Petacchi našel ve spurtu přemožitele

Carovigno - Alessandro Petacchi našel ve spurtu cyklistického Gira d'Italia přemožitele a nepřipsal si tak už páté vítězství v řadě. Z triumfu se v cíli radoval Fred Rodriguez, který vybojoval první etapový vavřín pro USA na tomto závodě po šestnácti letech. Český jezdec Ján Svorada získal pátou příčku jako v nedělní osmé etapě.

V čele průběžného pořadí se po pondělní 142 kilometrů dlouhé trase z Policora do Carovigna udržel Ital Damiano Cunego. Před svým krajanem a obhájcem titulu Gilbertem Simonim uhájil náskok deseti sekund.

V čele průběžného pořadí se po dnešní 142 kilometrů dlouhé trase z Policora do Carovigna udržel Ital Damiano Cunego. Před svým krajanem a obhájcem titulu Gilbertem Simonim uhájil náskok deseti sekund. 

Rodriguez se tentokrát na závěrečný spurt pořádně soustředil. "I v předchozích dnech jsem se cítil dobře, sprint mi ale z toho či onoho důvodu nevyšel. Dneska jsem byl odhodlaný vyhrát a na schůzce týmu před startem jsme hodně probírali, jak
porazit Petacchiho," prozradil Američan, že po skalpu italského cyklisty toužila celá stáj Acqua e Sapone.

Nakonec zvolil na radu sportovního ředitele Franka Giniho taktiku dostat se brzy do čela a doufat, že se už soupeř nedokáže prosadit. "Vyrazil jsem 300 metrů před cílem a doufal, že to udržím až do cílové pásky. Petacchi se přede mne už nedostal," pochvaloval si.

Italský spurtér uznal, že podobná taktika na něho platí. "Útočit zezadu je vždycky složité. Dneska byl cíl mírně do kopce a foukal čelní vítr, což to ještě komplikovalo," řekl Petacchi.

"Od Rodrigueze bylo chytré vyrazit jako první. Měl jsem riskovat a také začít spurtovat brzy. Místo toho jsem zaváhal a prohrál. Vzal jsem si z toho ale ponaučení," přiznal. 

Závěr etapy poznamenal hromadný pád přibližně 30 kilometrů před cílem, po němž ztratila kontakt s hlavním pelotonem asi třicítka jezdců. Kvůli zranění závod skončil například pro Kolumbijce Freddyho Gonzalese, který obhajoval loňský titul nejlepšího vrchaře.

Karambolu unikla dvojice uprchlíků Raffaele Illiano, Alessandro Ziel. Italští cyklisté si při 50 kilometrů dlouhém úniku vypracovali až dvouminutový náskok, 19 kilometrů před cílem je ale peloton, v němž jezdci stáje Fassa Bortolo vystupňovali tempo a připravovali spurt pro Petacchiho, pohltil. 

V úterý závodníky čeká den volna. Cyklisté ho využijí k přesunu od Jadranu zpět do střední Itálie a ve středu odstartují do desáté etapy z Porta Sant'Elpidia. Po 146 kilometrech jízdy je čeká cíl v Ascoli Picenu. 

Výsledky - 9. etapa (142 km): 1. Rodriguez (USA) 4:04:38 hod., 2. Petacchi, 3. Furlan (oba It.), 4. McEwen (Austr.), 5. Svorada (ČR), 6. Naudzus (Lot.), 7. Zanotti (It.), 8. Förster (Něm.), 9. Cadamuro (It.), 10. Usov (Běl.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:  1. Cunego 41:59:15, 2. Simoni -10, 3. Pellizotti (všichni It.) -28, 4. Popovyč (Ukr.) -31, 5. Figueras (It.) -52, 6. Gončar (Ukr.) -1:08, 7. Cioni -1:10, 8. Garzelli -1:15, 9. Noe -1:17, 10. Mazzoleni (všichni It.) -1:29, ..114. Svorada -56:40.

,