Český cyklista Roman Kreuziger v závodě Kolem Baskicka

Český cyklista Roman Kreuziger v závodě Kolem Baskicka | foto: Profimedia.cz

Tinkov novým majitelem? Všichni to přijali pozitivně, tvrdí Kreuziger

  • 24
Opálený, ale unavený dorazil nejlepší český cyklista Roman Kreuziger v pondělí na otevření cyklistické prodejny v Plzni. Krátce předtím se vrátil z prvního týmového soustředění stáje Tinkoff-Saxo na Kanárských ostrovech. "Žádný teambuilding jako v minulosti," popisoval. "Letos to bylo poměrně náročné."

Takže už děláte všechno pro to, aby příští sezona byla ještě lepší?
Jezdili jsme mezi třema až čtyřma hodinama, každý den jsme nastoupali 1 500 až 2 000 metrů, takže to bylo na začátek dost náročné. V perfektních podmínkách jsme nabrali základ, na kterém se teď dá stavět.

A na závěr soustředění přišla zpráva, že vaši stáj koupil ruský miliardář Oleg Tinkov. Jak to vnímáte?
Myslím, že pro nás se vůbec nic nemění. Oleg tým zajistí, manažerem dál zůstává Bjarne Riis. A bude mít teď mnohem víc čas na sportovní stránku. Ubudou mu starosti se sháněním sponzorů. To je pro nás bonus, stráví víc času se závodníky.

Řešili jste to s kolegy z týmu nebo jste změnu vzali jako fakt?
Všichni to přijali pozitivně. Oleg je blázen do cyklistiky, sám jezdí hodně na kole. Ví, co to obnáší. Vždycky chtěl vlastnit tým v ProTour.

Jenže po letošní Tour se rozhodl sponzoring vašeho týmu ukončit. Riisovi vytkl, že dělá svoji práci špatně, a Contadora nazval lenochem.
Spousta lidí se může po tom, co probíhalo po Tour de France, divit, ale já myslím, že už si to všichni vyjasnili. Oleg jako majitel týmu bude vystupovat určitě jinak.

Do jaké míry se změnilo personální obsazení tým?
Máme šest nových závodníků, rychle se integrovali. Oproti loňsku jsme silnější.

Prý měl do týmu přijít i František Raboň.
Nějaká snaha tam byla, ale naši manažeři hledali spíš vyložené vrchaře a pak někoho na belgické kostky. Ferry už nemohl dát čekat a rozhodl se pro horská kola.

Už máte jasno o závodním programu na příští sezonu?
Znám ho, ale ještě vám ho neřeknu. Pustíme ho ven, až bude ten správný okamžik, někdy kolem Vánoc nebo hned zkraje roku.

Takže ani neřeknete ani to, jestli vrcholem bude opět Tour de France?
Nechám vás ještě chvilku u těch spekulací, ať máte o čem psát. Jediné, co můžu prozradit, je, že začnu o trošku později než loni. Až na konci února, nejspíš v Ománu.

Letos jste posbíral hodně cen v cyklistických anketách. Pomýšlíte na nějakou i ve Sportovci roku?
Tam vidím jasnou vítězku Zuzanou Hejnovou - s výsledky, které měla letos to asi ani jinak nejde. Je mojí jasnou favoritkou a rozhodovat mezi námi ostatními určitě není jednoduché.

Čeho by musel cyklista dosáhnout, aby měl šanci být v téhle anketě mezi třemi nejlepšími? Vyhrát Tour de France?
Myslím, že by mohlo stačit i pódium. Letos jsem byl na Tour pátý a jsem v desítce. Ale pomohlo, že nebyla olympiáda. Teď v zimě bude Soči a já doufám, že tam budou čeští sportovci úspěšní, takže za rok to bude těžší.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa