Do Pardubic se vrací cyklistické kritérium

Pardubice - Tradice cyklistického kritéria v ulicích Pardubic po roční přestávce opět ožívá. Už dnes se pojede 32. ročník Memoriálu Josefa Křivky. "Bohužel podle přihlášek nebude peloton tak početný jako v minulosti," postěžoval si ředitel závodu Pavel Petr.

Loni se podvečerní cyklistické klání neuskutečnilo vůbec. Kvůli rekonstrukci silnic v centru města bylo nejprve přeloženo z obvyklého květnového termínu na říjen. A na konci sezony bylo kvůli malému zájmu jezdců zrušeno.

Nával na startovní čáře však zřejmě nebude ani dnes. "Zatím máme padesát přihlášek, ale počet by ještě mohl stoupnout," doufá Petr. "Řada lidí nemohla najít propozice na webových stránkách svazu. Navíc se už nejede kritérijní liga jako dřív, v extralize jsou jen silniční závody," vysvětlil ředitel důvody menšího počtu přihlášených jezdců.

Kdo z nich bude nástupcem Františka Raboně? Bývalý mistr Evropy do 23 let, který nyní jezdí za německou profistáj T-Mobile, vyhrál v Pardubicích předloni.

K favoritům by opět měli patřit jezdci hradeckého týmu PSK Whirpool, jehož dres oblékal Raboň při svém vítězství. Na start vyšle tři závodníky v čele s René Andrlem. Někdejší účastník Tour de France nebo Giro d´Italia by měl být hlavní hvězdou kritéria.

"Z nejsilnějších týmů se přihlásily Dukla Praha, Dukla Brno, Slavia Praha, Favorit Brno," uvedl Petr. "Ještě jsem obeslal další kluby. Možná dorazí třeba jezdci Sparty Praha." Hlavní závod, který se jede jako Velká cena Kooperativy, začne v 18.20. Start a cíl jsou na třídě Míru.

Okruh vede po náměstí Republiky, Sukově třídě a Masarykově náměstí.

Jezdci ho absolvují padesátkrát, každé páté kolo je bodované.

Rámcový program zahájí v 16.40 náborový závod pro děti ročníků narození 1993 až 1997. Poté budou následovat soutěže starších žáků, kadetů a juniorů.

 


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa