Jak dostat Armstronga? Taktikou

  • 2
Alpe d'Huez - „Přehoď si o jeden zub!“ I takové pokyny zazní ve sluchátku René Andrleho během etapy na Tour de France. Český jezdec pracuje ve španělské stáji ONCE-Eroski jako nejbližší bodyguard Josebi Belokiho muže, který podle odborníků jako snad jediný může letos ohrozit neporazitelného Lance Armstronga. Šéf stáje Manolo Saiz vládne tvrdou rukou, zároveň je mistrem taktiky. „Říká, že máme desetiprocentní šanci Armstronga dostat. Ale i kdyby byla jednoprocentní, musíme ji pokoušet,“ vypráví Andrle.Dále čtěte: Tour má svého krále, ale také malé hrdinyKaravana jede stále dálArmstrong na vítěze neměl, ale pojede ve žlutém

„Vše pro Belokiho.“ S tímto heslem vyrazila růžovočerná formace ONCE do závodu. Nejen síla a vytrvalost, ale také propracovaná týmová taktika rozhodují o úspěchu.

Tour de France není záležitostí silného jednotlivce. Ale nejlepšího muže z nejlepšího týmu. Už od pařížského startu Andrle nespustil z Belokiho oči. Drží se mu nablízku a v pelotonu hlídá jeho bezpečí. „Občas se proseje až na konec balíku. Hned se mi ve sluchátku ozve, ať ho vyvezu dopředu. A dostanu přesný pokyn, na jakém místě to podle směru větru bude nejvýhodnější.“

Ve čtvrteční týmové časovce ONCE poprvé po čtyřech letech na Tour podlehla Armstrongovu US Postal. „Mají velmi silný tým,“ uznal zasmušile Saiz. „Ale cíl je až v Paříži,“ dodal bojovně.

Na sedmdesáti kilometrech, necelé hodině a půl jízdy, Andrleho sluchátko neztichlo. „Hlásil nám přesně, jak rychle střídat na špici, jak měnit pořadí jezdců za sebou, a dokonce i kdy a jaký převod zvolit.“ Před první horskou etapou do Morzine byla jednoduchá taktika: vyčkávat.

Andrle dovezl Belokiho pod poslední kopec a tam ho vypustil dopředu. „Pak už jsem si měl dojet podle svého.“ Vpodobné roli domestika vystupuje v konkurenční US Postal Pavel Padrnos, druhý Čech v pelotonu Tour. Jeho hlavní úkol stojí: vytvářet pohodu Armstrongovi.

Stihnou dva krajani v pelotonu mezi sebou prohodit slovo? Nestřeží je šéfové podobně jako v nedávném finále hokejového Stanley Cupu kamarády Eliáše a Sýkoru? „V začátku etapy si stihneme něco říct, ale pak už stejně není čas,“ říká s úsměvem Andrle.

A vyzrazení plánů také nehrozí. Johan Bruyneel, osmatřicetiletý Belgičan a vůdce US Postal, jako cyklista jezdil právě pod Saizem. Vypráví se o něm, že jeho strategii mistrně okopíroval a jen narouboval přesně na tělo pro Armstronga. Včera si Armstrong mistrně pohlídal situaci a získal žlutý trikot.

Beloki mu nedokázal poodjet. Po poslední dnešní alpské etapě zbývá Španělům ještě naděje do Pyrenejí. „Až se spadne z hor, Tour končí. Každý si bude hájit svoje,“ tvrdí Saiz.

 

Americký cyklista Lance Armstrong z US Postal Service a španělský jezdec Joseba Beloki (vpravo) při stoupání na l'Alpe D'Huez


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa