Roman Kreuziger při horské časovce na Tour de France. | foto: Reuters

Král Roman IV. Kreuziger je počtvrté nejlepším českým cyklistou

  • 11
Ke koruně krále Tour de France mu kousek scházel, Roman Kreuziger dorazil do cíle v Paříži na pátém místě. Právě díky historickému výsledku, který žádný jiný český cyklista před ním nezískal, měl však silničář ekipy Saxo-Tinkoff umetenou cestu ke 49. koruně Krále cyklistiky.

Kreuziger, byť v pražském Břevnovském klášteře nepřítomen, protože už se s týmem připravuje na příští sezonu na Kanárských ostrovech, vyhrál anketu počtvrté v historii a po třech letech přerušil panování bikera a olympijského šampiona Jaroslava Kulhavého.

Sedmadvacetiletý profesionál má za sebou životní sezonu. Ve své první sezoně v barvách dánského týmu vyhrál prestižní jednorázovku závod Amstel Gold Race, třetí byl v etapách Kolem Švýcarska a stejně tak na jednodenním závodě Clásica San Sebastián.

Vrcholem nejzářivějším však bylo jeho vystoupení na francouzských silnicích, kam přijel jako dvorní pomocník lídra týmu Alberta Contadora, přesto jeho pohoda silně kontrastovala s trápením španělského kapitána.

Pro Kreuzigera je zářivá koruna krále dalším z řady ocenění. Předseda vlády Jiří Rusnok ho už v červenci vyznamenal zlatým odznakem se státním symbolem dvouocasého lva, nedávno dostal rodák z Moravské Třebové Cenu Roberta Bakaláře za celoživotní přínos a propagaci české cyklistiky.

A po letech 2004, 2008 a 2009 převzal korunu za sezonu 2013 za svého syna Roman Kreuziger starší.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa