131 km do cíle

Hugo Houle získává bez boje bod na Col de Couz.

132 km do cíle

Pelotonu na vedení závodu chybí tři a půl minuty. Hlavně El Tractor Tim Declerq odvádí opět skvělou práci.

133 km do cíle

Po vyjetí na vrchařskou prémii Col de Couz a po krátkém sjezdu s následnou rovinatou pasáží přijde na řadu náročnější stoupání na prémii sprinterskou v La Placette. Bude zajímavé sledovat, jestli se Matthews s Colbrellim zase o pár bodíků přiblíží Cavendishovi.

139 km do cíle

Duo Van der SandeHoule začíná stoupat na jediný dnešní hodnocený vrchol Col de Couz. Jde o realtivně dlouhé stoupání, které měří 7,5 kilometru. Zato ale není nějak strmé a průměrný sklon se drží pod třemi procenty. Proto se v rámci klasifikace jedná o „čtyřku“.

141 km do cíle

A jeden z favoritů dnešního dojezdu, Nacer Bouhanni, mění kolo. Týmoví kolegové na něj samozřejmě čekají.

141 km do cíle

Průměrná rychlost etapy je prozatím na 43 kilometrech za hodinu. Vítr je slabý, fouká rychlostí 9 km/h. Uvidíme, jestli právě on nějak neovlivní dnešní etapu. Teplota se pohybuje kolem 23 stupňů Celsia.

144 km do cíle

Nyní se výhoda dvou dobrodruhů zase o něco zmenšuje, už je „jen“ čtyřminutová.

  • Peloton po startu desáté etapy Tour de France.

    Peloton po startu desáté etapy Tour de France. / Autor: Reuters

Srovnání rychlostí úniku a pelotonu na prvních 25 kilometrech:

Do Chambéry se i v roce 2017 jela 9. etapa Tour. Startovala v tehdy nováčkovském Nantua a zvítězil Rigoberto Uran. Dnešní etapa je ale výrazně jiná. Před čtyřmi lety trasa vedla přes sedm vrchařských prémií, z toho hned tři byly mimořádné kategorie.

150 km do cíle

Všichni muži v sedle se už brzy dostanou do města, do Chambéry. Jde o město umění a historie v prefektuře Savojska. Výrazné jsou staré měšťanské domy z přibližně 15. století. Charakteristické jsou také malinké uličky. Dále barevné a úzké fasády, v dřívějších dobách se totiž daně vypočítávaly podle šířky fasád. Najdeme zde krásnou sloní fontánu z roku 1838, zámek savojských vévodů z 11. století, přírodní park Chartreuse s kamzíky, muflony, srnkami, divokými prasaty i jeleny, nebo jezero smaragdově zelené barvy – Aiguebelette.

158 km do cíle

Také hlavní balík znovu táhne kdo jiný než Tim Declerq.

159 km do cíle

Küngův nástup probudil peloton a projevil se i na vedení dua v čele. Kleslo k pěti minutám.

Další z dnešních favoritů, Wout van Aert: „Myslím, že bez Primože (Rogliče) v týmu je šance na celkové vítězství pryč. Soustředím se na sprinty.“

164 km do cíle

Situace se zklidnila. Natažený balík teď jede alejemi v údolí nedaleko města Chambéry. Přímo podél řeky L’isère.

166 km do cíle

Tím jezdcem FDJ byl Stefan Küng.

167 km do cíle

V hlavním poli nyní nastoupil jeden z členů FDJ. A pozor, k útoku se připojil Sonny Colbrelli! Peloton musí reagovat.

168 km do cíle

Peloton se nikam nežene. Houle s Van der Sandem o už šest minut vepředu.

Jednotlivé dresy na startu dnešní etapy. Vlevo Ben O’Connor, jezdec s červenými čísly pro nejaktivnějšího jezdce předešlé etapy:

Peter Sagan před startem: „Je to velmi zvláštní start letošní Tour. Každým dnem se cítím lépe. Uvidíme, jak to bude den po dni vypadat. Dnes se samozřejmě pokusím ovládnout sprint.“

175 km do cíle

Závodníci se nyní prohání nedaleko středověké pevnosti Miolans, která vznikla v 11. století. Mezi lety 1564 až 1792 sloužila jako věznice. Vězněn zde byl i slavný spisovatel kontroverzních děl, Markýz de Sade.

179 km do cíle

Náskok uprchlíků přesáhl dvě minuty.

Dnešní etapa podrobněji:

Útok Van der Sandeho a Houleho:

186 km do cíle

Zmíněné duo si vypracovalo už čtyřicetivteřinové vedení.

188 km do cíle

A připojil se k němu Kanaďan Hugo Houle z Astany. Únik dne asi bude tvořit jen dvojice závodníků.

189 km do cíle

Kousek před pelotonem nyní jede Tosh Van der Sande z Lotto-Soudal.

190 km do cíle

Dnešní etapa právě odstartovala!

Start cyklistů v neutrální zóně:

Zpět k nedělní etapě se ještě můžete vrátit ve včerejším textu našeho zpravodaje, Tomáše Macka:

Niku, slez. Ne, pojedu dál. Jak Tour servírovala den v pekle a kurz přežití

přečíst článek

A nyní ještě před startem etapy platí, že už odstoupilo 20 jezdců. Dnes se mezi ně přidal Jonas Koch z Wanty Gobert. V hlavním balíku jich tak zbývá 164.

Lídr průběžného pořadí Tour

Celkové pořadí po úvodním týdnu:

1. Tadej Pogačar (34:11:10)
2. Ben O’Connor (+2:01)
3. Rigoberto Uran (+5:18)
4. Jonas Vingegaard (+5:32)
5. Richard Carapaz (+5:33)

Pořadí bodovací soutěže po úvodním týdnu:

1. Mark Cavendish (168 bodů)
2. Michael Matthews (130 bodů)
3. Sonny Colbrelli (121 bodů)
4. Jasper Philipsen (102 bodů)
5. Julian Alaphilippe (99 bodů)

Pořadí vrchařské soutěže po úvodním týdnu:

1. Nairo Quintana (50 bodů)
2. Michael Woods (42 bodů)
3. Wout Poels (39 bodů)
4. Ben O’Connor (24 bodů)
5. Sergio Higuita (22 bodů)

V soutěži o bílý trikot samozřejmě vede Tadej Pogačar. Za ním je v celkovém pořadí čtvrtý Jonas Vingegaard. Třetí David Gaudu ztrácí 7:22.

Pořadí týmové soutěže vévodí Bahrain. Druhé AG2R zaostává o 18 minut a 4 vteřiny. Ineos na bronzovém stupínku má oproti času francouzského týmu ještě dalších 9 minut a 29 sekund navíc.

Italský mistr Sonny Colbrelli se svým výkonem v horách zařadil mezi žhavé kandidáty na zelený dres, který momentálně drží Mark Cavendish. Brit vyhrál v úvodním týdnu dvě etapy a naprosto nečekaně se ještě dokázal vrátit z téměř cyklistického důchodu.

S celkovým pořadím ještě zamíchal Australan Ben O’Connor, který po fantastickém výkonu vyhrál nedělní etapu a najel několik minut na favority. Kolumbijský vrchař Nairo Quintana si zase vytvořil náskok v boji o puntíkatý trikot a má jistotu, že dnes o bílý dres s červenými flíčky nepřijde.

Lídr průběžného pořadí Tour

Z jednoho jezdce však šel pocit, že první týden byl jako stvořený pro krásné výletní vyjížďky na kole. Tadej Pogačar si přes lehkou ztrátu v prvních etapách vytvořil po úvodní části Tour opravdu luxusní pozici. V časovce opět ukázal, že je zkrátka někde jinde než ostatní jezdci, a v horách svůj náskok bez problému bránil i vlastními útoky.

První týden, a obzvlášť jeho alpský závěr, byl k cyklistům nemilosrdný. Odstoupit muselo už 19 jezdců. Příčin bylo hned několik: těžké etapy i části tras, zbytečné chyby, nervozita, nezodpovědná fanynka nebo časový limit. Suma sumárum to i pro dnešní, pravděpodobně sprinterský, dojezd znamená neúčast takových jmen jako Ewan, Démare, Coquard nebo Merlier.