Peter Sagan útočí na závodu Paříž-Roubaix těsně předtím, než dostane druhý...

Peter Sagan útočí na závodu Paříž-Roubaix těsně předtím, než dostane druhý defekt. | foto: Profimedia.cz

Saganova smůla. Sezonu klasik končí zklamáním, skvělé formě navzdory

  • 37
Patřil k nejsilnějším a nejaktivnějším cyklistům nedělní štreky mezi Paříží a Roubaix. Od začátku závodu se pohyboval na úplném čele, v jeho klíčové části pak často sám útočil, přesto dojel na ikonický velodrom hluboko v poli poražených. Dva defekty jakékoliv šance na triumf zhatily. Sezona klasik tak pro Petra Sagana končí zklamáním, skvělé formě navzdory.

Greg van Avermaet stál na pódiu a přebíral dlážděnou kostku pro vítěze 115. ročníku Paříž-Roubaix. Vedle něj se na druhém místě už znovu usmíval Zdeněk Štybar a z druhé strany třetí Sebastian Langeveld stále nevěřil, čeho v tom nedělním zaprášeném odpoledni dosáhl.

Jen mistr světa chyběl.

Peter Sagan projel cílem až jako osmatřicátý se svěšenou hlavou a ztrátou více než pěti minut. Dlouho pak zůstával uvnitř svého týmového autobusu, než po sprše vyšel ven, políbil svou ženu Katarinu a objal se s otcem.

09.dubna 2017 v 21:27, příspěvek archivován: 10.dubna 2017 v 10:31

Tough @Paris_Roubaix... No wonder why it's called the Hell of the North. Thanks @veloimages for these shots https://t.co/P8m2YssNE6

Víc než únava se na jeho obličeji promítal vztek, když dorazil k novinářům.

„Spoustu energie jsem vyplýtval během svých útoků, protože pro mě není jednoduché ujet, když na mě všichni koukají. Dvakrát se mi to povedlo a dvakrát mě zastavil defekt,“ hořekoval. „Neměl jsem dneska moc štěstí a na konci ani sílu, abych bojoval o vítězství.“

Už 77 kilometrů před cílem přišel první Saganův útok, kdy se snažil využít chvilkového zaváhání Quick-Stepu.

Spolu s týmovým kolegou Maciejem Bodnarem, Danielem Ossem z BMC a Jasperem Stuyvenem z Treku ujížděli zbytku světa. Ale jen chvíli, než Saganovo kolo začalo na kostkách prapodivně plápolat.

Týmové auto bylo v tu chvíli daleko, rychlá pomoc neutrální motorky tak Slovákovi ještě zachránila závod. Protentokrát.

09.dubna 2017 v 15:16, příspěvek archivován: 10.dubna 2017 v 10:32

VIDEO: Peter Sagan's attack with his team mate Maciej Bodnar 77kms to go #ParisRoubaix via @Eurosport_ES https://t.co/L327F9Ectb

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Peter Sagan's attack with his team mate Maciej Bodnar 77kms to go #ParisRoubaix via @Eurosport_ES https://t.co/L327F9Ectb

Na druhém pětihvězdičkovém úseku Mons-en-Pevele útočil znovu. Často se v nástupech střídal se Štybarem a Tomem Boonenem.

Dvaatřicet kilometrů před cílem se zrodil vítězný únik dne. Právě ten se Sagan jal stahovat, když najednou stál u pravého kraje vozovky a čekal na týmové auto - druhý defekt zadního kola.

Slovák se propadl až za druhou Boonenovu skupinu, do kterého se s vypětím všech sil ještě dotáhl, ale to bylo v neděli vše.

Často tak bezedná nádrž se silami byla tentokrát prázdná.

„Těžký den, když si tak tvrdě jdete za vítězstvím a nemáte moc štěstí,“ litoval sportovní ředitel Bory Patxi Vila. „Van Avermaet musel taky měnit kolo, ale dostal se zpět a nakonec vyhrál.“

Jistě, jenže Belgičan jezdí za velesilný tým BMC a Sagan za Boru, což, jak se během letošních klasik ukázalo, hrálo jednu z klíčových rolí.

Přitom na Roubaix pracovala Bora na svého lídra ještě slušně. Oproti jiným závodům s ním dlouho vepředu zůstávali Bodnar s Markusem Burghardtem. Přesto se nelze ubránit dojmu, že kdyby se Sagan ocitl v pozici Van Avermaeta před Arenbergským lesem, kdy Belgičan ztrácel na pole favoritů necelou minutu a zpátky ho dotahovali tři týmoví kolegové, pro Sagana by nejspíš závod skončil už tam.

Ve svém duhovém trikotu mistra světa byl často během jarních klasik nepřehlédnutelný. Vyhrál sice pouze Kuurne-Brusel-Kuurne, ale vzpomeňte na jeho útok na Poggiu během Milán-San Remo nebo stahování Gilberta na Flandrech před týdnem.

Kromě San-Rema dojel druhý ještě na Omloop Het Nieuwsblad, třetí pak byl po roztržce s Niki Terpstrou na závodě Gent-Wevelgem.

Jen dva nejdůležitější závody jara, dva cyklistické monumenty mu nevyšly. Flandry kvůli jeho vlastní chybě, kdy jel příliš blízko divákům a zavlékl řídítka do bundy jednoho z fanoušků, a Roubaix i kvůli smůle.

„Ale že by to bylo nešťastné jaro? Ne, San-Remo jsem prohrál, na Flandrech to byla moje chyba a jen dneska jsem měl smůlu,“ připustil v neděli. „S formou jsem spokojený, ale nemůžu mít radost z výsledků, kterých jsem na jaře dosáhl.“

Peter Sagan padá v závodě Kolem Flander, doplatili na to i Greg Van Avermaet či...

Dál tak na jeho kontě zůstává pouze jeden vyhraný cyklistický monument.

Je mu stále teprve sedmadvacet, ještě spoustu let může vítězit na klasikách, světových šampionátech i etapách Tour de France, kde si může uzurpovat zelené dresy do aleluja. Jarní klasiky ale pro něj dál zůstávají zakleté.

Už čtyřikrát skončil mezi nejlepšími pěti v klání Milán-San Remo, ani jednou nevyhrál. Na Flandrech se dočkal loni a do Roubaix dojel v desítce pouze jednou v roce 2014 na šestém místě.

„Abyste vyhráli Roubaix, potřebujete víc než dobrou formu. Je to součást cyklistiky, zkusím to zase za rok,“ slibuje.