Německý cyklista Tony Martin se v Kodani stal mistrem světa v časovce.

Německý cyklista Tony Martin se v Kodani stal mistrem světa v časovce. | foto: AP

Mistrem světa v časovce je Němec Martin, Raboň dojel jednadvacátý

  • 10
Duhový dres mistra světa v časovce po dvou bronzových letech oblékl Tony Martin. Německý cyklista porazil Brita Bradleyho Wigginse, třetí skončil švýcarský obhájce titulu Fabian Cancellara. František Raboň v Kodani nedokázal vylepšit svůj nejlepší výsledek na šampionátech a skončil jednadvacátý, Jiří Hudeček dojel pro 57. místo.

Německý borec vypálil na trať jako předposlední, zařadil těžký převod a postupně předjel Brita Davida Millara, který startoval minutu před ním, i Rusa Michaila Ignatěva s dvouminutovým náskokem.

Co bylo nejdůležitější, nečekal ani na největšího rivala Cancellaru a od prvního mezičasu sbíral sekundy k dobru. Nejdřív deset, pak osmnáct, na třetím mezičasu už měl na Švýcara, který usiloval o pátý titul z posledních šesti let, náskok 40 sekund.

Do cíle Martin přifrčel s náskokem 1:15 minuty na Wigginse, smutného hrdinu Tour, který ve Francii usiloval o vylepšení čtvrtého místa z roku 2009, ale v sedmé etapě si zlomil klíční kost. Cancellara pak ztratil ještě o pět sekund víc.

"V posledních kilometrech už jsem cítil, že je to dobré, že vyhraju," vylíčil nový šampion do kamer. "Teď se to stalo skutečností a je to fantastické. Lépe to nedokážu popsat."

Martin letos vyhrál šest časovek na Tour de France i Vueltě, ve Španělsku vyšel vítězně i z posledního vzájemného testu s Cancellarou, švýcarskému Spartakovi nadělil skoro minutu a půl.

I proto olympijský vítěz z Pekingu Cancellara hrozil: "Největším favoritem je Tony. Respektuju ho, ale nebojím se ho." A právě šestadvacetiletý Němec časovkářského krále posledních let sesadil z trůnu.

Daleko před cílem pouštěl řídítka, ruce zvedal nad hlavu, slavil. "Že jsem jel pod tlakem? To mi nijak nevadí," odmítal borec z Chotěbuzi, který bral na šampionátech v Mendrisiu i Melbourne bronz. "Naopak mě to motivovalo, neměl jsem s tím problém."

Raboň, který dosud na šampionátech zajel nejlépe šestnáctý, se do vysněné desítky nevešel. Takové umístění by mu zajistilo přímou nominaci na olympiádu, nakonec ho od 10. pozice dělila více než minuta a od vítěze 4:39 minuty.

Republikový šampion Hudeček dokázal v Kodani porazit jen pět soupeřů a ztráta na nového mistra světa činila skoro 7,5 minuty.

VÝSLEDKY

MS v silniční cyklistice v Kodani

Časovka muži - elite (46,4 km): 1. Martin (Něm.) 53:43,85, 2. Wiggins (Brit.) -1:15,83, 3. Cancellara (Švýc.) -1:20,59, 4. Grabsch (Něm.) -1:31,76, 5. Bobridge -2:13,86, 6. Porte (oba Austr.) -2:29,54, 7. Millar (Brit.) -2:45,62, 8. Westra (Niz.) -3:18,52, 9. Djačenko (Kaz.) -3:19,76, 10. Fuglsang (Dán.) -3:30,59, ...21. Raboň -4:39,85, 57. Hudeček (oba ČR) -7:27,50.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa