Drama v horách. Thomas jde do růžové, Roglič ztratil. Vítězství pro Almeidu

  10:55aktualizováno  18:05
Dlouho určovali jezdci týmu Jumbo-Visma v 16. etapě tempo hlavní skupiny a zdálo se, že tím připravují pozice pro svého lídra Primože Rogliče. Nakonec je ale Slovinec hlavní poražený úterního dějství italského Gira. Ve stoupání na cílové Monte Bondone nestačil na nástup Gerainta Thomase (Ineos), který se oblékl zpět do růžové. Na Thomase v závěrečných metrech vyzrál Joao Almeida (UAE), pro kterého jde zároveň o posun na druhé místo celkového pořadí.
Joao Almeida vítězí v 16. etapě Gira, hned za ním dojíždí Geraint Thomas

Joao Almeida vítězí v 16. etapě Gira, hned za ním dojíždí Geraint Thomas | foto: AP

Pomalu už se zdálo, že ani v 16. etapě italské Grand Tour nedojde na souboj favoritů. Do cíle zbývalo dvacet kilometrů a početná skupina v úniku měla stále čtyři minuty náskoku.

Šestnáctá etapa Gira d’Italia

Podrobná reportáž

Jenže pak se na čelo pelotonu seřadil tým Jumbo a začal ztrátu na uprchlíky rychle stahovat. Dílo zkázy pak dokonali jezdci stáje UAE, kteří poslední přeživší z denního úniku dojeli osm kilometrů před cílem.

Následně zaútočil lídr UAE Almeida a vytvořil si drobný odstup od svých největších soupeřů Thomase a Rogliče. Stále se zdálo, že je Roglič v naprostém klidu, když s pokerovou tváří nechal pracovat na čele skupinky svého domestika Seppa Kusse.

A pak se pět kilometrů před cílem ze sedla zvedl Thomas. A Roglič nereagoval. Naopak, začal ztrácet.

Geraint Thomas a Joao Almeida najíždí náskok na své soupeře v 16. etapě Gira

Thomas se rychle dotáhnul k Almeidovi a společně pokračovali dál. Na Rogliče, kterého nyní všemi silami táhl do cíle Kuss, najížděli metr za metrem.

Poslední stovky metrů Monte Bondone však byly ke Slovinci milosrdné. Profil stoupání se zmírnil, a tak mohl limitovat ztrátu na pouhých 25 sekund.

Na čele mezitím Almeida ovládl spurt a posunul se na druhé místo celkové klasifikace, 18 sekund za Thomase. Ten si vzal růžový dres nazpátek od Bruna Armiraile. Roglič je nyní na třetí příčce se ztrátou 29 sekund.

Primož Roglič dojíždí do cíle 16. etapy Gira se ztrátou na své největší soupeře

Poslední zbývající Čech v závodě Karel Vacek (Corratec) dorazil do cíle na 116. místě se ztrátou 46 minut na vítěze.

Úterní etapa byla se svými 203 kilometry a více než 5800 výškovými metry jednou z nejtěžších tohoto Gira. Ve středu čeká cyklisty odpočinkovější den s očekávatelným hromadným dojezdem.

Jak se vše odehrálo

Rozjezd podél jezera. Po startu ve městě Sabbio Chiese se cyklisté dostali na západní břeh Lago di Garda a podél něj jeli dalších téměř šedesát kilometrů. Deštivé a mrazivé počasí z předchozích etap bylo zapomenuto, do třetího týdne vjížděl růžový závod se sluncem v zádech a v příjemných dvaceti stupních.

Rozhodnutí v tunelu. Tradičně hned po odmávnutí začátku etapy se o únik snažilo spoustu závodníků, ale až při průjezdu tunely, které vedou podél Lago di Garda, se podařilo odskočit skupině sedmnácti jezdců. K nim se ještě dokázala dotáhnout další devítka cyklistů. Peloton, který měl v úzkých a špatně osvětlených tunelech starost především o vlastní bezpečí, nechal únik jet. Více než čtyři minuty náskoku ale uprchlíkům nedopřál.

Staří známí. Ve velké skupině na čele se mimo jiné potkali Ben Healy (EF), Derek Gee (Israel-PremierTech), Toms Skujinš (Trek-Segafredo), Carlos Verona (Movistar) a Filippo Zana (Jayco AlUla), kteří spolu jeli v úniku už v osmé etapě do Fossombrone. Dále byli mezi uprchlíky bratři Aurélien a Valentin Paret-Peintreové (AG2R), Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe) nebo Jonathan Milan a Jack Haig z Bahrain-Victorious. Dvojici jezdců měly ve skupině také Ineos nebo Astana a Cofidis. Hned čtyři jezdci pak byli z týmu Bardiani.

Santa Barbara pro Healyho. Irský vítěz osmé etapy potvrdil svůj zájem o modrý dres pro nejlepšího vrchaře a hned na prvním stoupání dne Passo di Santa Barbara rázným útokem odpáral kolegy z úniku a dojel si pro čtyřicet bodů za první místo. Tím se rovnou posunul virtuálně do čela vrchařské soutěže.

Milan plní cíl. Na následující vrchařské prémii třetí kategorie se před Healyho dostal Davide Gabburo (Bardiani). Po technickém sjezdu přišla sprinterská prémie ve městě Rovereto, kde si pro plný počet bodů přijel Milan. Tím splnil cíl, se kterým do úniku šel, a hned v úvodu dalšího stoupání na Matassone si z čelní skupiny vystoupil.

OPĚT DÉŠŤ. Peloton se musí vypořádat s deštěm i v 16. etapě Gira

Duo Astany uniká. Naopak před skupinu uprchlíků se dostala dvojice Astany Vadim Prinskij a Christian Scaroni. Počasí se zhoršovalo a opět přišel déšť. Nikomu se nechtělo nástup jezdců Astany pokrývat, a tak si rychle vytvořili více než minutový náskok. Společně překonali Matassone a jako první začali stoupat na Serradu. V pelotonu se mezitím ujali diktování tempa jezdi Jumbo-Visma, kteří hlavní pole nemilosrdně třídili.

Paret-Peintre v růžové. Po několika kilometrech, kdy ve skupině zbylých uprchlíků nikdo nechtěl převzít iniciativu, se do čela posunul Valentin Paret-Peintre a tvrdě pracoval pro svého bratra Auréliena, který ztrácel na růžový dres 4:30 minuty. Rychle smazali výhodu dvojice z Astany a drželi svůj náskok na hlavní pole tak, že se jezdec AG2R virtuálně posunul na první místo celkové klasifikace.

Naděje úniku. Na vrcholu Serrady vybral Healymu nejvyšší počet bodů Verona. Jak únik sjížděl do údolí k úpatí závěrečného stoupání Monte Bondone, peloton se přiblížil na pouhé čtyři minuty a odstup se stále zmenšoval. Bude však uprchlíkům stačit na etapové vítězství?

Konečně souboj. Nakonec nestačil, a to především kvůli aktivitě týmů Jumbo a UAE. Jako poslední domestik zbyl Almeidovi Jay Vine, který dokonale roztrhal skupinu favoritů, až z ní zbyl jen Thomas, Roglič s Kussem a Eddie Dunbar, kterému dokázal ještě chvíli asistovat týmový kolega Zana, který celý den šlapal v úniku. Nyní už nebylo pochyb, že se schyluje k prvnímu souboji favoritů v horách.

Joao Almeida nechává za sebou Gerainta Thomase a jede pro vítězství v 16. etapě Gira

Roglič a další poražení. Thomasovi nakonec stačilo jen pár ostřejších šlápnutí, aby dokázal svého největšího soka odpárat. S ještě větší ztrátou než Roglič ale dorazili do cíle Damiano Caruso (Bahrain-Victorious), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) nebo Andreas Leknessund (DSM), kterým se vidina umístění na pódiu definitivně vzdálila.

Cyklistický závod Giro d’Italia

16. etapa (Sabbio Chiese - Monte Bondone, 203 km):

1. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) 5:53:27, 2. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) stejný čas, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 4. Dunbar (Ir./Jayco-AlUla) oba -25, 5. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -1:03, 6. Van Wilder (Belg./Soudal-Quick-Step) -1:16...116. K. Vacek (ČR/Corratec) -46:55

Průběžné pořadí: 1. Thomas 67:32:35, 2. Almeida -18, 3. Roglič -29, 4. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -2:50, 5. Dunbar -3:03, 6. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) -3:20...95. K. Vacek -2:56:19

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi poprvé prohráli, čekají je Dánové

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  13.5 23:23

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem, poté na...

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

Státní znak versus lví hlava. Svazu utíkají miliony korun z prodeje dresů

14. května 2024

Premium Dresy české hokejové reprezentace znovu zdobí státní znak a část fanoušků si návrat k tradici...

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

Bum! Beránkova bitka Čechy nakopla: Ale nechtěl jsem ho zbytečně mlátit

13. května 2024  23:59

První prohra na šampionátu nepotěší. Důležitější teď ale je, jak se národní tým v průběhu vzchopil....

MS v hokeji ONLINE: Češi nestačili na Švýcarsko, čeká je volný den

10. května 2024  9:34,  aktualizováno  13.5 23:30

Čeští hokejisté ve čtvrtý hrací den domácího mistrovství poprvé padli. V úterý svěřence Radima...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...