Další triumf z úniku. Nejdelší etapu Gira vyhrál Bettiol, favorité se šetřili

  11:45aktualizováno  17:24
Sedm kilometrů před cílem se konečně dotáhl na uniknuvšího Rémiho Cavagnu a ihned přešel do útoku. Je někdo za ním? Nikde nikdo. Alberto Bettiol tak pokračoval v sólové jízdě a už daleko před cílem se mohl radovat z triumfu v 18. etapě italského Gira. V celkovém vedení dál zůstává Egan Bernal.
JÁ TO DOKÁZAL. Alberto Bettiol se raduje z vítězství v osmnácté etapě italského...

JÁ TO DOKÁZAL. Alberto Bettiol se raduje z vítězství v osmnácté etapě italského Gira. | foto: AP

Šestadvacet kilometrů před cílem se zvedl ze sedla Rémi Cavagna z QuickStepu a nastoupil svým kolegům z denního úniku. Než se za ním zformovala skupina pronásledovatelů, už měl k dobru 30 sekund.

ONLINE

Osmnáctou etapu jsme sledovali podrobně

Bude mu to stačit, nebo ne?

Nakonec ne.

Pomalu se k němu totiž blížil Alberto Bettiol z Education-Nippo. Sedmadvacetiletý Ital byl v kopcích silnější a právě v nich sekundu za sekundou umazával svou ztrátu... Až se najednou šest kilometrů před cílem dotáhl na čelo.

Bettiol na nic nečekal. Teď je má šance, zavelel a během posledního výšlapu dne nastoupil Cavagnovi. Ten se ho sice ještě chvíli držel, jenže pak mu došlo.

A bylo rozhodnuto.

„Z Cavagny jsem měl trochu strach,“ přiznal Ital. „Je to skvělý závodník, skvělý časovkář. Pomohlo mi, že jsem ho během posledního stoupání viděl. Když jsem se na něj dotáhl, hned jsem chtěl nastoupit. Potřeboval jsem ho rychle zlomit.“

Bettiol se už daleko před cílem mohl radovat. V cílové rovince pak pumpoval rukama a hecoval okolní diváky. Do své sbírky přidal třetí vítězství, předtím se radoval na závodě Kolem Flander a v časovce na klání Etoile de Bességes.

„Bylo to hodně emotivní a hodně tvrdé. V horách jsem nechal spoustu energie, ale věděl jsem, že mi dnešní závěr bude vyhovovat. Jsem strašně šťastný, že to vyšlo,“ radoval se.

Až sedmnáct sekund za ním dorazili do cíle další jezdci z původně 23členného denního úniku. Na druhém místě projel páskou Simone Consonni z Cofidisu, třetí byl Nicolas Roche z DSM.

Hlavní pole finišovalo s více než dvacetiminutovou ztrátou. Favorité celou etapu strávili v bezpečí svých týmových kolegů, šetřili síly a vyhlíželi další náročné dny.

I přesto se v první desítce pořadí odehrála jedna změna. Po středečním pádu ze závodu odstoupil desátý Giulio Ciccone z Treku a jeho pozici zaujmul Dan Martin z Israel Start-Up.

V pátek se změn možná odehraje víc.

Na programu je totiž další horská etapa, která vyvrcholí na Alpe di Mera, bezmála desetikilometrovém stoupání s průměrem 9 procent.

Růžový dres v ní bude hájit Bernal, který má k dobru na druhého Damiana Carusa z Bahrainu 2:21 minuty a na třetího Simona Yatese z BikeExchange 3:23 minuty.

Jak se vše odehrálo

Pořádná štreka. Po náročných horských etapách se peloton na chvíli vrátil na rovinu. Za odměnu ale 18. dějství Gira rozhodně nebylo. Celkem totiž cyklisté museli zdolat 231 kilometrů, tedy nejvíce v letošním 104. ročníku.

Boj o únik. Čekalo se, že by se o triumf mohlo bojovat z úniku. I proto se na úvodních kilometrech odehrával tuhý boj o místenku v čelní skupině. Peloton však první nástupy pokrýval, na zdárný únik se tak muselo čekat.

Konečně! Skoro padesát kilometrů trvalo než se na čelo pelotonu přesunul Ineos a vyhlásil: To už stačí, zpomalujeme. Třiadvacítka jezdců, která tou dobou jela s malým náskokem, si oddechla. Únik byl konečně na světě.

Uprchlíci. Mezi třiadvacítkou uprchlíků se pohyboval i osminásobný etapový vítěz na Giru Ulissi z UAE. Dále zde byli například Bettiol z Education-Nippo, Cavagna z QuickStepu, Vendrame z AG2R či Gorka Izagirre z Astany.

Tak si jeďte. Peloton polevil a náskok úniku začal rychle stoupat. Za chvíli měl k dobru už deset minut. Na čele pelotonu poté chvíli mapovaly situaci sprinterské týmy, jenže rozhodly: Dnes to nepůjde, necháme vyhrát únik.

Momentka z 18. etapy Gira.

Klid, prémie, klid… Hlavní balík pokračoval v klidném tempu, žádné drama se nedělo ani ve skupině uprchlíků. Alespoň lehké pozdvižení tak přinesla až sprinterská prémie, na níž první místo vybojoval Vermeesch z Alpecinu.

Čtvrthodina. Když závodníci v úniku najeli 35 kilometrů před cílem na první ze čtveřice kratších stoupání, k dobru měli už více než patnáct minut na peloton. Bylo jasné, že si vítězství připíše některý z nich.

Kdo to zkusí? Jako první zaútočil Battisetella z Astany, poté za to vzal Zana z Bardiani. Vypracovat si malý náskok se však podařilo až Bevinovi z Israel Start-Up. Jeho nástup skupinu rozdělil a na čele zůstali kromě něj pouze Gorka Izagirre (Astana), Bettiol (EF), Oldani (Lotto), Roche (DSM) a Mosca (Trek).

Na chvíli pohromadě. Bettiol se snažil první skupinu definitivně odpoutat od pronásledovatelů. To se mu však nepodařilo a po několika kilometrech se uprchlíci opět sjeli. Pohromadě však zůstali jen chvíli, 26 kilometrů před cílem totiž zaútočil Cavagna z QuickStepu a vydal se do sólové jízdy.

Bettiol stíhá. Cavagna si vypracoval 30sekundový náskok. Na to se už nemohl dívat Bettiol a vydal se ho osamoceně stíhat. Cavagnu, ale ani po deseti kilometrech nedojel. Naopak se k němu dotáhl Roche z DSM.

A mám tě! Bettiol se však nevzdal. Nejprve se znovu odpoutal od Roche a poté šest kilometrů před cílem dojel i Cavagnu. A v závěrečném kopci udolal i jeho.

Cyklistický závod Giro d'Italia

18. etapa Rovereto - Stradella (231 km)

1. Bettiol (It./EF Education-Nippo) 5:14:44, 2. Consonni (It./Cofidis), 3. Roche (Ir./DSM), 4. Arndt (Něm./DSM), 5. Ulissi (It./SAE Team Emirates), 6. Battistella (It./Astana-Premier Tech), 7. Zana (It./Bardiani- CSF), 8. Tesfatsion (Erit./Androni Giocattoli-Sidermec) všichni -17, 9. Cavagna (Fr./Deceuninck-Quick-Step) -24, 10. Mosca (It./Trek-Segafredo) -1:12, ...136. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -23:30.

Průběžné pořadí: 1. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 77:10:18, 2. Caruso (It./Bahrain Victorious) -2:21, 3. S. Yates (Brit./BikeExchange) -3:23, 4. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -6:03, 5. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -6:09, 6. Bardet (Fr./DSM) -6:31, 7. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) -7:17, 8. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick-Step) -8:45, 9. Foss (Nor./Jumbo-Visma) -9:18, 10. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) -13:37, ...32. Hirt -1:26:08.

Autor:
  • Nejčtenější

Program MS v hokeji 2024: Češi začnou s Finy, na závěr skupiny vyzvou Kanadu

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  9.5 13:25

Česká hokejová reprezentace zná složení základní skupiny a herní plán pro nadcházející mistrovství...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

Natěšené hotely i hospody. Šampionát má ekonomice přinést dvě miliardy

10. května 2024

Do Česka se po devíti letech vrací hokejový šampionát, který v roce 2015 přinesl české ekonomice...

Expert iDNES Premium Koreis: Rulík volí nepopulární cestu, chybí mi hráči z NHL

10. května 2024

Premium Tomáš Nosek, Radim Zohorna, Jakub Vrána. Kdybych se měl po turnaji v Brně rozhodovat, vzal bych...

Olympiakos vyřadil Aston Villu a ve finále Konferenční ligy vyzve Fiorentinu

9. května 2024  23:44

Fotbalisté Olympiakosu Pireus v odvetě semifinále Evropské konferenční ligy porazili Aston Villu...

Leverkusen překonal rekord a je ve finále Evropské ligy. Vyzve Bergamo

9. května 2024  20:11,  aktualizováno  23:02

Z úvodního utkání si přivezli pohodlný náskok 2:0, ale o postup se dlouho báli. Fotbalisté...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...