Reportáž skončila 3. 7. 2021 17:36

Tour de France 2021, 8. etapa

Etapu komentuje Dan Hübsch.

128 km do cíle

Peloton teď uzavírá kmet závodu, Alejandro Valverde. V grupetu je pak i Peter Sagan.

130 km do cíle

Šlapat do toho začal také Nans Peters z AG2R. Hlavní skupina se poté začala trochu trhat, ale stále nemůžeme hovořit o úniku.

131 km do cíle

Žádný únik zatím nemáme. Mimo grupeto nyní peloton jede v celku, chvíli na jeho čele přiostřoval tempo Omar Fraile z Astany.

132 km do cíle

Grupeto i s Thomasem už ztrácí přes minutu a půl!

135 km do cíle

Podle informací z oficiálních stránek Tour měl na zemi skončit Michael Woods.

138 km do cíle

Neklasifikované úvodní stoupání dalo několika jezdcům pořádně zabrat. Nyní se cyklisté pohybují po mokrých silnicích ve sjezdu.

Thomas v problémech:

Start dnešní etapy:

141 km do cíle

Poels si nevytvořil více než zhruba dvacetivteřinový náskok a už spíše vyčkává na dojetí pelotonem. Cyklisté se dost možná zase sjedou.

142 km do cíle

Možná, že až dnes se zranění na některých jezdích jako Kluge, Thomas či Froome začínají výrazněji podepisovat.

143 km do cíle

A pozor, hlavní pole nyní opouští i Geraint Thomas z Ineosu!

144 km do cíle

Z hlavního pelotonu se teď oddělilo několik závodníků. Výrazně se vzdálil však jen jezdec Quick-Stepu, Mattia Cattaneo. Ten už se blíží k Poelsovi.

145 km do cíle

Do grupeta už jdou také jezdci UAE, kteří včera dlouho makali na čele hlavní skupiny. Mezi závodníky za pelotonem je i Chris Froome (Israel Start-Up Nation)!

147 km do cíle

Velmi solidní náskok si vytvořili Wouter Poels (Bahrain) a Tao Geoghegan Hart (Ineos). Druhý jmenovaný ale Poelsovi nestřídá, protože jej ani neuvisí. Holanďan pokračuje sám.

148 km do cíle

Z hlavní skupiny si vystupují i Tim Merlier (Alpecin-Fenix) nebo Arnaud Démare (FDJ). Sprinteři dnes budou mít co dělat, aby dojeli v časovém limitu.

149 km do cíle

Cyklisté hned ze začátku stoupají do kopce a už odpadají třeba Roger Kluge (Lotto-Soudal) či Max Walscheid (Qhubeka).

150 km do cíle

Dnešní horská etapa do Le Grand-Bornand právě začala!

Peloton už nasává atmosféru dnešní etapy v ulicích Oyonnax, odkud za chvíli oficiálně odstartuje. Na cyklisty lehce kape déšť.

Včerejší dlouhou, ale cyklisty rychle odjetou, etapu si můžete připomenout ve článku našeho zpravodaje přímo z místa:

Primoži, promluvíme si. Jak Roglič zůstal sám a dvojčata uzavřela pakt

přečíst článek
Lídr průběžného pořadí Tour

Celkové pořadí po sedmi etapách:

1. Mathieu van der Poel (25:39:17)
2. Wout van Aert (+0:30)
3. Kasper Asgreen (+1:49)
4. Matej Mohorič (+3:01)
5. Tadej Pogačar (+3:43)

Lídr průběžného pořadí Tour

Fantasticky se předvedl Mathieu van der Poel. Zaútočil, šel do úniku a zvýšil svůj náskok na jiné jezdce v souboji o žlutý dres. Ke konci ustál i útok nejbližšího soka v celkovém pořadí, Wouta van Aerta. Kdo jiný než Belgičan by taky mohl svádět souboj s van der Poelem. Tihle dva už spolu soupěří léta. Je třeba ale dodat, že v etapě pak spolu oba začali spolupracovat.

Nejvíce byli před zhruba 20 hodinami vidět Slovinci. Etapu vyhrál Matej Mohorič, který dnes do závodu bude vstupovat i v puntících a s červenými čísly. S Mohoričem vítězství oslavoval také jeho velký kamarád, Tadej Pogačar. Úplně jiné emoce musel po dojezdu prožívat loni druhý Primož Roglič, který na hlavní balík ztratil 3 minuty a 48 vteřin. V celkovém pořadí je nyní až třiatřicátý a má na žlutý dres více než devítiminutovou sekeru.

Doufejme, že včerejší etapa, která mimochodem byla druhou nejdelší na Tour v tomto tisíciletí, předznamenala, jak bude vypadat víkend v Alpách. Snad nás dnes totální cyklistika opět nemine!

Přeji krásné sobotní odpoledne a jsem moc rád, že vás můžu přivítat u naší online reportáže z první horské etapy 108. ročníku Tour de France. Osmé pokračování letošní Staré dámy začne za necelou půlhodinu, to jest ve 13:15.

Závodníci přejedou i přes tři vrchařské prémie první kategorie. Poslední Col de la Colombière nabídne také boj o bonifikační sekundy. Před třemi lety zvládl vítězně kombinaci Col de Romme/Col de la Colombière Julian Alaphilippe. Ten bude mezi favority této etapy patřit zcela jistě i letos. Dařilo se zde také Ionu Izagirrovi. Osmou část závodu by zase mohla využít skupina uprchlíků. Obzvláště pro vrchaře bude první velkou zkouškou.

Po úvodu v Bretani a pasáži vedoucí napříč středem Francie se cyklisté přesunou na východ země. Do Alp. Na 250kilometrovou štreku naváže nemilosrdný víkendový dvojboj v horách. V sobotu začne ve městě Oyonnax, které na sebe výrazně upozornilo protinacistickým odporem během 2. světové války. Za přibližně čtyři hodiny by se ti nejlepší měli po sjezdu dostat do cílového střediska v Le Grand-Bornand. V něm se pravidelně jezdí biatlonový Světový pohár.

Výškový profil osmé etapy:

  • Tour de France 2021 / výškový profil 8. etapy

    Tour de France 2021 / výškový profil 8. etapy / Autor: Tour de France