Cyklokrosař Zdeněk Štybar

Cyklokrosař Zdeněk Štybar | foto: Michal Sváček, MAFRA

Cyklokrosař Štybar podle fanklubu? 'Jágr' a hrozně hodný kluk

  • 0
Když cyklokrosař Zdeněk Štybar jede důležitý závod, má jednu jistotu. Podél trati stojí fanoušci s transparenty, tabulemi a tlampači a dělají pořádný rámus. "Štyby, Štyby!"křičí a ženou svého miláčka do ještě větších obrátek.

"Jsem strašně rád, že je mám. Když už melu z posledního, dokážou mě vyřvat do maxima,"usmíval se minulý týden před republikovým mistrovstvím v Kolíně závodník.

Jeho slova se potvrdila. Fanklub ze Štybarova rodného Stříbra dorazil a favorit šampionátu si za vydatné podpory více než tří desítek hrdel dojel pro obhajobu titulu.

"Jako skupina fungujeme čtyři roky, jako jednotlivci Zdeňkovi fandíme ještě déle,"rekapituluje šéf fanklubu Vladimír Špiler. "Teď už máme statut občanského sdružení."

Stříbro je malé město, kde se skoro každý zná s každým. I proto Špiler pamatuje, jak před mnoha lety čtyřletý, možná pětiletý Zdeněk trénoval se svým otcem na příjezdových cestách starty. "Tenkrát mu to nějak nešlo, musel to opakovat pořád dokola,"vzpomíná šéf fanklubu.

V té době ještě nikdo netušil, že "Štyby"to jednou dotáhne v cyklokrosu do světové špičky.

"Je to skvělé. Letošní Zdeňkovy výsledky navíc ukazují, že forma jde ještě nahoru. V prosinci i teď v lednu jezdil famózně. Všichni ve fanklubu věříme, že na světovém šampionátu, který se jede na přelomu ledna a února v Holandsku, bude vysoko,"je si jist Špiler.

Do Holandska samozřejmě Stříbrští vyrážejí. "V tuto chvíli mám přihlášeno 36 lidí, další ještě přibudou,"hlásí organizátor. A těší se na to, že se fanklub z Čech historicky poprvé setká se Štybarovým fanklubem z Belgie. "Tamější fanklub má asi 200 členů. Cyklokros je v Belgii národní sport a Zdeněk je pro ně to, co pro nás Jágr,"srovnává.

A čeho si Stříbrští na "svém"Štybym cení nejvíc? "Že zůstal normální. Je to hrozně hodnej kluk,"chválí ho Špiler.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa