Kristián Hynek

Kristián Hynek | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Hynek má bronz z MS v maratonu horských kol. Byl to boj o přežití, řekl

  • 4
Po evropském zlatu dosáhl Kristián Hynek na další velký úspěch. Český biker si na mistrovství světa v maratonu horských kol dojel pro bronzovou medaili. V těžkých podmínkách na rozmáčené trati ve francouzském městečku Ornans se radoval ze životního výsledku také pátý Jiří Novák.

Hynek je teprve druhým českým cyklistou, který v historii maratonových šampionátů pořádaných UCI od roku 2003 získal medaili. Loni byl stříbrný během své jedinečné sezony Jaroslav Kulhavý, olympijský vítěz z Londýna v cross country.

"Byl to nejtěžší závod v životě," řekl Hynek serveru mtbs.cz po absolvování 84 kilometrů. "V posledním sjezdu jsem ztratil, lehnul jsem, nemohl jsem už ani držet řidítka. Posledních 12 to byl boj o přežití," popsal. "Jsem hrozně šťastný, hlavně v těchto podmínkách si toho cením," dodal biker, který evropské zlato oslavil v červnu v Jablonném v Podještědí.

Hynka porazili Řek Periklis Illias a letošní mistr Evropy v cross country Moritz Milatz z Německa. Na medailové příčce dlouho figuroval také Novák, ale po poslední občerstvovací stanici na 70. kilometru ztratil.

"Jsem rád, že jsem dojel do cíle. Čtrnáct kiláků do cíle jsem byl ještě třetí, pak jsem vyjel na kopec a do cíle už jsem dojel, ani nevím jak. Páté místo je skvělé," řekl Novák.

Titul mezi ženami obhájila Dánka Annika Langvadová, druhá skončila norská legenda Gunn Rita Dahleová a třetí Esther Süssová ze Švýcarska.

Ve Francii mohli startovat i Kulhavý, Jan Škarnitzl či Ondřej Cink, kteří rovněž splnili nominační kritéria českého svazu, jenže po náročné sezoně dali přednost odpočinku.

MS v maratonu horských kol v Ornans (Francie):

Muži (84 km): 1. Ilias (Řec.) 4:18:29, 2. Milatz (Něm.) -2:28, 3. Hynek (ČR) -2:36, 4. Sauser (Švýc.) -2:57, 5. Novák (ČR) -4:59, 6. Gujan (Švýc.) -5:24.

Ženy (63 km): 1. Langvadová (Dán.) 3:52:23, 2. Dahleová-Flesjaaová (Nor.) -44, 3. Süssová (Švýc.) -1:41.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa