I třetí etapa Vuelty se rozhodovala v závěrečném spurtu - Greg Henderson, Borut Božič a Oscar Freire. | foto: AP

Etapy Vuelty se zatím rozhodují ve spurtu. Tentokrát vyhrál Henderson

I třetí etapa cyklistické Vuelty se rozhodovala až v závěru. Cílem v hromadném spurtu jako první prosvištěl Novozélanďan Greg Henderson, který se díky bonifiakčním vteřinám posunul na celkovou druhou příčku za Švýcara Fabiana Cancellaru.

Čech Roman Kreuziger dojel v pelotonu, v průběžném pořadí však klesl na deváté místo. Ani jeho krajan František Raboň neztratil a patří mu 189. pozice.

Šestý muž z úvodní časovky Kreuziger postupně mírně klesá pořadím, protože na Vueltě se na rozdíl od Tour de France udělují bonifikace za umístění a sprinty. Odstup třiadvacetiletého člena týmu Liquigas od vedoucího Cancellary však stále zůstává 17 sekund.

"Dnes se jelo po širších cestách než předchozí den a bylo to poměrně klidné. Až samotný závěr byl trochu nervóznější. Náš tým tam trochu zaspal, kilometr a půl před cílem byly dvě ostré zatáčky a najeli jsme tam špatně. Trošku jsme ztratili pozice a už se nepodařilo rozjet spurt," uvedl na svém oficiálním webu Kreuziger, v jehož týmu Liquigas je elitní spurtér Daniele Bennati. "Cítím se dobře, po vysokohorském soustředění se rozjíždím a rovinaté etapy mi pomohou dostat se do rytmu," dodal český cyklista.

Dvaatřicetiletý Henderson, týmový kolega Raboně z Columbie, porazil po 184 kilometrech v nizozemském Venlu Slovince Boruta Božiče a bývalého mistra světa Oscara Freireho ze Španělska.

Velkou část pondělní rovinaté etapy, jež vedla krátce Německem, jeli v úniku Nizozemci Lars Boom a Johnny Hoogerland se Španělem Jesusem Rosendem. Trio si vytvořilo až desetiminutový náskok, nicméně 20 kilometrů před cílem byl Rosendo jako poslední z uprchlíků dostižen.

V úterý čeká cyklisty nejdelší etapa letošní Vuelty, která je zavede z nizozemského Venla do belgického Lutychu. Na trati dlouhé 225,5 km pojedou cyklisté i úseky, které jsou součástí slavných klasik Amstel Gold Race a Lutych-Bastogne-Lutych.

Cyklistická vuelta - výsledky

3. etapa (189 km): 1. Henderson (N. Zél.) 4:41:01, 2. Božič (Slovin.), 3. Freire (Šp.), 4. Greipel (Něm.), 5. Bonnet (Fr.), 6. Boonen (Belg.), 7. Hammond (Brit.), 8. Weylandt (Belg.), 9. O'Grady (Austr.), 10. Roelandts (Belg.), ...42. Kreuziger, 126. Raboň (oba ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí: 1. Cancellara (Švýc.) 9:29:33, 2. Henderson -6, 3. Ciolek (Něm.) -8, 4. Boonen -9, 5. Farrar (USA) -12, 6. Mouris -14, 7. Boom (oba Niz.), 8. Bennati (It.) oba -16, 9. Kreuziger -17, 10. García (Šp.) -18, ...189. Raboň -2:13.

,