Sáloví cyklisté myslí na tři medaile

Brno - S tajným přáním vybojovat tři medaile odcestovali dnes dopoledne čeští reprezentanti na mistrovství světa v sálové cyklistice. Šampionát se uskuteční od pátku do neděle v maďarské Tatě. Po loňské medailové úrodě, kdy Miroslav Berger a Jiří Hrdlička získali titul v kolové a krasojezdci přidali čtyři bronzy, jsou letošní cíle skromnější.

Na startu bude chybět trojnásobná mistryně světa Martina Štěpánková, která v květnu čeká rodinu. S medailovým umístěním příliš nepočítají Andrea Petříčková s Ivou Valešovou, která má občasné problémy po zlomenině lokte.

Zdravotně v pořádku není ani nejlepší český krasojezdec Arnošt Pokorný, jenž si minulý čtvrtek při tréninku poranil po pádu zápěstí. „Ruku mám zhmožděnou a natáhl jsem si vazy. Teprve po příjezdu do Maďarska si před tréninkem sundám dlahu a poznám, jaké zatížení ruka snese,“ řekl před odjezdem Pokorný.

Za této situace se otevírá případná cesta k medailovému umístění Milanu Křivánkovi, jenž má pátou nejvyšší bodovou sestavu.  Bez problémů nejsou v soutěži párů ani Kamil a Petr Bartůňkovi. Pracovní rozdělení sourozeneckého páru se projevilo v menší intenzitě přípravy.

„Trénovali jsme pouze o víkendech. Navíc mě trápily problémy se zády, takže jsme museli některé figury vynechat,“ řekl Kamil Bartůněk.

Nejvyšší ambice tak mají při svém pátém startu na mistrovství světa hráči kolové Petr Skoták s Pavlem Šmídem. Ti v kvalifikačním boji porazili až v posledním rozhodujícím utkání na sedm minut loňské světové šampiony Bergra s Hrdličkou, kteří tak cestují do Taty pouze v roli náhradníků.

„Laťku máme hodně vysoko, obhajoba vítězství bude hodně těžká. Každý z pěti soupeřů, na které narazíme, vyhrál v průběhu roku minimálně jeden turnaj. Máme pouze jednu malou výhodu, že do turnaje vstoupíme v pátek úvodním utkáním s posledním týmem z loňska Francií,“ řekl Skoták, který se ke kolové vrátil na konci
loňské sezony po komplikované operaci kolena.

„Problémy mám hlavně při chůzi, při zápasech se dá bolest překonat,“ dodal Skoták.  V pátek se bude udělovat mistrovský titul v krasojízdě ženských dvojic, kde bude mít česká výprava zastoupení v párech Petříčková, Valešová a Nikola Turečková, Jana Horáčková.

Naposledy se bude letos bojovat o prvenství v Evropském poháru v krasojízdě čtveřic, kde bude české barvy hájit kvarteto z Němčic na Hané.

V sobotní krasojízdě žen zasáhnou do bojů Eva Vojancová a Markéta Tobolíková, v krasojízdě dvojic mužů se představí bratři Bartůňkovi a Jakub Mašek s Martinem Šilerem. V nedělním programu se rozhodne o titulech mistrů světa v kolové a v krasojízdě mužů, kde zasáhnou do bojů Pokorný a Křivánek.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa