KONEČNĚ. Dán Mads Pedersen se raduje z triumfu v šesté etapě italského Gira. | foto: AP

Strhující přetahovaná. Na Giru nakonec bojovali sprinteři, etapu má Pedersen

  • 12
Dlouho končil na Giru zklamaný. Byl třetí, druhý, nesplácel týmu skvělou práci, kterou pro něj odváděl. V šesté etapě se už ale Mads Pedersen konečně dočkal. Dánský rychlík ze stáje Trek Segafredo ukázal v hromadném dojezdu nejvíce sil a zkompletoval sbírku vítězství ze všech Grand Tour. V růžové dál zůstává Nor Adreas Leknessund z DSM.

Dlouhou dobu nebylo vůbec jasné, jestli o vítězství zabojují sprinteři. Dvojice z denního úniku Alessandro De Marchi z Jayco AlUla a Simon Clarke z Israel Premier Tech totiž jela skvěle. Ještě na posledním kilometru si držela několikasekundový náskok.

V samém závěru se však přeci jen ukázala síla pelotonu a balík se kolem dvou odvážlivců prohnal.

ONLINE

6. etapa italského Gira podrobně

V jejich tváři bylo pochopitelně zjevné zklamání. „Bylo by lepší, kdyby nás dojeli deset kilometrů před cílem,“ utrousil smutný Clarke.

Úplný opak Pedersena.

Sedmadvacetiletý dánský rychlík se bil do prsou, křičel. Nebylo divu, ve třetí etapě byl druhý, v páté třetí. Jeho tým pro něj odváděl skvělou práci a mrzelo ho, že jim ji zatím neoplatil. Teď už se ale konečně dočkal.

Pedersen v dojezdu ukázal nejvíce sil. Zaútočil zprostředka, získal metr k dobru a ten už udržel.

Dán Mads Pedersen (uprostřed v červené) spurtuje pro triumf v šesté etapě italského Gira.

Kousek za ním proťal pásku druhý Jonathan Milan z Bahrainu a třetí Pascal Ackermann z UAE.

Někdejší dánský mistr světa si připsal třicáté profesionální v kariéře. Po třech triumfech na Vueltě a jednom na Tour de France se stal 104. cyklistou, jenž slavil na všech Grand Tours.

„Zní to skvěle,“ usmál se jezdec Treku. „Hlavně bych chtěl ale poděkovat týmu. I dnes kluci odvedli skvělou práci. Bez nich bych neslavil.“

Clarke nakonec cílem projel na 89. pozici, De Marchi byl o jednu před ním. „Taková je holt cyklistika,“ bral Ital situaci s nadhledem.

V celkovém vedení dál zůstává Leknessund, jenž má k dobru na druhého Remca Evenepoela z Quick-Stepu 28 sekund. Třetí je Aurelién Paret-Pentre z AG2R, který ztrácí 30 sekund.

Nor Andreas Leknessund z DSM v růžovém dresu po šesté etapě italského Gira.

Čtvrtý je Joao Almeida z UAE (+0:30) a pátý Primož Roglič z Jumbo-Visma (+1:12).

V šesté etapě si zatím nejlepší výsledek připsal český cyklista Karel Vacek z Corratecu. Pásku proťal ve stejném čase jako vítěz na 25. místě.

Josef Černý z Quick-Stepu byl 98. s mankem 3:04 minuty. Jeho kolega Jan Hirt skončil 108. s odstupem 3:22 minuty.

V pátek je na programu náročná, 218kilometrová etapa s horským dojezdem na Gran Sasso. Po ní se mohou čekat změny v celkové klasifikaci.

Jak se vše odehrálo

Kopce, pak rovina. Na papíře to byla další etapa pro sprintery. Bylo ale jasné, že je nic lehkého nečeká. Šestá etapa Gira měřila 162 kilometrů a zprvu vedla neustále nahoru-dolů. Až posledních čtyřicet kilometrů bylo po rovině.

Pětice v úniku. Šanci měl teoreticky i únik. Takový souboj jako ve čtvrté etapě se o něj ale nekonal. Během prvních několika kilometrů se postupně odpoutala pětice cyklistů a získávala náskok. Mezi nimi figurovali De Marchi z Jayco AlUla, Clarke z Israelu, Quarterman z Corratecu, Gavazzi z EOLO a Delettre z Cofidisu.

Můžu taky? Na poslední chvíli se chtěl ještě do úniku připojit Verre z Arkéy. Zprvu sice ztrácel jen několik málo vteřin, dohnat střídající se skupinku bylo ale těžké. On se však nevzdával, za uprchlíky se hnal několik desítek kilometrů.

Tak si jeďte. Z čelní skupinky byl nejvýše v celkové klasifikaci postavený Gavazzi, i on však ztrácel přes sedmnáct minut. Tady žádné nebezpečí nehrozí, uvědomovaly si týmy na celkovou klasifikaci a pětici dopřály skoro šestiminutový náskok.

Bolí to, bolí. Během stoupání se na čelo pelotonu vydala stáj Ineos a pořádně přitvrdila tempo. Sprinteři trpěli, vypadl třeba Cavendish z Astany.

Nástup. Náskok úniku postupně klesal. To se nelíbilo dvojici De Marchi-Clarke a přes vrchol druhé prémie poodjela. Jejich někdejší kolegové úsilí postupně vzdávali. Bylo jasné, že je peloton brzy pohltí.

Přetahovaná. Dvojice uprchlíků jela skvěle. Dlouho držela náskok kolem dvou minut. Na rovině však síla balíku byla znát a hlavní pole se pomalu blížilo.

Roglič mění kolo. V balíku v průběhu etapy panoval spíše klid. Občas ho přerušil jen malý pád či výměna kola. Materiál dvakrát měnil Hirt. Patnáct kilometrů před cílem si pomoc technického vozu musel vyžádat i Roglič a pozadu se ocitl i Thomas z Ineosu. Dotáhli se ale zpět.

Na hraně rizika. De Marchi a Clarke cítili šanci. Ještě deset kilometrů před páskou měli k dobru zhruba minutu. Pomáhaly jim i záludnosti na trati. Ve dvou mohli lépe řezat zatáčky, skákali přes retardéry. To peloton v těchto místech musel zpomalit.

Stále vpředu. Ještě pět kilometrů před páskou duo drželo čtyřicet sekund k dobru. Vyjde jim to?

Radost Pedersena. Nakonec jim to nevyšlo, zbývalo jen pár desítek metrů. O triumf si to tak podle předpokladů rozdali sprinteři, nejvíce sil z nich ukázal Pedersen.

Cyklistický závod Giro d’Italia

6. etapa (Neapol - Neapol, 162 km):

1. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) 3:44:45, 2. Milan (It./Bahrajn Victorious), 3. Ackermann (Něm./SAE Team Emirates), 4. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck), 5. Gaviria (Kol./Movistar), 6. Matthews (Austr./Jayco-AlUla), ...25. K. Vacek (ČR/Corratec-Selle Italia) všichni stejný čas, 98. Černý -3:04, 108. Hirt (oba ČR/Soudal-Quick-Step) -3:22.

Průběžné pořadí: 1. Leknessund (Nor./DSM) 22:50:48, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick-Step) -28, 3. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën) -30, 4. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -1:00, 5. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:12, 6. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1:26, ...72. Hirt -22:29, 132. K. Vacek -44:40, 142. Černý -49:39.