Americký cyklista Tyler Farrar zvítězil ve druhé etapě Gira v závěrečném spurtu | foto: AP

Druhou etapu Gira rozhodl závěrečný spurt, růžový trikot lídra získal Evans

  • 1
Jednu etapu vydržel britský cyklista Bradley Wiggins v růžovém trikotu pro vedoucího jezdce Gira d'Italia. Ve druhém pokračování slavného závodu, které poznamenalo několik hromadných pádů, se do čela průběžného pořadí posunul australský favorit Cadel Evans. Etapu, která končila v Utrechtu, vyhrál ve spurtu hlavního pole Američan Tyler Farrar.

Mistr světa Evans profitoval z toho, že vítěz sobotní úvodní časovky Wiggins zůstal po rozdělení pelotonu, způsobeném pády, v jedné ze zadních skupin a do cíle po 209 km dojel zhruba s půlminutovým odstupem. Třiatřicetiletý člen týmu BMC Evans vede před Farrarem o sekundu.

Farrar dosáhl na vítězství i přesto, že sám byl účastníkem jedné z nehod. "Jsem moc šťastný. Mým cílem bylo vyhrát etapu, což jsem dokázal. Doufám, že přidám ještě další vítězství," uvedl Američan, jehož nejvíce ohrožovali Matthew Goss z Austrálie a Ital Fabio Sabatini.

"Dneska to byl jeden z nejnebezpečnějších závodů, které jsem v kariéře absolvoval. Nevím, proč byli všichni tak nervózní," komentoval množství pádů lídr Evans.

Jediný český účastník Gira František Raboň dojel ve skupině s Wigginsem 37 sekund za vítězem a po nepovedené sobotní časovce je na celkové 116. pozici.

Druhá etapa na Giru se rozhodovala v závěrečném spurtuVe druhé etapě se na Giru do růžového trikotu oblékl Cadel Evans

V pondělí je na programu poslední ze tří etap na nizozemském území. Mezi Amsterdamem a Middelburgem se pojede 224 km na rovné trati, takže se dá opět očekávat hromadný dojezd.

Giro d'Italia

2. etapa Amsterdam - Utrecht (209 km): 1. Farrar (USA) 4:56:46, 2. Goss (Austr.), 3. Sabatini (It.), 4. Greipel (Něm.), 5. Petacchi (It.), 6. Sutton (Brit.), 7. McEwen, 8. Brown (oba Austr.), 9. Dean (N. Zél.), 10. Modolo (It.) všichni stejný čas ...92. Raboň (ČR) -37.

Průběžné pořadí: 1. Evans (Austr.) 5:07:09, 2. Farrar -1, 3. Vinokurov (Kaz.), 4. Porte (Austr.) oba -3, 5. Millar (Brit.) -4, 6. Van Emden (Niz.) -7, 7. Nibali (It.) -8, 8. Stamsnijder (Niz.) -9, 9. Sieberg (Něm.) -10, 10. Goss -13 ...116. Raboň -1:21.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa