rychlobruslařka Martina Sáblíková na trati časovky na mistrovství světa v Kodani

rychlobruslařka Martina Sáblíková na trati časovky na mistrovství světa v Kodani | foto: Profimedia.cz

Sáblíková zatím nemá olympiádu, časovku na MS vyhrála Němka Arndtová

  • 98
Rychlobruslařka Martina Sáblíková si v premiéře na mistrovství světa v silniční cyklistice dojela pro 28. místo z časovky. V Kodani na vítěznou Němku Judith Arndtovou ztratila 2:57 minuty a přišla tak o postup na olympijské hry v Londýně. Druhá česká závodnice Martina Růžičková skončila na 49. pozici.

Dvojnásobná olympijská šampionka Sáblíková usilovala o umístění v první desítce, které by jí zajistilo jistou nominaci na jméno na olympijských hrách v Londýně 2012.

Nakonec ji od přímého postupu na největší sportovní akci příští sezony a zápisu do historie (stala by se třetí Češkou s účastí na zimních i letních hrách) chyběly víc než dvě minuty.

"Říkala jsem si, že to nesmím přepálit," komentovala výkon úřadující mistryně republiky z časovky i závodu s hromadným startem. "Trošku jsem se šetřila na druhé kolo, a to pak byl mazec, hodně těžké. Víc jsem ze sebe ale vydat nemohla."

"Myslím si, že to nebyla úplně ta Martina, jak ji známe českých závodů," hodnotil i trenér Petr Novák. "Podle mě to mělo být minimálně o minutu rychlejší. Což by možná stačilo."

Sáblíková, která před čtyřmi lety získala v časovce bronz na mistrovství Evropy do 23 let, se však svého olympijského snu nevzdává. Pořád má šanci zajistit si letenku do Británie na základě bodového žebříčku UCI, ze kterého vzejde ke stávající desítce dalších patnáct závodnic. Rozhodujícím termínem je 31. květen 2012.

mistryně světa v časovce Němka Judith Arndtová
MISTRYNĚ. Duhový dres světové šampionky v časovce vybojovala Němka Judith

"Teď ale pro mě bude důležitá zima," plánuje rychlobruslařka. I proto se rozhodla sobotní závod s hromadným startem vynechat a neriskovat zranění.

Růžičková v závodě porazila jen dvě exotické závodnice a na vítězku ztratila skoro šest minut, na vině byl ale defekt. "Když už jsem se ve druhém kole začal rozjíždět, zastavilo mě prázdné kolo," posteskla si.

Arndtová ve zmoklé Kodani porazila díky zrychlení ve druhém okruhu o 21 sekund Novozélanďanku Lindu Villumsenovou. Pro třetí místo dojela obhájkyně zlata Emma Pooleyová z Británie, která na trati dlouhé 27,8 kilometru nabrala ztrátu 24 sekund.

"Speciálně jsem se připravovala na tuhle časovku, byla dlouho mým cílem," radovala se vítězná Němka. Duhový dres z boje s chronometrem je jejím prvním, doma má ovšem zlato ze závodu s hromadným startem z roku 2004 ve Veroně.

VÝSLEDKY

MS v silniční cyklistice v Kodani

Časovka ženy (27,8 km): 1. Arndtová (Něm.) 37:07,38, 2. Villumsenová (N. Zél.) -21,73, 3. Pooleyová (Brit.) -24,13, 4. Whittenová -26,16, 5. Hughesová (obě Kan.) -36,79, 6. Van Dijková (Niz.) -38,88, ...28. Sáblíková -2:57,43, 49. Růžičková (obě ČR) -5:46,28.

Junioři (27,8 km): 1. Wurtz Schmidt (Dán.) 35:07,68, 2. Oram (N. Zél.) -4,11, 3. Edwards (Austr.) -20,79, 4. Faaglum-Karlsson (Švéd.) -32,91, 5. Vasyliv (Něm.) -39,01, 6. Von Folsach (Dán.) -39,61, ...28. Turek (ČR) -1:55,04.