Festival útoků a kolumbijská výhra. V celkovém vedení Gira zůstává Thomas

  12:29aktualizováno  17:45
Útok za útokem, drama. Kvůli špatnému počasí zkrácená třináctá etapa italského Gira přinesla parádní souboj o vítězství. Z něj se nakonec radoval kolumbijský cyklista Einer Rubio z Movistaru, jenž z úniku předčil i Francouze Thibauta Pinota. Favorité dojeli do cíle spolu a Brit Geraint Thomas z Ineosu dál drží celkové vedení.
JSEM TO JÁ. Kolumbijec Einer Rubio se raduje z vítězství ve 13. etapě italského...

JSEM TO JÁ. Kolumbijec Einer Rubio se raduje z vítězství ve 13. etapě italského Gira. | foto: AP

Přesně se vyplnilo přísloví, že když se dva perou, třetí se směje.

Pětadvacetiletý Rubio nebyl v závěrečném stoupání do Crans Montany nejaktivnější. Naopak, několikrát se zdálo, že ho neustále útočící Pinot a Ekvádorec Jefferson Cepeda odpárají.

ONLINE

13. etapu Gira jsme sledovali podrobně

Jenže on v sobě pokaždé našel ještě zbytky energie a když se soupeři vybláznili, dotáhl se k nim.

Ze série nástupů žádný výraznější náskok nevznikl a trojice dorazila na poslední stovky metrů pohromadě. A na nich předvedl svou sílu Rubio.

Nejprve za to vzal Cepeda, jenže Rubio se ho udržel. Ba co víc, prohnal se kolem něj a šel na první místo. V závěru ho ještě stíhal Pinot, jenže ani on už neměl nárok.

Kolumbijec si tak jel pro životní vítězství. Dosud ve své kariéře slavil pouze jednou, letos v únoru na Kolem Spojených arabských emirátů.

„Moc jsem se na tuhle etapu těšil. Na Giro jsem se dobře připravil, chtěl jsem něco předvést,“ líčil jezdec Movistaru. „Samozřejmě i mně vadilo počasí, ale chtěl jsem bojovat. A bojoval jsem.“

ZA TRIUMFEM. Kolumbijec Einer Rubio během 13. etapy italského Gira.

Na druhém místě proťal pásku Pinot, třetí byl Cepeda. Čtvrtý dojel Kanaďan Derek Gee a pátý skončil Francouz Valentin Paret-Peintre.

Skupinu favoritů do cíle přivedl se ztrátou 1:35 minuty Portugalec Joao Almeida. Ostatní však následovali těsně za ním, a tak se v celkové klasifikaci žádné velké změny neodehrály.

Ve vedení dál zůstává Thomas, jenž má k dobru dvě sekundy na Slovince Primože Rogliče. Třetí je Almeida, jenž ztrácí 22 sekund.

Mnohem dramatičtější věci se děly na startu etapy. Původně mělo třinácté dějství Gira měřit bezmála dvě stě kilometrů a obsahovat tři vrchařské prémie první kategorie.

Když se však před polednem cyklisté seřadili na startu v Borgofranco d’Ivrea, z nebe se spustil hustý déšť, byla zima. A vyhlídky na výjezdy do více než dvoutisícové nadmořské výšky a riskantní sjezdy náladě moc nepřidávaly.

EXTRÉMNÍ POČASÍ. Momentka ze startu třinácté etapy italského Gira.

Po symbolickém startu se proto zástupci týmů sešli s vedením závodu a na základě protokolu o extrémním počasí odsouhlasili zkrácení etapy. Pro bylo devatenáct stájí z dvaadvaceti.

„Už tak spousta lidí odstoupila a další odstoupí. Pokud chceme, aby do Říma dorazilo aspoň padesát lidí, bylo to nutné,“ souhlasil Thomas. „I tak nás čeká náročná etapa.“

Pořadatelé z trati odebrali úvodní rovinatější pasáž a zcela vynechali průsmyk Svatý Bernard. Nultý kilometr položili pod druhé stoupání Croix de Coeur, po jehož přejezdu čekal ještě finální výšlap do Crans Montany.

Na startu etapy byl vidět i poslední zbývající český cyklista Karel Vacek z Corratecu.

Dvaadvacetiletý mladík si tento den vyhlédl pro únik a ihned vyrazil dopředu. Zdálo se, že si získává malý náskok, jenže ho zastavil přetrhlý řetěz.

Místo úniku se tak propadl za peloton do grupeta. Cílem nakonec projel spolu se sprintery na stém místě se ztrátou více než dvacet minut.

V sobotu Giro pokračuje o poznání lehčí etapou. Měří 194 kilometrů, v úvodu sice obsahuje vrchařskou prémii první kategorie, po ní však následuje zhruba devadesátikilometrová rovina.

Jak se vše odehrálo

Bez Pedersena. Etapy letošního Gira začínají dost podobně – zprávou o dalších odstoupených závodnících. Tentokrát se týkala Pedersena z Treku, jehož skolil zánět průdušnice.

I bez kilometrů. Úbytek však nepočítalo jen startovní pole, kvůli špatnému počasí se týkalo i trati. Zkrácená třináctá etapa měřila 74,6 kilometru a místo tří vrchařských prémií první kategorie se jelo jen na dvě.

Můžeme? Nový start měl být původně ve 14.30 hodin. Když se však k němu mělo schylovat, závodníci byli stále ještě v tělocvičně a rozjížděli se. Ne, etapa rozhodně neměla standardní průběh.

Tak konečně. Až za zhruba další půlhodinu se konečně odstartovalo. A nastaly další hektické chvíle. Začínalo se hned do kopce, krátká etapa slibovala ostré nástupy. To se potvrdilo a hned po zamávání startovním praporkem se do úniku pouštěla řada jezdců.

Smolař Vacek. Jako jeden z prvních se o něj pokoušel i Vacek z Corratecu. Zdálo se, že si získává malý náskok, jenže ho zastavil přetržený řetěz. Velká smůla.

Kdo další? Po něm se o úprk pokoušeli další. Aktivní byla i taková jména jako Carthy a Healy z Education-EasyPost, Pinot z Groupamy, Jay Vine z UAE. Peloton je ale zatím pokrýval.

Těžký den. Kvůli ostrému tempu se balík hned od prvních stovek metrů rozpadal. Bylo jasné, že sprintery čeká náročný den.

DO KOPCE. Zbytky pelotonu během třinácté etapy italského Gira.

Sedmička s náskokem. Až sedmičlenné skupině ve složení Pinot a Armirail z Groupamy, Gee a Riccitello z Israele, Rubio z Movistaru, Cepeda z Education-EasyPost a Valentin Paret-Peintre z AG2R se podařilo odjet. Hlavní pole si lehce povolilo a mohlo chvíli vydechnout.

Pinot sbírá body. Uprchlíci během získali více než tři minuty k dobru. Aktivní byl zejména Pinot, jenž pod vrcholem úvodního kopce zaútočil a dojel si pro 40 bodů do vrchařského žebříčku. Francouz nepolevoval ani v následném sjezdu a snažil se získat ještě větší náskok.

Útok. Necelých dvanáct kilometrů před cílem během finálního výšlapu do Crans Montany Pinot znovu zavelel k nástupu, Cepeda a Rubio ho ale sjeli. Opět to zkusil o další kilometr později, jenže i tentokrát na soupeře nevyzrál. Ba co víc, na čelo se vytrvalým tempem vrátil i Gee.

MEZI ZÁVĚJEMI. Zbytky pelotonu během třinácté etapy italského Gira, v bílém jede Joao Almeida z UAE.

Zase a zase. Pinot se však nevzdával, nastupoval dál. Zejména Cepeda ho deptal. Už už se zdálo, že Francouz poodjede, jenže čtyřiadvacetiletý Ekvádorec byl po chvíli za jeho zadním kolem.

A teď já. Až do pátého kilometru před cílem se Cepeda spíš jen bránil. Následně ale ukázal, že i on umí útočit. Na zhruba kilometr se dostal s malým náskokem do vedení. Jenže pak? Ano, Pinot i Rubio byli zpátky. Parádní souboj pokračoval.

Třetí se směje. O dalších několik neúspěšných pokusů později trojice dorazila na poslední stovky metrů. A na nich exceloval ten třetí, ten co se celou dobu skrýval – Rubio.

Giro d’Italia - 13. etapa

Le Chable - Crans Montana, 74,6 km

1. Rubio (Kol./Movistar) 2:16:21, 2. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -6, 3. Cepeda (Ekv./EF Education-EasyPost) -12, 4. Gee (Kan./Israel-Premier Tech) -1:01, 5. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën), 6. Carthy (Brit./EF Education-EasyPost) oba -1:29, ...100. K. Vacek (ČR/Corratec-Selle Italia) -20:56.

Průběžné pořadí: 1. Thomas (Brit./Ineos-Grenadiers) 51:20:01, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -2, 3. Almeida (Portug./SAE Emirates) -22, 4. Leknessund (Nor./DSM) -42, 5. Caruso (It./Bahrajn-Victorious) -1:28, 6. Kämna (Něm/Bora-hansgrohe) -1:52, ...82. K. Vacek -1:55:21.

Autor:
  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Duplantis se na větrné Tretře pokoušel o světový rekord, Manuel zářila na čtvrtce

28. května 2024,  aktualizováno  21:09

Světová atletická esa se zase po roce sešla v Ostravě. Automat na světové rekordy Armand Duplantis...

Macháče nesrazilo pětihodinové čekání, v Paříži postoupil do druhého kola

28. května 2024,  aktualizováno  21:04

Aktualizujeme Jediný český tenista zasáhl do programu třetího hracího dne Roland Garros. Tomáš Macháč se nenechal...

Jsem úplný profík. Macháč po zdolání Djokoviče ví: Přichází čas naší generace

28. května 2024  20:50

Paříž (Od našeho zpravodaje) V pátek v Ženevě přemohl světovou jedničku Novaka Djokoviče, o den později ve Švýcarsku neúspěšně...

Takový čas? Nevěřím. A teď běžet rychle i v Římě a v Paříži, velí Manuel

28. května 2024  19:50

Když se za cílem ostravské Zlaté tretry podívala na čas vítězné Natalie Kaczmarekové 50,09, usmála...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...