Leopold König

Leopold König | foto: teamsky.com, Profimedia.cz

Uprchlíci vládli v Katalánsku. V pelotonu jsou i König a tři další Češi

  • 11
Byl to nečekaný úvod. Hned v první etapě hornatého cyklistického závodu Kolem Katalánska, který je součástí seriálu World Tour, si peloton nechal ujet trojici uprchlíků, mezi nimiž byl i Pierre Rolland, loni čtvrtý muž Gira a jedenáctý na Tour.

Spurt skupinky, ve které šlapal také Bart de Clercq z týmu Lotto Soudal, posléze ovládl Maciej Paterski z druhodivizní stáje CCC Sprandi Polkowice a oblékl tak trikot lídra závodu.

Kdo také startuje v Katalánsku

Tinkoff-Saxo: Contador, Majka.

BMC: van Garderen.

Movistar: Valverde.

Sky: Froome, Porte, König, Roche, Poels.

Cannondale-Garmin: Martin, Hesjedal.

AG2R: Bardet, Pozzovivo.

Astana: Aru.

Etixx-Quick Step: Uran, Vakoč.

Lampre: Niemec, Valls.

Lotto Soudal: van den Broeck.

Orica: Chaves.

Giant-Alpecin: Barguil.

Trek: Zubeldia.

CCC: Paterski, Hirt, Černý.

Europcar: Rolland.

Triumf 28letého polského cyklisty oslavovali v cíli rovněž jeho čeští týmoví kolegové Jan Hirt a Josef Černý. A Paterski, někdejší jezdec stáje Liquigas, se mohl radovat z životního úspěchu. Jeho dosavadním maximem bylo loňské vítězství v závodě Kolem Norska.

Ještě 30 kilometrů před cílovým městem Calella mělo tříčlenné společenství uprchlíků k dobru dokonce devět minut, do cíle však peloton srazil jejich náskok na přijatelný odstup 2:40 minuty. Domestiky předních stájí to však muselo stát spoustu sil.

Na 13. místě projel cílem Petr Vakoč, který pomohl rozjet spurt Julianu Alaphillipovi, svému kolegovi v týmu Etixx-Quick Step.

V hlavním poli dorazil rovněž Leopold König. Jeho tým Sky přivezl do Katalánska doslova hvězdnou sestavu. Jsou v ní uzdravený Chris Froome, předpokládaný lídr stáje na Tour, dále Richie Porte a právě König, avizovaní lídři pro italské Giro, ale i Nicolas Roche, jenž má být lídrem na Vueltě. nechybí ani Wout Poels, který vyhrál etapu a dočasně oblékal trikot lídra na Tirrenu-Adriatiku.

Právě domestici jejich týmu táhli v závěru peloton, aby co nejvíce zredukovali odstup za uprchlíky. Rolland není vrchařem, jehož by bylo radno v následujících dnech podceňovat.

Zdravortní problémy přinutily před startem odhlásit se ze závodu obhájce titulu Joaquíma Rodrígueze z týmu Kaťuša. Na titul v Katalánsku naopak pomýšlí i Rigoberto Uran, kterému by měl být v dresu Etixx-Quick Step k ruce také Vakoč. 

V případě dalších dvou Čechů na startu, Hirta a Černého, budou následující dny kromě jiného také prověrkou jejich vrchařských schopností. Vždyť v jejich stáji CCC se v těchto měsících utváří i finální sestava pro Giro, kam tým obdržel divokou kartu.

Kolem Katalánska

závod seriálu World Tour

1. etapa Calella-Calella 191 km: 1. Paterski (Pol./CCC), 2. Rolland (Fr./Europcar) stejný čas, 3. de Clercq (Bel./Lotto Soudal) -2 vt., 4. van der Sande (Bel./Lotto Soudal), 5. Alaphillipe (Fr./Etixx-Quick-Step), 6. Tiralongo (It./Astana).... 13. Vakoč (ČR/Etixx-Quick Step), 111. Hirt (ČR/CCC), 116. König (ČR/Sky) všichni -2:40, 159. Černý (ČR/CCC) -18:13.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa