Jaroslav Kulhavý

Jaroslav Kulhavý | foto: mtbs.cz/Michal Červený

Přišel o zuby, trénink i rychlost. Přesto Kulhavý pojede o duhový dres

  • 6
Kdyby to bylo jenom na nás, poležel by sis čtrnáct dní v nemocnici, vyslechl si od lékařů. Bikera Jaroslava Kulhavého minulý týden porazilo auto, přišel o zuby, o trénink i o rychlost. Jenže vicemistr světa doktorům poděkoval za radu a rozhodl se po svém: "O víkendu si střihnu mistrovství světa v maratonu."

Čeká ho krutých 115 kilometrů pod Dolomity. "Zkusím to," plánuje vedoucí jezdec světového žebříčku. "Má můj velký respekt," klaní se mu trenér Viktor Zapletal.

Vinou karambolu ztratil Kulhavý čtyři dny kvalitní přípravy. Až v neděli poprvé šlapal na bicyklu, teprve v pondělí absolvoval opravdový trénink. Místo kola tak každý den vídal svého zubaře.

I když se cyklistův stav lepší, rozsah zranění je daleko vážnější, než se původně zdálo: má mnohonásobnou frakturu nosních kůstek, zubů, stav komplikuje otok nosní dutiny a úst, hůř se mu dýchá, jí, pije, užívá antibiotika, poslední dávku zhltne den před startem MS.

"Žádné nebezpečné auto jsem nepotkal," hlásil, když se vrátil z vyjížďky. "Ale jasně, dávám si teď větší pozor." Během tréninku dostal zprávu z laboratoře: "Máš tu hotové zubní náhrady." Při svém "leteckém dnu" o dva přední řezáky přišel.

"Doufám, že to bude poslední zákrok. Pak už jenom vytáhnout stehy," popisuje 26letý borec. "Nevím, co se mnou ten závod udělá. Můžu jet dobře, anebo po dvou hodinách slézt. Pak by to byl dobrý trénink na další víkend."

Na start maratonského šampionátu se postaví po třech letech, minule po dvou defektech odstoupil. Narazí třeba na olympijského šampiona Absalona, někdejšího mistra světa a parťáka z týmu Specialized Sausera. Do boje vyjede i dalších pět Čechů.

"Nemyslím, že by šlo o nějaký hazard," odmítá úřadující král bikerské Evropy. "I když to bude závod na pět hodin."

Největší překážkou by kromě bezpočtu vrcholů na trati s převýšením skoro tři kilometry mohl být příjem energie. S nadvakrát zlomeným zubem pořád nemůže žvýkat bez bolesti. "Zvládám jenom banány, nebo kousat bokem," přiznává. "Takový problém bych v tom ale neviděl."

Brutální bitva o duhový dres bude pro českého bikera hlavně přípravou na další závody Světového poháru v Kanadě a USA. Týden po mistrovství se vrací do "svých" destinací. V Mt-Sainte Anne loni slavil světové stříbro, týden poté vyrazí do Windhamu, kde rovněž před rokem vybojoval první pohárové vítězství.

"Doufám, že tam už budu stoprocentně v pořádku," přeje si Kulhavý. "A zkusím jet tak, abych se domů vrátil s dresem lídra Světového poháru."


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa