Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | foto: Reuters

Nejsem tu jako rychlobruslařka, co si odskočila na kolo, říká Sáblíková

  • 0
Desetkrát byla mistryní světa v rychlobruslení - a osmkrát českou šampionkou v silniční cyklistice. Pro tuto chvíli je Martina Sáblíková opět cyklistkou. Připravovala se v italských průsmycích ve výškách do 2500 metrů. Najezdila až 140 kilometrů denně. "I v krutých podmínkách si to užívala. Jen je škoda, že je trochu nastydlá," říká kouč Petr Novák.

Na mistrovství republiky ve Slavkově bude Martina Sáblíková ve čtvrtek hájit svoji pozici královny české časovky. Tuto disciplínu ovládla v minulosti na domácích šampionátech už třikrát. A na mistrovství světa 2012 v ní byla devátá na světě.

Kolik kilometrů máte tentokrát před šampionátem naježděno?
Docela dost. Kolem 2000. Možná je jich tak o 300 víc než minulý rok. 

Jarní přechod z bruslí na kola vám potíže nedělal?
Ze začátku byl výborný, protože jsem se jela jen tak projet a užívat si přírodu kolem, žádné závratné tempo. Až pak se začalo zrychlovat a přituhovat. Ale byli jsme jezdit v Itálii a tamní terén jsem si opravdu užila.

Také kopcovitá trať tohoto šampionátu by vám tedy měla sedět?
Je hodně těžká. Je tam pár kopců, ale i hodně ostrých zatáček. K tomu mám navíc tu nejhorší mužskou nemoc – rýmičku. Potýkám se s ní už tři dny, tak doufám, že se někde na trati neudusím.

S technikou průjezdu ostrých zatáček byste si ale měla už rozumět lépe než dříve.
Když jsem dobře naladěná, troufnu si je projet rychleji. Jindy jsem zase o dost opatrnější. Uvidíme při závodě, budu se snažit. Fouká i dost nepříjemný vítr.

Koho ze soupeřek se obáváte nejvíc?
Mám respekt z každé. I když jsem časovku párkrát i vyhrála, mám ze soupeřek strach, ony jezdí na rozdíl ode mne v různých stájích – českých i zahraničních - a jsou určitě výborně připravené.

Ale vy už se asi můžete považovat za rutinérku, ne?
Já nevím, to asi ne. Když tu ale nastupuju na start, cítím se jako cyklistka. A rozhodně nechci, aby na mě někdo koukal jinak. Holky už si na mou přítomnost zvykly a berou mě jako cyklistku a ne jako rychlobruslařku, která si odskočila na kolo.

Berete ve Slavkově i jiný výsledek než vítězství?
Beru všechno, pokud si budu jistá, že jsem do toho víc dát nemohla.

Měla jste už vůbec nějakou dovolenou?
Budu jí mít po cyklistické sezoně. Týden. Asi pojedeme na Kanáry.