PŘEDÁVKA. Biker Jaroslav Kulhavý přebírá na MS v jihoafrickém Pietermaritzburgu

PŘEDÁVKA. Biker Jaroslav Kulhavý přebírá na MS v jihoafrickém Pietermaritzburgu štafetu od Kateřiny Nash, závod však pro něj zanedlouho skončí. | foto: Ivana Roháčková

Kulhavý na MS přetrhl řetěz, česká štafeta závod nedokončila

  • 9
Chtěli medaili, zastavila je smůla. Česká reprezentace bikerů na mistrovství světa v jihoafrickém Pietermaritzburgu musela odstoupit ze závodu štafet poté, co největší hvězdu týmu Jaroslava Kulhavého zastavily mechanické problémy. Olympijský vítěz ujel jen dvacet metrů svého úseku a pak mu praskl řetěz.

Při třetí předávce přijela Kateřina Nash ke Kulhavému na sedmé pozici, od bronzu je v ten moment dělila jen minuta a padesát sekund. Kulhavého potíže však snažení kvarteta, v němž mimo dvou zmíněných jeli ještě Jan Nesvadba a Jan Rajchart, ukončily.

"Rozjel jsem to standardně a najednou rána. Nevím, co se stalo, jestli řetěz nebo řazení," kroutil hlavou Kulhavý, který chtěl tímto závodem pokřtít nový rám svého kola v národních barvách. "Mrzí mě to, ale doufám, že jsem si smůlu vybral, jak za sebe tak celý český tým."

Už loni v rakouském Leogangu čeští bikeři ve výsledkové listině štafetového závodu, do něhož nastupují týmy složené z jezdce do 23 let, ženy, juniora a muže kategorie elite, chyběli. Po třetím úseku byli šestí, jenže poslední předávka proběhla až za povoleným územím a byli diskvalifikováni.

SMŮLA. Biker Jaroslav Kulhavý přetrhl v závodě štafet na MS v jihoafrickém Pietermaritzburgu řetěz.

"Sice jsem předávku dostal na sedmé pozici, ale chtěl jsem si tady i otestovat kolo a možná, že bychom to dotáhli na bronz. Hlavní závod ale přijde až za tři dny," připomněl Kulhavý sobotní bitvu o duhový dres.

Na náročné trati triumfovali stejně jako loni Italové, kvarteto Marco Aurelio Fontana, Gioele Bertolini, Eva Lechnerová a Gerhard Kerschbaumer zvládlo 18,8 kilometru za 58 minut a 12 sekund. Ve stejném čase dorazila do cíle i Francie, ale stejně jako před rokem ve finiši na Italy nestačila. Bronz získalo družstvo Německa.

VÝSLEDKY

Mistrovství světa horských kol v Pietermaritzburgu (JAR): Cross country: Štafety (18,8 km): 1. Itálie (Fontana, Bertolini, Lechnerová, Kerschbaumer) 58:12, 2. Francie (Sarrou, Gay, Bressetová, Marrote) stejný čas, 3. Německo (Schulte-Lünzum, Egger, Kleinová, Fumic) -2:21, 4. Kanada -2:32, 5. Švýcarsko -2:38, 6. Rakousko -3:27, ...ČR (Nesvadba, Rajchart, Nash, Kulhavý) nedokončila.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa