V CÍLI. Britský cyklista Mark Cavendish právě vítězí v patnácté etapě Tour de

V CÍLI. Britský cyklista Mark Cavendish právě vítězí v patnácté etapě Tour de France. | foto: AP

Pořadatelé Tour byli shovívaví vůči opozdilcům, pokračuje i Cavendish

  • 97
Britský cyklista Mark Cavendish přišel na Tour de France o 20 bodů v bodovací soutěži o zelený trikot, protože náročnou 18. etapu zakončenou stoupáním na Col du Galibier nedokončil v limitu. To se kvůli svižnému tempu těch nejlepších nepovedlo většině pelotonu, celkem 89 ze 168 jezdců.

Místo vyloučení ze závodu, které v takovém případě obvykle následuje, proto sáhli rozhodčí v případě Cavendishe k odebrání bodů. Britský spurtér, jenž vyhrál v letošním ročníku čtyři etapy, tak vede bodovací soutěž už jen o 15 bodů před Španělem Josém Joaquínem Rojasem.

"Odpadlíci" musí dorazit do cíle do určitého limitu, jinak v závodě obvykle končí. Na jeho vypočtení slouží speciální tabulka, která zohledňuje délku etapy, její obtížnost a čas vítěze.

V případě čtvrteční etapy činil limit devět procent času vítěze, tedy 33:07 minuty. Takzvané "gruppetto" přijelo se ztrátou 35:40. O 20 bodů přišli vedle Cavendishe i jeho pronásledovatelé Belgičan Philippe Gilbert a Nor Thor Hushovd.

"Je to zklamání," povzdychl si Cavendish. "Mysleli jsme si, že jsme měli k limitu hodně daleko, ale nakonec to moc nebylo. Kdybychom to věděli, možná by to bylo jiné," prohlásil.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa