Jakub Skála

Jakub Skála | foto: Michal Sváček, MAFRA

Bláto, běh i „Belgičané“. Zkouška pro všechny, tuší cyklokrosový lídr

  • 7
Nejdřív onemocněl, když se chystal na silniční sezonu. "A ta pak byla utrápená." Podruhé na něj skočil bacil, když měl hltat kilometry do cyklokrosových závodů, a zase stál. O to překvapenější pak Jakub Skála je, když nemá na domácích tratích konkurenci a vládne Českému poháru. "Chci vedení udržet," plánuje před závěrečným závodem ve Slaném, který je současně mistrovstvím republiky.

Bude šampionát jen o hlídání Michala Boroše, nejbližšího pronásledovatele?
Jsem si vědom toho, že tam těch pár bodů rozdílu mezi námi je, a budu se snažit ohlídat to. Ale přijedou kluci z Belgie a bude to zkouška pro nás pro všechny. Oni mají za sebou víc závodů, kvalitnějších, závodí se světovou špičkou... Ale těším se.

Čekal jste takový průběh sezony?
Vůbec ne, překvapilo mě to, příjemně. Jde to všechno až moc snadno. Už v únoru jsem měl zdravotní problémy a vynechal jsem jedno soustředění, které bylo zásadní pro silniční sezonu. Druhou nemoc jsem dostal, když se jel silniční mistrák a zase jsem na měsíc vypadl. Ale všechno se podařilo dohnat a v Lošticích, kdy jsme s Michalem hned po startu ujeli a celý závod absolvovali sami, jsem nevěřil vlastním očím, že to jde tak snadno.

Teď vás žene touha po udržení prvního místa?
Ta je obrovská. A největší asi zapůjčení vozu. Už loni, kdy jsem vyhrál první závod v Uničově, jsem byl natěšený a plný očekávání, jak to bude probíhat dál. Jen pak bohužel nebyla výkonnost. Ale letos bych rád jako třiadvacítkář Český pohár vyhrál. Pokud nenastane závažnější problém, pád, defekt, tak bych měl.

V sobotu má být teplo a hrozí i velká porce běhání.
To k cyklokrosu patří.

A jak jste na to připraven?
Na běhání jsme se chystali na soustředění na Mallorce, takže s tím problém úplně nemám. Ve Slaném se jelo loni poprvé a z toho, co jsem viděl, tak nehrozí nějaké brutální bláto a běhání přes půlku okruhu. Běh nebude rozhodovat, to spíš jiné aspekty cyklokrosu.

Zažil jste někdy běžecký cyklokros?
Když jsem jel poprvé v kategorii juniorů, nějaké čtyři roky zpátky. Při Českém poháru v Lounech, kde se dřív jezdilo přes pole, pršelo už dlouho před závodem a tam jsme se proběhli. Nechtěl bych to zažít znovu.

Jaký problém vám činí start v 10:30?
Mně ne, podobá se to startu ve Světovém poháru, kde začínáme v 11:10. Problém s tím můžou mít eliťáci, kteří běžně startují až ve tři, ale věřím, že každý se s tím dokáže poprat.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa