Martin Bláha

Martin Bláha - Český reprezentant v dráhové cyklistice Martin Bláha | foto: Jaroslav Cícha, ČTK

Dráhoví cyklisté Bláha s Hochmannem mají z mistrovství světa bronz

  • 1
Česká dráhová cyklistika slaví medaili z mistrovství světa. Postarali se o ni Jiří Hochmann a Martin Bláha v bodovacím závodě dvojic. Titul na šampionátu v polském Pruszków získali dánští reprezentanti Michael Mörköv a Alex Rasmussen, druzí skončili Australané Leigh Howard, Cameron Meyer.

Od počátku si nejaktivněji počínali jezdci Dánska a Belgie, česká dvojice startující na mistrovství světa v tomto složení poprvé vyšla v úvodních šesti bodováních naprázdno. Bláha s Hochmannem udeřili mezi sedmdesátým a osmdesátým okruhem, kdy v sólo úniku dojeli všechny soupeře o celý okruh dlouhý 250 metrů.

V poslední pětině závodu je napodobili reprezentanti Dánska a po nich také australští cyklisté. Obě tyto dvojice dokázaly bodovat i ve spurtech, což znamenalo, že české jezdce odsunuly na bronz.

Dánové po loňském bronzu vystoupili na nejvyšší stupeň. Hochmann s Bláhou navázali na bronzovou medaili dvojice Alois Kaňkovský - Petr Lazar, kteří byli třetí předloni v Palmě de Mallorca.

Neuspěla Lada Kozlíková v omniu, které jely ženy na světovém šampionátu poprvé. Ve sprintu na 200 metrů skončila sedmá, ale nevyšel jí scratch, v němž na MS v roce 2002 vybojovala zlato. Teď skončila až čtrnáctá.

Ve stíhacím závodě na 2 km obsadila páté místo, ale propadla v bodovacím závodě, kde dojela třináctá. Páté místo v závodu na 500 m s pevným startem ji posunulo jen na devátou pozici. Premiérové zlato získala Australanka Josephine Tomicová.

Výsledky

Muži:
Bodovací závod dvojic:
1. Mörköv, Rasmussen (Dán) 22 bodů, 2. C. Meyer, Howard (Austr.) 2, 3. Hochmann, Bláha (ČR) 0, 4. De Ketele, Mertens (Belg.) -1 kolo/17, 5. Kluge, Pollach (Něm.) -1 kolo/15, 6. Cavendish, Kenaugh (Brit.) -1 kolo/13.

Ženy:
Omnium:
1. Tomicová (Austr.) 26 bodů, 2. Whittenová (Kan.) 27, 3. Hijgenaarová (Niz.) 27, 4. Frisoniová (It.) 28, 5. Kalitovská (Ukr.) 29, 6. Sereikaiteová (Lit.) 34, ...9. Kozlíková (ČR) 44.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa