Hruška neprošel testem, v Katalánsku nepojede

  • 7
Salou - Jan Hruška nesmí dva týdny závodit. Český cyklista před závodem Kolem Katalánska neprošel krevními testy. V jedné ze sledovaných hodnot, takzvaném reticulocitu, nedosáhl předepsané spodní hranice. Hodně mě to mrzí, protože forma je a mohl jsem tu udělat slušný výsledek," řekl Hruška.

Vítěz nedávného závodu UCI Clásica de Alcobendas ve Španělsku tak přijde o účast v podniku, který patří do elitního seriálu ProTour.

Podle agentury Reuters Hruška neprošel krevními testy kvůli zvýšené hladině hematokritu.

Český jezdec ze stáje 3 Molinos Resort však na své webové stránce uvedl, že hematokrit i hemoglobin měl v pořádku, ale příliš nízké hodnoty prokázal reticulocit, což jsou tzv. prekurzory červených krvinek, tedy "mladé" červené krvinky.

Ty mohou stejně jako další sledované hodnoty signalizovat užití krevního dopingu, ale zvýšená hladina může být i způsobena zvýšenou fyzickou zátěží ve větší nadmořské výšce.

Hruška poukazuje na to, že jeho naměřené hodnoty reticulocitu byly nikoli vysoké, ale příliš nízké, což v žádném případě nemohlo vést ke zvýšení výkonnosti.

"Ještě před odletem jsem si nechal dělat kontrolní rozbory a vše bylo v pořádku a v normě, takže dnešní nález dost dobře nechápu a vzhledem k normálním hodnotám hematocritu a hemoglobinu je zvláštní," podivil se Hruška

Podle svých slov ihned poskytl i vzorek moči, aby dokázal, že se jedná pouze o drobnou odchylku hodnoty reticulocitu.

"Z výsledků kontrol bude jasné, že se jedná jen o krátkodobé zakolísání. Hodně mě to mrzí, protože forma je a mohl jsem tu udělat slušný výsledek. Na druhou stranu se budu moci dva týdny věnovat kvalitnímu tréninku a prodám formu na dalším závodě," dodal český cyklista.

Organizátoři závodu Kolem Katalánska otestovali celkem čtyřicet jezdců, Hruška dostal nařízenou povinnou zdravotní pauzu od Mezinárodní cyklistické unie (UCI) jako jediný. Po vypršení ochranné lhůty se podrobí dalším krevním testům.

Etapový podnik v Katalánsku začal dnes časovkou na 12,6 kilometru kolem letoviska Salou.

,