JE TO TAM. Australský cyklista Adam Hansen vyhrál ve svých 31 letech první

JE TO TAM. Australský cyklista Adam Hansen vyhrál ve svých 31 letech první etapu v Grand Tour, na Giru dojel první do cíle sedmého dne v Pescaře. | foto: AP

Průtrž udělala z Gira masakr, sedmou etapu vyhrál český Australan

  • 16
Sedmou etapu cyklistického Gira d´Italia pro sebe získal Adam Hansen, který letos jako první závodník úspěšně dotáhl až do cíle samostatný únik, a slavil tak první triumf v závodě Grand Tour. V cílové Pescaře se za vytrvalého deště měnil majitel růžového dresu, odteď ho ponese Španěl Beňat Intxausti, a Bradley Wiggins, jeden z adeptů na celkové vítězství, po pádu nabral velkou ztrátu a vypadl i z první dvacítky.

Hansen strávil v úniku přes 140 ze 177 kilometrů uplakaného dne u Jaderského moře. "V únicích jsem silný," říkal. "A když začalo pršet, uvědomil jsem si, že by to mohlo vyjít." Nejdřív šlapal v šestičlenné skupině uprchlíků, pak už bojoval jen s Italem Sellou, ale i tomu nakonec v kopci ujel.

Přežil všechny kopce, které svým profilem jakoby někdo přenesl z ardenských klasik, vyhnul se karambolům, a když zbývaly do konce jen dva kilometry, začal se usmívat. Už si byl svým vítězstvím jistý. Před cílem se otočil směrem k týmovému vozidlu a zvedl palec. Jedenatřicetiletý protinožec získal až ve své sedmé profesionální sezoně první vítězství v jednom z největších etapových závodů.

"A pro náš tým čtvrtou etapu ve čtyřech ročnících Gira po sobě," počítal v televizním rozhovoru. "Je to super úspěch, přijeli jsme sem právě pro vítězství v etapě, takže cíl máme splněný." A protože Česko nemá v tomto ročníku zastoupení, mohlo by si aspoň částečně nárokovat právě to Australanovo - Hansen totiž žije a trénuje v Beskydech.

Mnohem zajímavější věci se děly za zády Hansena. Od favoritů se čekalo, že se budou šetřit na stěžejní sobotní časovku, a ještě deset kilometrů před cílem šlapali všichni pohromadě.

Jenže pak z kopce zaútočil vyhlášený sjezdař Vincenzo Nibali vědom si toho, že jeho hlavní sok Wiggins má ve sjezdech a zvlášť na mokru respekt. I proto Brit nevrle odháněl kameramana na motorce, který lídra týmu Sky detailně zabíral. Jenže Nibaliho snaha netrvala dlouho, Ital se sám na kluzkém asfaltu v jedné ze zatáček poroučel k zemi a klouzal po zadku až k patníku.

V etapě, kterou spláchla průtrž, upadla řada borců. Prvním byl Ital Cattaneo, pak žuchli Honeo, Damuseau, Taborre, kolo se dvakrát smeklo i pod uprchlíkem Sellou, na zemi skončil Francouz Jeanssona. A nakonec i veleopatrný Wiggins. Od té chvíle točil těžký převod, jako by ho něco bolelo, a do každé zatáčky vjížděl krokem.

Právě série pádů a hustý déšť měly za následek velké zemětřesení v průběžném pořadí. Nibali skočil na druhé místo, obhájce Hesjedal je tři sekundy za ním na třetím místě, šestý je Evans, sedmý Gesink.

A Wiggins spolu s dosud růžovým Paolinim by mohli být vyhlášeni za největší poražené dne. Přestože oba kolumbijští domestici na svého lídra Wigginse čekali a snažili se minimalizovat škody, britský favorit první týden Gira zakončí mimo první dvacítku. Na 23. místě ztrácí na Nibaliho 1:27 minuty.

V sobotu je na programu první časovka jednotlivců, která měří 54,8 kilometru, z nichž však jen dvacet vede po rovině.

VÝSLEDKY

Cyklistický závod Giro d'Italia - 7. etapa: San Salvo - Pescara (162 km). 1. Hansen (Austr./Lotto) 4:35:49, 2. Battaglin (It./Bardiani Valvole) -1:07, 3. Di Luca, 4. Santambrogio (oba It./Vini Fantini), 5. Caruso (It./Cannondale), 6. Evans (Austr./BMC), 7. Pirazzi (It./Bardiani Valvole), 8. Jeannesson (Fr./FDJ), 9. Weening (Niz./Orica), 10. Hesjedal (Kan./Garmin) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Intxausti (Šp./Movistar) 28:30:04, 2. Nibali (It./Astana) -5, 3. Hesjedal (Kan./Garmin) -8, 4. Caruso -10, 5. Santambrogio -13, 6. Evans -16, 7. Gesink (Niz./Blanco) -19, 8. Santaromita (It./BMC) -28, 9. Weening -29, 10. Kiserlovski (Chorv./RadioShack) -34.