Ondřej Cink při rozhovoru s novináři v cíli páté etapy Tour de France.

Ondřej Cink při rozhovoru s novináři v cíli páté etapy Tour de France. | foto: Matěj Tomíček, MAFRA

Cink po prvním horském testu: V posledních metrech jsem skoro neviděl

  • 13
La Planche des Belles Filles (Od našeho zpravodaje) - Vystoupal na enormně prudkou Planinu krásných dívek a vyčerpaně do sebe obrátil malou pet lahev s vodou. Tak náročný to byl dojezd! A Ondřej Cink, český debutant na Tour de France, se v něm neztratil, v páté etapě dorazil do cíle po boku Baukeho Mollemy a Estebana Chavese na 33. místě.

Při své první horské etapě na Tour jste na 33. místě nejlepším z Čechů.
S výkonem jsem určitě spokojený. Jsem tady poprvé, tak jsem si chtěl otestovat, jak na tom jsem s těmi úplně nejlepšími, prostě jsem si to chtěl vyzkoušet.

Rozdat si to s nimi na férovku?
Přesně tak, chtěl jsem zjistit, jak na tom jsem výkonnostně.

A na co jste přišel?
Že to určitě nepůjde. (zasměje se) Zůstal jsem mezi dvaceti, třiceti nejlepšími, takže nemá cenu jezdit na celkové pořadí. Ale má cenu chodit do úniků. Čekají nás teď dvě rovinaté etapy, kde se pokusím co nejvíc odpočívat a pak zkusím vyhrát etapu. Myslím, že výkonnost na to je, jen musím odjet v nějaké dobré skupině. Určitě se o to pokusím.

Ukázala vám alespoň pátá etapa alespoň, že pokud nelze jet s těmi nejlepšími, můžete konkurovat těm v „druhé“ řadě?
To myslím, že ano. Dneska se mi potvrdilo, že jsem na tom dobře a že ta etapa by opravdu mohla vyjít.

Závěrečný výstup na Planinu krásných dívek byl enormně obtížný. Stihl jste si přesto trochu užít tu pravou atmosféru Tour?
Neměl jsem moc času ji vnímat, protože ten kopec byl opravdu hodně těžký a prudký, místy jsem si hodně dával. Byl jsem rád, že vůbec jedu. Ale vnímal jsem, že je kolem spousta diváků, jen třeba v těch posledních třech stech metrech jsem už skoro neviděl před sebe.

Když se ještě vrátíme k úternímu vyloučení Petra Sagana z Tour, jaký na to máte názor vy?
Viděl jsem nějaká videa, záznamy, ze kterých je jasné, že Cavendish nejdřív strkal hlavu do Saganova ramena. Byl to vyrovnaný souboj, ale Saganovo vyloučení byla hloupost.

Na horských kolech je podobné loktování běžné, že?
Tam je to normální. Po startu se tohle vůbec neřeší, protože se vystrkují lokty, najíždí se do malého singletracku, kam se musí vejít osmdesát lidí. Vzniká spousta pádů, ale takhle to na bikách je.