Poslední letošní díl série WorldTour, etapový závod Kolem Kuang-si, vyhrál nizozemský cyklista Milan Vader | foto: Profimedia.cz

Poslední letošní závod WorldTour vyhrál v Číně nizozemský cyklista Vader

  • 1
Poslední letošní díl série WorldTour, etapový závod Kolem Kuang-si, vyhrál nizozemský cyklista Milan Vader. Člen týmu Jumbo-Visma v posledních dvou dnech udržel náskok, který získal díky triumfu v nedělní královské etapě.

Sedmadvacetiletý Vader v Číně zvítězil o šest sekund před Francouzem Rémym Rochasem a o jedenáct sekund před Britem Ethanem Hayterem. Dnešní závěrečnou 6. etapu o délce 168,3 km se startem a cílem v Kuej-linu vyhrál v hromadném spurtu jeho týmový kolega a krajan Olav Kooij.

Bývalý elitní biker Vader si v Číně připsal své dosud největší úspěchy na silnici, kde profesionálně závodí druhou sezonu. Desátý muž z cross country na OH v Tokiu 2021 a bronzový medailista z ME v Brně 2019 se do pelotonu vrátil poté, co měl loni v dubnu na závodě Kolem Baskicka vážný pád, při nimž utrpěl mnohačetné zlomeniny, měl prasklou krkavici a dvanáct dnů byl v umělém spánku.

Sedmasedmdesáté místo obsadil Zdeněk Štybar, jenž minulý týden novinářům řekl, že vzhledem k tomu, že nemá smlouvu na příští sezonu, bude závod v Číně pravděpodobně posledním v jeho silniční kariéře. Druhý Čech na startu Petr Kelemen skončil jednapadesátý.

„Poslední worldtourový závod mé kariéry. Není to úplně tak, jak jsem čekal, ale život by byl nudný, kdybychom mohli všechno naplánovat, ne? Teď je čas si sednout a přemýšlet o budoucnosti,“ napsal Štybar po skončení závodu na instagramu.

Cyklistický etapový závod Kolem Kuang-si

WorldTour

6. etapa (168,3 km): 1. Kooij (Niz./Jumbo-Visma) 3:34:50, 2. Molano (Kol./UAE Team Emirates), 3. Hayter (Brit./Ineos Grenadiers), 4. De Kleijn (Niz./Tudor), 5. Rajovič (Srb./Bahrain Victorious), 6. Viviani (It./Ineos Grenadiers), ...21. Štybar (ČR/Jayco AlUla), 82. Petr Kelemen (ČR/Tudor) všichni stejný čas.

Konečné pořadí: 1. Vader (Niz./Jumbo-Visma) 21:17:17, 2. Rochas (Fr./Cofidis) -6, 3. Hayter -11, 4. Carthy (Brit./EF Education-EasyPost) -14, 5. Wellens (Belg./UAE Team Emirates) -16, 6. Barré (Fr./Arkéa-Samsic) -17, ...51. Petr Kelemen -4:41, 77. Štybar -13:19.

,