Na cyklokrosové trati je vždycky živo - ilustrační foto

Na cyklokrosové trati je vždycky živo - ilustrační foto | foto: Michal Sváček, MAFRA

Cyklokrosaře čeká písek. Ale plážová pohoda to v Kolíně nebude

  • 0
Do města špičkových cyklistů se vrací mistrovství republiky v cyklokrosu. V Kolíně sice o víkendu nepojede o tituly nejsledovanější kategorie Elite, ale i mládežníci či ženy slibují napínavé boje podpořené výtečnou kulisou, která je tu tradicí.

"Připravili jsme řadu novinek, oproti loňsku se zázemí přesunulo na atletický stadion, kde budou i divácky atraktivní místa," říká ředitel závodu Jan Slavíček, jinak šéf stáje Remerx Cycling Team Kolín. "Hodně rozhodovat se bude v pasáži s hlubokým pískem."

Jak se v Kolíně pojede v sobotu o tituly

10.45 hodin starší žáci, kadetky (společně žákyně, kadetky)
11.30 hodin kadeti, ženy (společně juniorky, ženy)
12.30 hodin junioři
14.15 hodin Elite (společně U23, Elite)

Tenhle povrch, to je belgická specialita, ale Čechům není často písek po chuti. V kolínském lesoparku Borky se s ním budou muset vypořádat.

"Hned po výjezdu závodníky prověří zhruba sto padesát metrů dlouhý úsek v hlubokém písku, s obdobnými pasážemi v Belgii srovnatelný," prozradil velitel trati Michal Čepička. "Jeden okruh měří zhruba 3 100 metrů a o písek na něm nouze fakt nebude."

Jelikož se letos v podobném terénu pojede i mistrovství světa, může být pro jezdce kolínský podnik dobrým testem. Využije toho třeba slovenský šampion Robert Gavenda, jenž do středních Čech pozítří dorazí, i když ho o den později čeká důležitý domácí závod.

"V kategorii Elite jde o celkové vítězství v Českém poháru. Myslím, že náš závod hodně napoví o konečném pořadí,"míní Slavíček.

Určitě se dá čekat atak mladoboleslavských závodníků Petra Dlaska s Vladimírem Kyzivátem.

A v mládežnických kategoriích? Tam upíná pozornost k medailovým úspěchům i kolínská Slavíčkova stáj. "V kategorii kadetek dominujeme, v juniorech máme Daniela Lukeše a Jakuba Cozla. Zabojujeme," slibuje Slavíček.

Uvidíme v akci nového Miloše Fišeru či Jaroslava Kulhavého, mistry světa s kolínskou minulostí? Bylo by to skvělé.