Petr Vakoč, archivní foto

Petr Vakoč, archivní foto | foto: Josef Vaishar/cycling.photography

Potvrzeno. Vakoč přestupuje k Van der Poelovi. Už je i na soupisce

  • 14
Dlouho předlouho se o tomhle přesunu spekulovalo. Od začátku podzimu se v cyklistickém zákulisí šuškalo, že Petr Vakoč z belgického Deceuninck Quick-Stepu po sezoně přestoupí do Corendonu-Circus, nově Alpecin-Fenix. V pátek přestup oficiálně potvrdí tým, 27letý Čech se už nyní objevil na soupisce stáje pro sezonu 2020.

Už jen to, že se před rokem v lednu na argentinském závodě Kolem San Juanu vrátil do profesionálního pelotonu, může brát jako své mimořádné osobní vítězství.

Před dvěma lety ho v Jihoafrické republice srazil při tréninku nákladní automobil, zpřelámal mu obratle i další kosti v těle.

Tehdy nebylo jasné, jestli Vakoč bude znovu chodit, natož jezdit profesionálně na kole.

JÁ SE VRÁTÍM. Petr Vakoč mohl nejprve šlapat jen vleže.

Ale on se vrátil.

„A rychle jsem si potvrdil, že jsem schopný pořád závodit na nejvyšší úrovni,“ popisoval.

Pomáhal svým parťákům a celý rok 2019 dokazoval, že mezi nejlepší cyklisty světa patří. Když už dostal šanci jet na sebe, skončil třeba sedmý ve druhé etapě na Dauphiné, třetí na mistrovství republiky nebo čtvrtý v páté etapě Kolem Polska.

Těšil se, že zlepšující výkonnost potvrdí na španělské Vueltě, kam ho ale tým nakonec nevzal. Možná i proto, že se Vakoč rozhodl jít jinou cestou.

„Jisté je, že po těch sedmi letech, co jsem strávil s Quick-Stepem, budu měnit tým. Rozhodl jsem se, že je čas vyzkoušet něco nového. Týmu moc děkuji za tu dobu, kterou jsem v něm strávil. Nebylo to vůbec jednoduché rozhodnutí, ale čeká mě teď ohromná výzva,“ prozradil český cyklista už před pár měsíci.

Deceuninck Quick-Step mu přitom novou smlouvu nabízel. Šéf týmu Patrick Lefevere o českého cyklistu stál, podle zákulisních informací s ním ale počítal pouze jako s domestikem.

A to pro 27letého Vakoče, který je momentálně v pro cyklistu ideálním věku, bylo málo.

I proto se už od října hovořilo o jeho přesunu do druhodivizní stáje Corendon Circus. Do týmu postaveného kolem jediného muže - Mathieu van der Poela.

Nový název, nové dresy

Dříve čistě cyklokrosový tým se hodně proměnil.

Bíločervené dresy nahradila námořnická modř, kterou stáji dodává česká firma Kalas. Tým nově také postoupil ze třetí do druhé divize.

Změnil se i název stáje, která se aktuálně jmenuje Alpecin-Fenix. O nových sponzorech se mluvilo v posledních měsících, potvrzeni pak byli 1. ledna těsně předtím, než Van der Poel ukázal nové barvy při cyklokrosové GP Svena Nyse. Jak jinak než vítězné.

Značka šampónů Alpecin byla v posledních letech spjatá s ruskou Kaťušou, po jejím zániku přešel sponzor právě k Van der Poelovi. S ním zůstává spjatý také výrobce kol Canyon.

„Jsme nadšeni, že naše spolupráce s týmem pokračuje,“ říká šéf značky kol Roman Arnold. „Od začátku jsme věřili, že myšlenka postavit tým, který bude závodit v různých disciplínách, je zajímavá a správná. A mít nepřekonatelného Mathieu van der Poela, který vaše kolo ukazuje na silnici, v cyklokrosu, i na horských kolech, to je prostě neuvěřitelné.“

Zvýšil se rovněž počet závodníků a o dost bohatší bude také silniční program stáje, kde budou stejně jako v minulé sezoně hrát hlavní roli jarní klasiky. Jen vzpomeňte na Amstel Gold Race, Dwars door Vlaanderen nebo Brabantský šíp, které při svém debutu dokázal Van der Poel ovládnout.

Na většině z těchto závodů by se měl nizozemský fenomén objevit po boku právě s Petrem Vakočem, který má svůj přestup oznámit v pondělí 6. ledna na tiskové konferenci v Praze. Tým má čerstvou posilu představit v pátek 3. ledna.

„A jsem nadšený z toho, kam jsem se rozhodl po dlouhém rozhodování vykročit, i když je to trochu krok do neznáma,“ připouští.

Spolu s ním do týmu přichází i Sacha Modolo, Louise Vervaeke, Kristian Sbaragli nebo Scott Thwaites.

Bude to pro Vakoče krok vpřed?