VÍTĚZ KRÁLOVSKÉ ETAPY. Primož Roglič slaví triumf v 19. etapě Tour.

VÍTĚZ KRÁLOVSKÉ ETAPY. Primož Roglič slaví triumf v 19. etapě Tour. | foto: Reuters

Ohňostroj útoků a Rogličův triumf. Thomas vede Tour i po královské etapě

  • 564
Ujeli už více než tři tisíce kilometrů. Až nyní, v devatenácté etapě ale peloton na Tour de France čekala královská horská etapa v Pyrenejích. Na pátečním menu byly i bájné vrcholy Aspin, Tourmalet a Aubisque. Trpěl na nich i Chris Froome, který se v průběžném pořadí propadl na čtvrté místo za Primože Rogliče. Dva dny před koncem tak Tour dál vede Geraint Thomas.

Museli zdolat Aspin, Tourmalet i Aubisque – tři bájné vrcholy Okruhu smrti.

Museli se popasovat s více než pěti tisíci nastoupenými metry.

Takové kulisy organizátoři připravili pro závěrečnou horskou bitvu letošní Tour.

„V cyklistice neexistují zázraky. Ale 19. etapa znamená poslední šanci zvrátit celkovou klasifikaci. Osud žlutého trikotu se právě tady může změnit,“ myslel si ředitel Tour Christian Prudhomme.

Chvíli to vypadalo, že se možná opravdu změní.

ONLINE

Průběh 19. etapy jsme sledovali podrobně

Už na Tourmaletu totiž Thomase a spol. zkusili zaskočit Zakarin (12. muž průběžného pořadí), Bardet (8.) a hlavně Mikel Landa (7.), který se v jednu chvíli dokonce dostal virtuálně na druhé místo.

Spolu odjížděli skupině favoritů, spojili se s úniknuvší skupinou a pod Aubisquem měli náskok více než tří minut.

Jenže pak se do stíhání pustil Robert Gesink pracující pro své týmové lídry Primože Rogliče a Stevena Kruijswijka a náskok klesl na minutu a půl.

Bylo jasné, že na průběžné pódium to nikdo z úniku nedotáhne.

Během stoupání na Aubisque se pak v čele oddělila čtveřice Landa, Bardet, Zakarin a Majka, ale ani ta favoritům neujela. Tři kilometry pod vrcholem byla dojeta už značně prořídlou grupou Gerainta Thomase (až na Majku, kterého dojeli těsně za vrcholem).

I v ní se už dávno závodilo.

Pevností Sky se snažili otřást druhý Tom Dumoulin i čtvrtý Primož Roglič. Několikrát při výstupu na Aubisque zaútočili a na chvíli setřásli i Chrise Frooma.

To se jich držel pouze žlutý lídr závodu Geraint Thomas.

Po krátkém sjezdu, než se pokračovalo až k vrcholu Aubisque, se ale Froome znovu dotáhl zpátky.

Kilometr a půl před cílem přišel další útok Rogliče, Froome znovu ztrácel, přesto se na vrcholu poslední horské prémie vrátil.

V následném sjezdu to byl znovu bývalý skokan na lyžích, kdo se snažil najet cenné vteřiny. A povedlo se mu to. Jízdou na hraně šest kilometrů před cílem ujel všem a cílem nakonec projel osamocen s 19vteřinovým náskokem.

„Cítil jsem se dnes vážně skvěle, zkoušeli jsme to dneska opakovaně, nakonec se povedlo najet aspoň pár vteřin. Už teď jsem se svým výkonem na této Tour spokojen,“ usmíval se v cíli.

Na druhém místě přivedl skupinu favoritů do cíle lídr závodu Geraint Thomas, třetí byl Romain Bardet.

Sagan přežil

Od úvodních kilometrů na konci balíku trpěl lídr bodovací soutěže Peter Sagan. Ten se stále nezotavil z pádu v 17. etapě a hned na Aspinu ztratil kontakt s hlavní skupinou. Přesto zvládl do cíle dojet v časovém limitu, a dál tak živí sen o šestém zeleném dresu na Tour.

Dva dny před koncem tak Tour s náskokem dvou minut a pěti vteřin vede právě Velšan Thomas před Tomem Dumoulinem. Dalších 19 vteřin ztrácí třetí Primož Roglič, čtvrtý Chris Froome je zpět o dalších třináct vteřin.

Poraženým dne je Nairo Quintana, který ztratil kontakt při výstupu na Aubisque a pořadím se z pátého místa propadl na deváté.

Zatímco o prvním místě je, zdá se, rozhodnuto, o druhé a třetí si to výše zmínění rozdají v sobotní jednatřicetikilometrové časovce ze Saint Pée sur Nivelle do Espelette, kde je čekají i čtyři těžká stoupání, to poslední z nich dokonce tři kilometry před cílem s maximálním sklonem 21 procent.

Jak se vše odehrálo

Poslední horský test. Už na sedmém a čtyřicátém kilometru stála stoupání čtvrté kategorie. To však bylo pouhé zahřívání před opravdovými obry. Na dvousetkilometrové pouti z Lurd totiž cyklisté ze tří čtvrtin zdolávali nechvalně proslulý „Okruh smrti“, tedy vrcholy Aspin, Tourmalet a Aubisque. Následoval ještě sjezd do malé vesničky Laruns.

Chris Froome přijíždí na slavnostní start 19. etapy v Lurdech.

Zahřívání před startem. Na úvodních kilometrech nečekalo žádné náročné stoupání jako v některých z předchozích etap. Přesto se někteří cyklisté rozehřívali na válcích. Nechtěli start královské etapy podcenit.

Únik velkých jmen. Krátce po dvanácté peloton vyrazil od slavné katedrály v Lurdech a okamžitě se začalo nastupovat. Před peloton se dostalo hned několik skupin, které se po 50 kilometrech spojily do jedné. Bylo v ní 18 cyklistů, mezi nimi i král hor Julian Alaphilippe nebo další skvělí vrchaři – Adam Yates, Mikel Nieve, Bauke Mollema, Warren Barguil, Bob Jungels.

Sagan ztrácí na peloton. Zatímco ztrátu na vedoucí skupinu v rozumné míře udržovala Kaťuša, na konci hlavního balíku se trápil Peter Sagan. Slovenský cyklista trpěl na následky pádu ze 17. etapy. Když do cíle zbývalo 130 kilometrů, lídr bodovací soutěže ztratil kontakt s hlavní skupinou.

Alaphilippe pojišťuje puntíky. Měl takový náskok, že už žádné další body nepotřeboval. Přesto se Julian Alaphilippe vydal do úniku i v devatenácté etapě a vrchol Col d´Aspin projel na prvním místě. Připsal si tak dalších deset bodů do vrchařské soutěže.

Trpící Sagan. Stáhli se k němu dva týmoví kolegové a snažili se ho povzbuzovat. Sagan ale na kole očividně trpěl. „Říkal mi, že hodně trpí. Prožívá nejhorší den ve své cyklistické kariéře. Uvidíme, jak to jeho tělo dnes zvládne,“ popisoval z auta Patxi Vila, sportovní ředitel Bory. Na vrcholu Aspinu Saganova skupina ztrácela už čtyři minuty na peloton.

Landa virtuálně na pódiu. Jen co cyklisté načali stoupání na Tourmalet, ze skupiny favoritů zaútočili Mikel Landa, Ilnur Zakarin, Romain Bardet a Rafal Majka. Spolu si až na vrchol vypracovali náskok dvou minut na Thomasovu skupinu, a Landa se tak virtuálně dostal na pódium.

Prémie pro Alaphilippa. I na Tourmalet, druhý bájný vrchol dne, vyjel na prvním místě král hor Julian Alaphilippe. Kromě bodů do soutěže o puntíkatý dres Francouz získal také prémii legendárního ředitele Tour Jacquese Goddeta a 5 tisíc eur k tomu.

Spolu s dalšími spurtery. K Saganovi se na úplném konci přidali i další spurteři – Alexandr Kristoff, Arnaud Démare nebo John Degenkolb. Spolu pak bojovali o udržení se v závodu.

Peter Sagan bojuje v devatenácté etapě Tour.

Skupiny se spojují. Vedoucí grupa Alaphilippa se po sjezdu z Tourmaletu spojila s tou Mikela Landy. Na čele se tak vytvořila velesilná jedenáctičlenná skupina s náskokem více než tří minut na hlavní balík vedený týmem Sky.

Gesink stahuje. Jen chvíli měla vedoucí skupina více než tříminutový náskok. Padesát kilometrů před cílem se totiž do čela hlavního balíku dostal Robert Gesink, který pro své lídry Primože Rogliče a Stevena Kruijswijka stáhl únik na minutu a půl.

Zbavit se Frooma. Setřást čtyřnásobného šampiona Tour se pak opakovaně snažili jak Roglič, tak Dumoulin. Dvakrát se jim to na chvíli povedlo, ale Froome se vždycky vrátil zpět. I proto pak skupina favoritů spojená s čelem závodu sjížděla do cílového Laruns pohromadě.

Útok ve sjezdu. Bláznivý sjezd poté předvedl Primož Roglič, který zatáčky projížděl na hraně. Vyplatilo se mu to, šest kilometrů před cílem se vzdálil všem a cílem projel osamocen.

Cyklistický závod Tour de France

19. etapa (Lurdy - Laruns, 200,5 km)

1. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) 5:28:17, 2. Thomas (Brit./Sky), 3. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale), 4. Martin (Ir./SAE Team Emirates), 5. Majka (Pol./Bora-hansgrohe), 6. Dumoulin (Niz./Sunweb), 7. Landa (Šp./Movistar), 8. Froome (Brit./Sky) všichni -19, 9. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo), 10. Zakarin (Rus./Kaťuša-Alpecin) oba -31.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 79:49:31, 2. Dumoulin -2:05, 3. Roglič -2:24, 4. Froome -2:37, 5. Kruijswijk -4:37, 6. Landa -4:40, 7. Bardet -5:15, 8. Martin -6:39, 9. Quintana (Kol./Movistar) -10:26, 10. Zakarin -11:49.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa