Belgický cyklista Wouter Weylandt se raduje z triumfu ve 3. etapě Giro d´Italia 2010

Belgický cyklista Wouter Weylandt se raduje z triumfu ve 3. etapě Giro d´Italia 2010 | foto: AP

Třetí etapu Gira vyhrál Weylandt. Jenom ses flákal, ty mizernej blbče, slyšel v cíli

  • 6
Belgičan Wouter Weylandt zvítězil ve třetí etapě cyklistického Giro d´Italia. Po 209 kilometrech z Amsterdamu do Middleburgu přespurtoval na pásce Australana Browna. Růžový trikot vedoucího jezdce oblékne Kazach Alexandr Vinokurov, který svlékl Cadela Evanse.

Vinokurov má stejný čas jako druhý Australan Richie Porte. Jediný Čech v pelotonu František Raboň je celkově na 125. místě. Do cíle dojel v hlavním poli se ztrátou osmi minut.

I přes rovinatý profil etapy nebyla nouze o vzrušení. Mohla za to řada pádů a nepříjemný vítr, který peloton roztrhal na několik částí. Jeden z karambolů odnesl zlomenou klíční kostí Američan Christian Vandevelde a ze závodu odstoupil.

V čelní skupince po dalším hromadném pádu deset kilometrů před cílem
najednou chyběl dosavadní lídr Australan Cadel Evans a bez pomoci svých kolegů musel odtáhnout závěrečné kilometry v čele další skupiny sám. Manko však nestáhl a do cíle dojel o tři čtvrtě minuty později než vítěz.

"Celou dobu jsem jel v klidu a uvolněně. Najednou jsem vyjel ze zatáčky a přede mnou ležel snad celý tým Sky. Ostatní padali přese mne. Kvůli ztrátě 40 sekund to ale nevzdám," prohlásil jeden z horkých adeptů na celkový triumf Evans.

Spurtér týmu Quickstep Weylandt se v závěrečné rovince prosmýkl kolem dvou jezdců Columbie a vybojoval premiérové letošní vítězství.

Rozladění neskrýval především Němec André Greipel, jenž vítězi spílal se zaťatou pěstí: "Jenom ses flákal, ty mizernej blbče," zlobil se na Weylandovu taktiku nepracovat v čele skupiny.

"Nemůže mě z ničeho obviňovat," reagoval pětadvacetiletý rodák z Gentu, jenž má ve sbírce také předloňský triumf v jedné z etap španělské Vuelty.

Peloton nyní čeká přesun do Itálie, ve středu bude Giro pokračovat časovkou družstev.

giro d´italia - 3. etapa

Amsterdam - Middleburg (209 km):

1. Weylandt (Belg.) 5:00:06, 2. Brown (Austr.), 3. Förster, 4. Hondo (oba Něm.), 5. Blyth (Brit.), 6. Greipel, 7. Gerdemann (oba Něm.), 8. Nibali (It.), 9. Rohregger (Rak.), 10. Vinokurov (Kaz.) všichni stejný čas...159. Raboň (ČR) -7:59.

Průběžné pořadí:

1. Vinokurov 10:07:18, 2. Porte (Austr.) stejný čas, 3. Millar (Brit.) -1, 4. Nibali -5, 5. Sieberg (Něm.) -7, 6. Greipel, 7. Goss (Austr.) oba -10, 8. Gerdemann -12, 9. Garzelli (It.) -15, 10. Weening (Niz.) -16, ...125. Raboň (ČR) -9:17.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa