Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | foto: Karel Pešek, MAFRA

ČOV půjde s kauzou Sáblíkové k arbitráži. Přiměl ho k tomu postoj UCI

  • 509
Mezinárodní cyklistická unie (UCI) nezařadila Martinu Sáblíkovou do startovní listiny časovky na olympijských hrách v Riu de Janeiro, informovala dnes před polednem prostřednictvím ČTK agentura SportInvest, která závodnici zastupuje. Takhle doslova to však nebylo.

Podle následných dotazů iDNES.cz na Českém svazu cyklistiky a Českém olympijském výboru takovou jednoznačnou zprávu dosud nikdo v Česku neobdržel.

„Ovšem ta pravděpodobnost, že Martina dostane některé z přerozdělovaných míst, je podle našich dosavadních informací blízká nule. UCI se chová brutálně, ta diskuse s nimi není vůbec kultivovaná, jejich právníci nás častují drsnými výroky. V zásadě nám napsali, že je naše problémy nezajímají,“ podotkl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Právníci UCI sdělili ČOV, že už Čechům nebudou na nic odpovídat a že při přerozdělování nevyužitých míst osloví pouze ty federace, kterým některé z přerozdělených míst přidělí.

„Tvrdí, že se při rozhodování, kterým zemím ta místa nejprve nabídnou, se budou striktně držet své vlastní metodiky,“ řekl Kejval.

V tomto pořadí „náhradnic“ je Česko až třinácté. Nejprve by dostaly přednost všechny země, jimž byla předtím krácena kvóta pro hromadný závod, a až poté Sáblíková, jakožto žena splňující na základě umístění v časovce na loňském MS pouze jedno ze dvou požadovaných kritérií.

Nyní se chce Sáblíková obrátit prostřednictvím Českého olympijského výboru na Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) a argumentovat špatným výkladem pravidel, podobně jak si stěžuje i italská federace.

Trenér cyklistky Petr Novák věří ve zvrat u arbitráže, i kdyby zbývala jednoprocentní naděje.

„Martina nás všechny ujistila, že dokud bude zbývat sebemenší naděje, bude do tréninku šlapat na plné pecky. A my to budeme zkoušet do poslední možné minuty. Uděláme pro to cokoliv,“ ujistil Kejval.

Český olympijský výbor se pokusí intervenovat také u Mezinárodního olympijského výboru. „Ale pokud vím, mají mezi sebou MOV a UCI napjaté vztahy.“

Sáblíková na zářijovém mistrovství světa v Richmondu dojela v časovce v redukovaném pořadí devátá, přičemž deset nejlepších zemí mělo mít jistotu startu na OH. Podle výkladu pravidel ze strany UCI však má být start pod pěti kruhy v boji proti chronometru prvotně podmíněn kvalifikací do závodu s hromadným startem, což se českým cyklistkám nepodařilo.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa