KDE JE CÍL. Cyklokrosař Adam Ťoupalík na trati evropského šampionátu v Mladé...

KDE JE CÍL. Cyklokrosař Adam Ťoupalík na trati evropského šampionátu v Mladé Boleslavi. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Ťoupalík dojel pro stříbro s tváří Afričana. Patřím mezi elitu, těší ho

  • 0
Jedinou českou medaili na domácím mistrovství Evropy vybojoval v juniorské kategorii talentovaný Adam Ťoupalík. Na promáčené trati v Mladé Boleslavi dorazil do cíle se zabláceným obličejem na druhém místě, jen pár vteřin za vítězným Yannickem Peetersem z Belgie.

"Jsem hrozně spokojen. Medaile byla mým cílem a vyšlo to," radoval se v cíli sedmnáctiletý závodník, jenž před týdnem triumfoval při Světovém poháru v Táboře.

Vzhledem k tomu úspěchu z Tábora, nekoukal jste tady spíš po zlatu?
Belgičan byl rychlejší, nedá se nic dělat. Chyběl kousek, ale on ten malý náskok prostě dovezl až do cíle, nedokázal jsem s tím nic udělat. Ale jsem vážně rád za stříbrnou medaili.

Kdy se ve vedoucí skupince rozhodovalo?
V posledním kole. Jeden z Belgičanů tam spadl, já se dostal na první místo, ale zezadu nastoupil právě Peeters. Už jsem se nedokázal zahákovat a on dokázal uhájit náskok až do cíle.

V obličeji jste snad černější než Afričan. Jak se vám závodilo na tak blátivé trati?
Bohužel jsem letos startoval na podobném podkladu poprvé, nebyla šance si takové podmínky vyzkoušet. České poháry se jezdily na suchu. Tady to pro mě byla trochu cesta do neznáma, ale myslím si, že jsem se s tratí popral dobře.

Co pro vás stříbro z mistrovství Evropy znamená před zbytkem sezony?
Zase se mi potvrdilo, že patřím mezi elitní juniory. Vynasnažím se to potvrzovat i dál a třeba se mi ještě podaří vyhrát nějaký Světový pohár.

To se vám před týdnem v Táboře povedlo. Který z úspěchů stavíte výš?
I když je medaile z evropského šampionátu hodně ceněná, tak já si asi víc vážím prvenství ze svěťáku.