VÁŽNĚ SE TO STALO? Filippo Ganna právě vyhrál druhou etapu na Giru.

VÁŽNĚ SE TO STALO? Filippo Ganna právě vyhrál druhou etapu na Giru. | foto: AP

Ganna podruhé. Ital vyhrál na Giru další etapu. Almeida zůstává růžový

  • 55
Po čtyřech dnech na Sicílii se kolos italského Gira přesunul na pevninu, kde přišla třetí nejdelší etapa celého ročníku. A vyhrál ji muž, který jako jediný z původně osmičlenného úniku vydržel před pelotonem. Mistr světa v časovce a vítěz úvodní etapy tohoto Gira Filippo Ganna. Růžový trikot bez potíží udržel Joao Almeida.

Z Mileta do Camigliatello Silano. Přes Kalábrii a podél pobřeží Jónského moře se táhla jedna z nekonečných etap letošního Gira, 225 kilometrů dlouhá.

A 43 kilometrů před cílem stálo stoupání první kategorie Valico di Monte Scuro. Téměř 25kilometrový kopec s průměrem 5,6 procenta.

ONLINE: Pátou etapu Gira jsme sledovali podrobně

Právě pod něj přijížděla osmičlenná úniknuvší skupina s tříminutovým náskokem na hlavní balík.

Bude to stačit?

Nebude?

Bude. Alespoň na hlavní balík, který nejel až tak drtivé tempo, takže z něj hned po nájezdu do stoupání nastoupil Thomas De Gendt s Einerem Rubiem.

Byl to neúnavný De Gendt, kdo tenhle vláček táhl, až ho po 15 kilometrech dovlekl do čela k Filippu Gannovi, Hectoru Carrreterovi a Edoardu Zardinimu, kteří zůstali vepředu z původního úniku.

Po dalších útocích Rubia a De Gendta už s touto dvojicí zůstal překvapivě jen Ganna, který předváděl úžasný výkon. A to stále nebylo vše.

Když do cíle zbývalo necelých 17 kilometrů, sám 193centimetrový časovkář za to vzal a dvojici se začal vzdalovat. Nejprve na pár metrů… O chvíli později už ho v mlze, která kopec pohltila, neviděli. Za moment měl Ganna víc než půlminutový náskok na duo De Gendt, Rubio a minutu a 20 sekund na hlavní skupinu.

Filippo Ganna si jede pro druhé vítězství na Giru, tentokrát v páté etapě.

Bylo jasné, že si jede nejen pro modrý trikot nejlepšího vrchaře závodu, ale také pro druhý triumf na letošním Giru. Velmi pohádkovém Giru pro čtyřiadvacetiletého Itala, pro nějž je to první Grand Tour kariéry.

To on zatím zachraňuje čest týmu Ineos, který už přišel o lídra týmu Gerainta Thomase.

Na druhém místě přivedl do cíle skupinu favoritů, ve které tentokrát nikdo nechyběl, Patrick Konrad. Třetí dojel Joao Almeida a o čtyři bonusové vteřiny tak zvýšil náskok v čele průběžné klasifikace.

Té momentálně vévodí o 43 sekund před Pellem Bilbaem, dalších 5 sekund ztrácí Wilco Kelderman.

Jak se vše odehrálo

Další odstoupivší. Do páté etapy už nenastoupil ani Luca Wackermann, kterého na konci čtvrté etapy poslal do ochranných bariér poryv způsobený vrtulníkem. Wackermann utrpěl otřes mozku, má zlomený nos a potlučený obličej.

Brzký budíček. Už o půl jedenácté dopoledne se závodníci seřadili u startu etapy. Čekala je totiž třetí nejdelší zkouška letošního ročníku - předlouhých 225 kilometrů.

Spousta útoků. V úvodních 20 kilometrech střídal jeden útok další, peloton ale dlouho držel pohromadě a nikomu se nedařilo vypracovat si alespoň minimální náskok. Ujet zkoušeli i Thomas De Gendt s Peterem Saganem, nepovedlo se.

Tak konečně. Až po 60 kilometrech tak vznikl únik dne, v němž jelo celkem 8 cyklistů. Mezi nimi i Carl Fredrik Hagen, osmý muž loňské Vuelty, mistr světa v časovce Filippo Ganna nebo skvělí vrchaři Valerio Conti a Héctor Carretero.

Weening končí. Po těžkém úterním pádu to ve středu ještě zkusil Pieter Weening, ale v průběhu etapy z kola slezl. Stejně jako Benjamin Thomas.

Zardini sbírá body. Na dvě stoupání třetí kategorie v polovině etapy vyjel nejrychleji Edoardo Zardini, který se díky tomu vyhoupl na třetí místo vrchařské soutěže.

Maximálně 5 minut. Víc peloton úniku nepovolil. Na čele hlavního balíku udržoval přijatelný odstup především tým Quick-Step, než se přidaly stáje Jumbo-Visma a Astana.

De Gendt vyráží. Na Tour tenhle zavilý únikář skoro nebyl vidět, nejspíš se rozjížděl právě na italskou Grand Tour. Po nájezdu do závěrečného kopce De Gendt spolu s Rubiem vyrazili za úniknuvší skupinou a po 15 kilometrech ji dojeli. Na balík měli minutu a půl.

Ganna se loučí. Krátce poté, co dopředu dojeli De Gendt s Rubiem, nenápadně zvýšil tempo Ganna a oběma ujel. Vyrazil za druhým triumfem na letošním Giru.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia

5. etapa (Mileto - Camigliatello Silano)

225 km: 1. Ganna (It./Ineos Grenadiers) 5:59:17, 2. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe), 3. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step), 4. Kelderman (Niz./Sunweb), 5. Hamilton (Austr./Mitchelton-Scott), 6. Hindley (Austr./Sunweb), 7. Vanhoucke (Belg./Lotto-Soudal), 8. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren), 9. Fuglsang (Dán./Astana) 10. Masnada (It./Deceuninck-Quick Step) všichni -34, ...136. Černý (ČR/CCC) -28:47.

Průběžné pořadí: 1. Almeida 17:06:23, 2. Bilbao -43, 3. Kelderman -48, 4. Vanhoucke -59, 5. V. Nibali (It./Trek-Segafredo) -1:01, 6. Pozzovivo (It./NTT) -1:05, 7. Fuglsang -1:19, 8. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:21, 9. Konrad -1:26, 10. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -1:32, ...121. Černý -52:18.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa