Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | foto: Profimedia.cz

Kreuziger zahájil sezonu skvěle, vyhrál etapový závod Kolem Sardinie

  • 3
První start v sezoně a hned první triumf. Český cyklista Roman Kreuziger v závodu Kolem Sardinie zvládl roli lídra, do které se pasoval dílčím vítězství ve středeční druhé etapě. Náskok čtyř vteřin před Američanem Chrisem Hornerem pak v celkovém pořadí udržel až do sobotního cíle v Cagliari, kde pětidílné klání vrcholilo.

Devátý muž loňské Tour de France Kreuziger tak vyhrál třetí etapový závod v profesionální kariéře. Třiadvacetiletý člen týmu Liquigas se v roce 2008 prosadil na závodě Kolem Švýcarska, minulý rok triumfoval na Kolem Romandie.

"Určitě mě to hodně potěšilo a dodá mi to morálku do dalších závodů. Je vidět, že jsem v zimě v tréninku odvedl dobrou práci a ze závodů hned zkraje sezony nemusím mít strach. Vážím si toho, protože šlo o středně
těžký závod, ve kterém nebylo moc roviny. A i když jel člověk v háku, docela si 'dával'," uvedl na svém oficiálním webu Kreuziger.

V závěrečné etapě o délce 140,6 km triumfoval domácí Alberto Loddo před svým slavným krajanem Alessandrem Petacchim. Kreuziger dojel v hlavním poli a neztratil na průběžně druhého Hornera ani na třetího Thomase Voeklera z Francie, jenž byl o další dvě sekundy zpět.

"Velký dík patří týmu, bez kterého bych to nedokázal. V poslední etapě kluci vzorově tahali a nakonec jsme to zvládli. Naštěstí to byla jedna z nejklidnějších etap. Jeden člověk po šedesáti kilometrech odjel, sjeli jsme
ho a o vítězství se spurtovalo," dodal Kreuziger, jehož na Sardinii ještě čeká v neděli jednorázový závod.

Kolem Sardinie - výsledky

5. etapa (140,6 km): 1. Loddo 3:24:51, 2. Petacchi, 3. Gatto (všichni It.), 4. Galimzjanov (Rus.), 5. Metlušenko (Ukr.), 6. Rossi (It.) všichni stejný čas...37. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.

Konečné pořadí: 1. Kreuziger (ČR) 22:08:06, 2. Horner (USA) -4, 3. Voekler (Fr.) -6, 4. Brajkovič (Slovin.), 5. Caruso (It.), 6. Niemiec (Pol.) všichni -10.

,