Giro d´Italia

Giro d´Italia | foto: AP

Sníh a mráz zastavily Giro, horská etapa přes Stelvio a Gavii se ruší

  • 25
Nejdřív se mluvilo jen o změně trasy, organizátoři cyklistického Gira d´Italia se kvůli nepřízni počasí rozhodli v 19. etapě vynechat výjezd na obry Gavia a Stelvio a vést peloton jen přes nižší vrcholy, kde nehrozily tak drastické podmínky. Jenže i v novém itineráři má sníh navrch a předposlední horská etapa se proto ruší.

Ve čtvrtek se tým kolem ředitele Acquaroneho po celodenním rozjímání rozhodl vést etapu z Ponte di Legna "jen" přes Passo Tonale (1 883 m) a Passo Castrin (1 706 m) a zachovat cílový výšlap do Val Martella (2 059 m). Chtěl tak eliminovat veškeré riziko pádů a zranění na kluzkém asfaltu.

Jenže sněhem zasypané silnice a teploty pod nulou nepovolily ani náhradní variantu. "Z důvodu nepříznivých klimatických podmínek a zejména sněhu po celé trase byla 19. etapa zrušena," stálo v prohlášení pořadatelů.

Většina závodníků zprávy o zrušení přivítala, zvlášť když se ráno probudili a za okny viděli vločky a týmová auta a autobusy zasypané sněhem. "Bylo to pro organizátory těžké rozhodnutí, ale taky hodně statečné," psal na Twitter Paul Maertens z týmu Blanco. Daniel Oss z BMC dodal: "Díky za to. Až se tu pojede příště, uděláme velkou show," slíbil za všechny.

"Organizátoři se rozhodli správně," souhlasil i Cadel Evans. "Samozřejmě že se dají ty vrcholy na kole přejet, ale pro bezpečnost a zdraví to není ideální. Je to škoda pro všechny, ale počasí se ovlivnit nedá."

Původně se mělo šlapat na Stelvio, nejvyšší vrchol tohoto ročníku závodu, i na Passo Gavia (2618 m), kde Američan Andy Hampsten v roce 1988 rozhodl o svém triumfu v Giru. I tenkrát se závodníci prodíraly sněhovými závějemi a v následujícím sjezdu mrzli.

Sníh už donutil pořadatele ke změně trasy jednou, to když se stoupalo na Galibier a cíl se tehdy musel kvůli riziku lavin posunovat o zhruba 400 výškových metrů níž k památníku Marca Pantaniho.

Průběžně vedoucí Vincenzo Nibali má po zrušení páteční etapy zase o kousek blíž k růžovému dresu, na peloton totiž čeká už pouze sobotní 20. etapa s výjezdem na Tre Cime di Lavaredo, která je však rovněž v ohrožení, a v neděli dojezd do Brescie. Na druhého v pořadí, jímž je vítěz Tour de France 2011 Cadel Evans, má Ital k dobru čtyři minuty a dvě sekundy.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa