Richard Holec se objímá s trenérem Viktorem Zapletalem po stříbru české štafety...

Richard Holec se objímá s trenérem Viktorem Zapletalem po stříbru české štafety na MS horských kol v Novém Městě. | foto: Michal Remeš, MAFRA

Jen ustát tlak. Čeští junioři zaútočí na elitní desítku mezi bikery

  • 1
Jejich jména by si čeští cyklističtí fanoušci měli dobře zapamatovat. Možná budou za pár let o talentovaných bikerech Adéle Šafářové a Richardu Holcovi mluvit stejně často jako nyní o Kateřině Nash nebo Jaroslavu Kulhavém.

Už páteční odpoledne může dva zástupce nové generace posunout k prvnímu zářivému individuálnímu úspěchu - na mistrovství světa horských kol v Novém Městě na Moravě se poperou o místa v elitní desítce juniorských kategorií, třeba i o medailové příčky...

„Nikdy jsem se na žádný závod tolik netěšila, proto věřím, že na něj budu také v dobrém vzpomínat. Cíl mám dojet minimálně do desátého místa, ale snad se povede i něco lepšího. A když ne? Svět se nezboří,“ hlásí Šafářová.

Letos zatím prožívá výbornou sezonu, ve dvou závodech světové juniorské série skončila devátá a desátá. A na květnovém evropském šampionátu ve Švédsku se vyšvihla dokonce na šestou příčku.

„Doufám, že letos přijde ještě i nějaký lepší výsledek,“ zasní se osmnáctiletá rodačka z jihomoravských Boskovic, která se dříve věnovala také plavání a běhu. „Na horských kolech se mi nejvíc líbí adrenalin a těžké technické pasáže. Na těch nejdříve v tréninku stokrát spadnu, než je sjedu,“ usmívá se.

Odvážné plány má před dnešním startem i její o rok mladší reprezentační kolega. „Bylo by skvělé být do desítky,“ říká Holec, jenž odmala žije ve Spojených státech amerických. „Myslím, že to bude hodně zábavný závod,“ těší se benjamínek české výpravy, který kolo výborně ovládá i na silnici nebo na bikrosových tratích.

Pochlubit už se může zajímavými výsledky: na evropském šampionátu si před necelými dvěma měsíci dojel pro deváté místo a včera se v Novém Městě podílel na senzačním stříbru české štafety.

Klíčové ovšem v pátek bude, jak mladí reprezentanti zvládnou start na vrcholné akci před domácími diváky psychicky. „Musíme z nich sundat břemeno zodpovědnosti. Aby nastupovali bez stresu a předvedli to nejlepší, co v nich momentálně je,“ zdůrazňuje trenér národního týmu Viktor Zapletal.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa