Český cyklista Alois Kaňkovský z ASC Dukla Praha jede bodovací závod na 105 kol

Český cyklista Alois Kaňkovský z ASC Dukla Praha jede bodovací závod na 105 kol na Memoriálu Otmara Malečka 2011 - Grand Prix Prostějova. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Dráhařský mistr světa Kaňkovský míří na silnici. Moc mě baví, říká

  • 24
Alois Kaňkovský se rozhodl opustit dráhovou cyklistiku a tým ASC Dukla Praha. Mistr světa v omniu z roku 2007 se bude v příští sezoně naplno věnovat silničním závodům, na smlouvě se dohodl s českým kontinentálním týmem Bauknecht Author.

„Silnice mě hodně baví. Pět let jsem s přestupem koketoval a teď jsem se konečně rozhoupal,“ přiznal rodák z Bělkovic u Olomouce.

Kaňkovský patřil ke stálicím české dráhy a pravidelně objížděl světový pohár i ostatní vrcholné akce.

V týmu pražské Dukly strávil devět let. „Nejvíc budu vzpomínat na skvělou partu, kvůli které jsem také předchozí nabídky odmítal. Už pět let ale jezdím bez dovolené pořád v kuse – přes léto silnici a přes zimu dráhu – a je toho moc. Navíc vidím, že silnice mě hodně baví,“ přiznal jedenatřicetiletý Kaňkovský.

Loni se na silnici blýskl především výsledky v Číně, kde na závodě Okolo jezera Taihu vyhrál šest z devíti etap a celkově skončil druhý.

Závodní program na příští rok ještě nezná, jeho doménou by však měly být spíše rovinatější či mírně zvlněné závody a cílové spurty.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa