Cyklokrosař Adam Ťoupalík

Cyklokrosař Adam Ťoupalík | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Kvapík a lokty. Cyklokrosový talent prošel v novém světě velkou školou

  • 0
Ve středu naposledy naplno trénoval, hodinu kroužil na okruhu, testoval kritické pasáže a pak vyrazil ven se psem zrelaxovat tělo i hlavu. V neděli se Adam Ťoupalík pustí do bitvy o duhový dres nejlepšího cyklokrosaře planety a coby nováček v kategorii do 23 let má pro šampionát v Táboře uměřené ambice: "Do 10. místa budu spokojený a kdyby to vyšlo na TOP5, bylo by to úplně perfektní."

Za poslední týden slyšel dotaz na ambice stokrát, možná tisíckrát. „Už to ani nepočítám,“ směje se, ale z klidu jeho hlasu je cítit, že z koncentrace na hlavní závod sezony se vykolejit nenechá. Byť je Ťoupalíkovi jen osmnáct a ještě loni se pral s juniory, jeho cíl je jasný: Doma v Táboře udělat maximum.

Dobré dny se u něj letos střídaly s těmi horšími. Jednou bojoval o umístění mezi pěti prvními, pak nestíhal, jindy vyhrál republikový šampionát v konkurenci starších a ostřílenějších mužů, ale potom zase přišla generálka na Tábor a...

„Závod v Hoogerheide se mi nevydařil, byl jsem unavený, dělal jsem spoustu chyb,“ káral se závodník belgické stáje BKCP – Powerplus. Hned na startu se mu zamotalo kolo do soupeřova a než je od sebe odtrhli, vyjížděli daleko za balíkem skoro poslední.

„Ale věřím, nebo jsem si jistý, že v neděli to bude dobré. Jsem v klidu,“ přesvědčoval loňský dominátor juniorské kategorie.

V té nové však letos prošel velkou školou cyklistiky. Tempo, taktika, přetahovaná o pozice, to jsou předměty, kterým se Ťoupalík od velkých kluků učil. „Už jsem se s tím trošku srovnal, ale první závody, to byl obrovský skok,“ kývl.

Snad největší šok byla rychlost, s jakou se po cyklokrosových okruzích uhání. „Tempo jako v elitním závodě,“ srovnával. Však ti nejlepší „třiadvacítkáři“ Van Aert z Belgie s Nizozemcem Van der Poelem patří k esům i v závodech mezi elitou, kterou už několikrát letos dokázali vyškolit. A i v Táboře pojedou závod nejprestižnější kategorie.

„Jsou to ostré souboje a je znát i velký věkový rozdíl,“ tvrdil táborský cyklista. „Kdo je v kategorii posledním rokem, je vyspělý, má víc zkušeností.“ A má taky ostré lokty, což sám český šampion stihl v sezoně zakusit. „Pár závodníků mám vytipovaných. Vím, na koho si dávat pozor, když předjíždím. Ne že bych byl agresivní, ale když je někdo ostrý na mě, jsem i já na něj.“

Tvrdá má být o víkendu závodní trať k cyklokrosařům. Češi sice volají na pomoc sníh, zatím to však vypadá na brodění bahnem. V úterý sice na okruh spadla bílá vrstva, co přes noc přemrzla, ale když Ťoupalík ve středu v 11 hodin, tedy v čase nedělního startu, vyrazil pilovat zatáčky, postěžoval si: „Kolo od kola byla měkčí, místy bahnité pasáže. Ale poznal jsem, že trať bude těžká, i když bude rychlá. Je zajímavá a náročná.“


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa