POČTVRTÉ. Arnaud Démare se raduje z dalšího triumfu, vyhrál i 11. etapu...

POČTVRTÉ. Arnaud Démare se raduje z dalšího triumfu, vyhrál i 11. etapu italského Gira. | foto: AP

Hromadný dojezd na Giru. Démare vyhrál už počtvrté, Sagan skončil druhý

  • 177
Téměř celou dobu po rovině podél moře, jen jedna vrchařská prémie. Jedenáctá etapa Gira byla po delší době skvělou příležitostí pro sprintery. A ti jí nepohrdli. V hromadném dojezdu znovu triumfoval Arnaud Démare, který si v letošním ročníku italského závodu připsal už čtvrté vítězství. Joao Almeida udržel růžový dres.

Ke sprinterskému rozuzlení etapa směřovala už od začátku.

Peloton celý den kontroloval pětičlenný únik a nepouštěl ho nikam daleko. Kolem moře mohl foukat vítr, a proto mu dovolil maximálně tři a půl minuty k dobru.

Právě vítr byl jedinou vážnější hrozbou. Jinak na 182 kilometrech nečekalo moc záludností – pouze jedno stoupání čtvrté kategorie, většina trasy po rovině, snad jen několik technických zatáček v závěru.

ONLINE

11. etapu Gira jsme sledovali podrobně

Padesát kilometrů před cílem balík začal stahovat své manko. Čelní skupina se rozpadla a pelotonu vzdoroval už jen osamocený Sander Armée z Lotta Soudal.

Poslední uprchlík předváděl statečný výkon. Ještě dvacet kilometrů před cílem měl k dobru dvě minuty, deset kilometrů před finišem pak minutu.

I tak ale neměl příliš šancí.

Když do cíle zbývalo 6,5 kilometrů, početné pole pronásledovatelů ho dojelo. Na čele se tou dobou už pohybovaly týmy, které pomýšlely na etapové vítězství.

Peloton dlouho táhlo UAE Emirates, vepředu byl také Izrael Start-Up Nation. Pozadu se naopak držela stáj Groupdama-FDJ, 1,5 kilometru před cílem se ale i ona přece jen dostala na čelo.

Kilometr před finišem cyklisté absolvovali dvě levotočivé zatáčky a před nimi už byl jen dlouhý sprint. A ten měl znovu jasného vítěze.

Arnaud Démare si počkal na první nástupy a pak vyrazil. Rychle se dostal před všechny své soupeře a znovu mohl několik metrů před páskou slavit.

Na letošním Giru si jezdec Groupdamy-FDJ připsal už čtvrté vítězství. V letošní sezoně se radoval už počtrnácté.

Na druhém místě finišoval Peter Sagan, třetí byl Álvaro Hodeg.

Růžový dres pro celkového lídra bez problémů udržel Joao Almeida, který celý den strávil v bezpečí hlavního balíku. Druhý Wilco Kelderman ztrácí 34 vteřin, třetí Pello Bilbao má manko 43 sekund.

Jak se vše odehrálo

Pro sprintery? Jedenáctá etapa Gira měřila 182 kilometrů, vedla téměř celou dobu podél pobřeží a nacházela se na ní jen jedna vrchařská prémie čtvrté kategorie. Po delší době ideální šance pro čistokrevné sprintery.

Rychlý únik. Ihned po ostrém startu ve městě Porto Sant´Elpidio se z balíku odpojila pětice jezdců. Peloton ji nechal jet a uprchlíci si zanedlouho vypracovali zhruba tříminutový náskok.

Uprchlíci. V čelní skupince figuroval pouze jeden jezdec z worldtourového týmu – Sander Armée z Lotta. Dále v ní byli Marco Frapporti z Vini Zabú, Mattia Bais z Androni Giocattoli a Fabio Mazzucco s Francescem Romanem z Bardiani-CSF.

Klid. Peloton se nikam nehnal a náskok úniku udržoval zhruba na třech minutách. Jedinou záludností mohl být v 11. etapě vítr, jenže ten nefoukal, a tak si závodníci mezi sebou povídali a smáli se.

Boj na prémiích. Klidné tempo narušily až dvě prémie v polovině závodu. Tu sprinterskou vyhrál z úniku Romano, z pelotonu byl nejrychlejší Arnaud Démare, který si připsal 3 body za šesté místo. Vrchařskou pak opanoval Bais.

Zase spolu. Nástup Baise během tříkilometrového stoupání skupinku uprchlíků roztrhal. Ve sjezdu se ale znovu spojila a pokračovala pohromadě. Tou dobou se už však na čelo přesouvaly sprinterské týmy a pomalu začaly mazat svou ztrátu.

Viviani sražen motorkou. Jak se náskok uprchlíků tenčil, skupinka se znovu rozpadla a na čele zůstával už jen Armée a Bais. Mezitím v pelotonu došlo k nešťastné nehodě: na kruhovém objezdu se jedna z doprovodných motorek střetla s Eliou Vivianim. Italský sprinter se ale posléze dotáhl do balíku zpět.

Už jen jeden. Armée se odpoutal i od Baise a pokračoval na čele sám. Ještě dvacet kilometrů před cílem měl k dobru dvě minuty, po deseti kilometrech pak minutu. Proti početnému zástupu pronásledovatelů to měl ale těžké.

Zase ten Démare. Šest a půl kilometrů před cílem peloton Arméeho dojel. Následně si balík poradil i se záludnými zatáčkami a rozhodovalo se mezi sprintery. Nejrychlejší z nich byl opět Arnaud Démare.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia

11. etapa (Porto Sant’Elpidio - Rimini, 182 km): 1. Démare (Fr./Groupama-FDJ) 4:03:52, 2. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 3. Hodeg (Kol./Deceuninck-Quick Step), 4. Consonni (It./Cofidis), 5. Zabel (Něm./Israel Start-Up Nation), 6. Denz (Něm./Sunweb), 7. Gaviria (Kol./SAE Team Emirates), 8. Oldani (It./Lotto-Soudal), 9. Mosca (It./Trek-Segafredo), 10. Viviani (It./Cofidis), ...34. Černý (ČR/CCC) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) 43:41:57, 2. Kelderman (Niz./Sunweb) -34, 3. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren) -43, 4. Pozzovivo (It./NTT) -57, 5. V. Nibali (It./Trek-Segafredo) -1:01, 6. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) -1:15, 7. Hindley (Austr./Sunweb) -1:19, 8. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -1:21, 9. Masnada (It./Deceuninck-Quick-Step) -1:36, 10. Pernsteiner (Rak./Bahrajn-McLaren) -1:52, ...100. Černý -1:33:22.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa