Leopold König v časovce na olympijských hrách v Riu.

Leopold König v časovce na olympijských hrách v Riu. | foto: Michal Sváček, MAFRA

König se rozloučí se stájí Sky týmovou časovkou na mistrovství světa

  • 51
Původně se domníval, že jeho posledním závodem v dresu týmu Sky se stane podzimní klasika Kolem Lombardie, ale skutečnost bude jiná. Leopold König se představí i na mistrovství světa v Kataru, které v neděli začíná.

Tým Sky nominoval českého jezdce do týmové časovky, kterou šampionát na konci týdne odstartuje. Tu si tudíž Leopold König poprvé v kariéře vyzkouší také na scéně mistrovství světa, kde každou stáj reprezentuje v této disciplíně šest jezdců.

Cyklisté ze stáje Sky vyhráli na Vueltě týmovou časovku. Na snímku týmový...

Tým Sky ovládl časovku na letošní Vueltě. Na snímku Peter Kennaugh, v sestavě byl i Leopold König.

Dosud žádný silniční cyklista z České republiky nemá medaili z profesionálního mistrovství světa, tedy ani z týmové časovky. Také tato skutečnost je pro Königa motivací.

„Nedokážu ale naše ambice v časovce odhadnout, ačkoliv pro ni máme silný tým,“ uvedl König. V sestavě Sky budou i loňský mistr světa v individuální časovce Vasil Kiryjenka, předloňský mistr světa v silničním závodě Michal Kwiatkowski nebo matador třítýdenních závodů Geraint Thomas. Naopak Chris Froome už po španělské Vueltě sezonu ukončil.

Jezdci Sky vybojovali bronzovou medaili z týmové časovky v roce 2014, tehdy v sestavě i s Froomem a Portem. Předloni skončila britská formace čtvrtá, loni pak devátá.

V Kataru na cyklisty čekají rovina, vedro 40 stupňů a pravděpodobně i boční vítr. König se po týmovém vystoupení představí už v českém národním dresu rovněž v individuální časovce. „Věřím, že v té bych mohl bojovat o umístění do 10. místa.“

Z dalších českých jezdců již dlouhou sezonu ukončili Roman Kreuziger, Jan Bárta a Petr Vakoč. Lídrem českého týmu v silničním závodě v Kataru bude Zdeněk Štybar, k němu reprezentační kouč Tomáš Konečný nominoval pětici Alois Kaňkovský, Vojtěch Hačecký, František Sisr, Jiří Polnický a Daniel Turek.

Silniční cyklista Zdeněk Štybar v cíli olympijského závodu. (6. srpna 2016)

„Zdeňkovi by trať i profil měly sedět, umí jezdit na větru,“ podotkl Konečný. „Tým jsem poskládal tak, aby v něm byli kluci, kteří mu mohou na takovém profilu pomoci držet pozici, tedy ne žádné vrchaře.“

V individuální časovce doplní Königa jako druhý český jezdec Daniel Turek.

V kategorii žen budou v silničním závodě reprezentovat Nikola Nosková a Barbora Průdková, časovku Česko neobsadí.

Lídrem týmu pro silniční závod kategorie do 23 let se stane Michal Schlegel, který se loni v této kategorii probojoval do Top 10.

Celkem bude Česko reprezentovat včetně juniorských kategorií 17 závodníků, tedy o jednoho více než loni v Richmondu.

Na tiskové konferenci, při které byla nominace pro Katar oznámena, obdržel zároveň biker Jaroslav Kulhavý speciální prémii 500 tisíc korun, kterou Český svaz cyklistiky ocenil jeho stříbrnou medaili na olympijských hrách v Riu.

Paralympik Jiří Ježek, který v říjnu oslaví 42. narozeniny, zde oznámil, že příští sezona bude jeho definitivně poslední v pelotonu.

Nominace českého týmu na MS v Dauhá (9.-16. října)

Muži Elite - silniční závod: Vojtěch Hačecký, Alois Kaňkovský, Jiří Polnický, František Sisr, Zdeněk Štybar, Daniel Turek.

Časovka: Leopold König, Daniel Turek.

Týmová časovka (za stáj Sky): Leopold König.

Muži do 23 let - silniční závod: Michael Kukrle, Roman Lehký, Michal Schlegel.

Junioři - silniční závod: Tomáš Čapek, Richard Holec, Jakub Otruba, Vojtěch Sedláček.

Časovka: Richard Holec, Jakub Otruba.

Ženy Elite - silniční závod: Nikola Nosková, Barbora Průdková.

Juniorky - silniční závod: Adéla Šafářová.

Časovka: Adéla Šafářová.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa