotní etapu považuji za jednu z nejtěžších v celé letošní sezoně. Bude to velký test, ale já se na něj těším.“

Alejandro Valverde z domácího Movistaru, průběžně osmý, prohlašuje: „Očekávejte velké změny v pořadí. Taktika týmů bude hrát významnou roli. Ta naše je, že my vždy útočíme. Někdy to dopadne dobře, jindy ne, ale pokoušíme se.“

George Bennett, pomocník Rogliče, při pohledu na popředí celkové klasifikace připomíná: „Zatím hovoříme o sekundách, ale pokud budete mít špatný den na Angliru, budete hovořit o minutách ztráty.“

Roglič zůstává na pohled klidný: „Zase tak moc se toho pro náš tým nemění, i když máme červený dres. Musíme zůstat soustředění... ale zároveň i uvolnění. Příliš velký stres škodí. Toho jsme si užili dost už na Tour. Takže teď potřebujeme užívat si Vueltu nejvíc, jak to jen jde.“

11. etapa Vuelty

Podrobná online reportáž

Užívat si Angliru... pro mnohé jezdce zní takové spojení nepřijatelně. V případě fanoušků je to ovšem něco úplně jiného.

Před rokem vyjížděl Primož Roglič do předposledního víkendu Vuelty s luxusním náskokem 2:25 minuty na druhého Valverdeho.

Letos má v 51 sekundách za sebou hned tři soupeře.

Ovšem má k dobru úterní 33kilometrovou časovku, v níž se očekává, že najede na nejbližší soky minutu i více. Časovka načne po dni volna třetí týden závodu, v jehož itineráři je tentokrát méně hor než v týdnech předchozích a už jen jeden horský dojezd.

Roglič teď o víkendu útočit nemusí. 

Jeho protivníci ano.

Ale při současném bojovném nastavení své mysli si lídr Vuelty možná i o víkendu řekne, že nejlepší obranou je útok.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...