Reportáž skončila 14. 4. 2019 17:21

Cyklistický závod Paříž-Roubaix

Jak si vede Zdeněk Štybar a spol.? Slavný cyklistický Monument Paříž-Roubaix komentuje Michal Koubek.

14.dubna 2019 v 14:17, příspěvek archivován: 14.dubna 2019 v 14:23

Just look at those crowds #ParisRoubaix A.S.O. - P. Ballet https://t.co/F4ynUfkwyk

122 km do cíle

Další pád, tentokrát větší. Přimotal se k němu i Peter Sagan, který však dokázal zastavit. Do balíku se bez problémů dotáhne, ztráta není velká.

Na chvostu pelotonu se srazili jezdec ze Scottu a z Dimension Data, oba budou v pořádku, pád byl v zatáčce a v malé rychlosti.

126 km do cíle

Peloton ještě stále nedokázal smazat malý náskok vedoucí skupiny, blíží se další ze sektorů s nezpevněným povrchem Verchain-Maugré to Quérénaing (1,6 kilometru, tři hvězdičky).

Náskok je téměř pryč, pelotonu chybí k uprchlíkům jen několik desítek metrů.

129 km do cíle

Mezitím, co vedoucí skupina jede na dalším dlážděném sektoru, náskok se snížil na 13 sekund. V pelotonu byl k vidění pád jednoho z jezdců z Jumba.

O snížení náskoku se zasadil hlavně tým Bahrajn Merida a Jumbo Visma, který udává poměrně ostré tempo na čele pelotonu.

134 km do cíle

Ve vedoucí skupině se pohybují také dva parťáci Štybara z týmu Deceuninck-QuickStep Lampaert a Declercq. Náskok se ztenčil z minuty na 30 vteřin.

14.dubna 2019 v 13:53, příspěvek archivován: 14.dubna 2019 v 14:03

One full minute for the group of @Tim_Declercq and @yveslampaert at #ParisRoubaix, with 141 kilometers to go. https://t.co/KIoZn7fXXQ

Závodníci právě projíždí pátým pavé sektorem Saint-Python (1,5 kilometru, dvě hvězdičky), podél trati stojí poměrně dost diváků, k vidění jsou také české vlajky.

Rozestup mezi čelní a hlavní skupinou je stále okolo 50 sekund.

140 km do cíle

Technické problémy musí řešit také Trentin (Mitchelton-Scott), nevyhnuly se ani Kristoffovi (Emirates) nebo Boassonu Hagenovi (Dimension Data).

Jak vypadá vedoucí 23členná skupina?

14.dubna 2019 v 13:45, příspěvek archivován: 14.dubna 2019 v 13:50

23 ‍♂️ took the lead. Including some very strong riders. The battle should be epic. 23 ‍♂️ en tête. Dont quelques très bons rouleurs. La bagarre s'annonce épique. #ParisRoubaix https://t.co/VaF5nxGeso

Němec Greipel má technický problém, přijel k němu jeden z jeho týmových kolegů, který mu chce pomoct. Vypadá to, že ale bude muset počkat spíše na doprovodné vozidlo.

146 km do cíle

Na čele pelotonu udává tempo hlavně tým Sky. Ztráta je 50 vteřin.

147 km do cíle

Uprchlíci mají za sebou 3kilometrový úsek kočičích hlav, zvládli ho bez větších problémů. Zatím ani v pelotonu jsme nebyli svědky větších skrumáží či pádů.

150 km do cíle
Zdeněk Štybar

Vedoucí skupina právě projíždí čtyřhvězdičkovým sektorem. Peloton, ve kterém je i Štybar, si udržuje odstup okolo 45 sekund na čelo závodu.

14.dubna 2019 v 13:38, příspěvek archivován: 14.dubna 2019 v 13:40

‍♂️Time to hit the first ⭐⭐⭐⭐ section, from Briastre to Viesly ! ‍♂️ Les coureurs de #ParisRoubaix abordent le premier secteur ⭐⭐⭐⭐, de Briastre à Viesly ! https://t.co/vDOnwRxSnk

Na start se nakonec postavilo 174 jezdců. Závodník z týmu Emirates Fernando Gaviria kvůli nemoci odstoupil. Kdo dále chybí? Například Mathieu van der Poel, který se soustředí na závod Amstel Gold Race, Niki Terpstra, který se zranil v závodě Kolem Flander, nebo Alesandro Bettiol, překvapivý vítěz Flander.

Mezi ní a pelotonem je ještě jedna další, z níž se snaží závodníci dostat do čela.

155 km do cíle

Na čele závodu jede početná skupina jezdců, kterou tvoří například Lampaert, Trentin, Bodnar a další. Ta má náskok na peloton zhruba 45 vteřin.

Od startu se celá řada jezdců snažila o únik, jenže peloton všechny pokusy záhy ukončil. O nástup se pokusil například Guzděv (Astana), dvojice Pedersen (Trek-Segafredo) a Maracato (Emirates) nebo Dillier (AG2R).