Philippe Gilbert, vítěz 3. etapy cyklistické Vuelty

Philippe Gilbert, vítěz 3. etapy cyklistické Vuelty | foto: AP

Cyklistická Vuelta změnila lídra, do červeného dresu jde Belgičan Gilbert

  • 6
Zařadil velký talíř, zvedl se ze sedla a dojel si pro červený dres lídra. Vítězem 3. etapy cyklistické Vuelty se stal Belgičan Philippe Gilbert z týmu Omega-Lotto. Roman Kreuziger do cíle dorazil na 28. místě.

Joaquin Rodriguez z Kaťuše pozdějšího vítěze marně naháněl, do cílové brány dojel s třísekundovou ztrátou. Třetí v cíli byl další Španěl Igor Anton.

O belgickém vítězi závodu Amstel Gold Race nebylo dlouho slyšet. Jenže s blížícím se koncem sezony (čti mistrovstvím světa) zase přichází čas valonského cyklisty.

"Na Vueltě se chci připravit na světový šampionát v Melbourne," říkal Gilbert před jejím startem. "A taky chci vyhrát etapu."

Přesně to se mu podařilo ve třetím dějství posledního třítýdenního závodu sezony, 157 kilometrů dlouhá etapa končila v Malaze. A poprvé prověřila vrchařské schopnosti cyklistů.

"Závodní program s Vueltou mi vyhovuje, mám rád sluníčko, atmosféru závodu..." povídal Gilbert. "Je to počtvrté v řadě, co tady startuju. Ale bacha, žádný doživotní kontrakt s Vueltou jsem nepodepsal."

Další horký den ve Španělsku, teplota 35, psal server cyclingnews.com. V Andalusii není ani kousek roviny, povídali cyklisté na startu. V cestě do cíle jim stál kopec první kategorie, který zdolali dvakrát. Od moře stoupali do výšky 905 metrů.

První uprchlíci se do boje vydali kousek od startu, od té doby se v čele pohybovala skupina sedmi závodníků, její poslední člen byl pohlcen hlavním polem jen kilometr před cílem.

V něm šlapal i Roman Kreuziger, který pak v etapě nabral manko 30 sekund a průběžně se drží na 13. pozici se ztrátou 43 sekund.

"V závěru už jsem vpředu nebyl, ale nijak mě to nemrzí. Když člověk při etapě pomáhá, vozí bidony, tak nemůže zvládnout všechno. O moji ztrátu vůbec nešlo. Nejdůležitější ze všeho je, že náš lídr Nibali přijel čtvrtý a skoro nic neztratil," zhodnotil etapu na svých stránkách Kreuziger.

výsledky

Vuelta, cyklistický etapový závod - 3. etapa: Marbella - Malaga (157,3 km): 1. Gilbert (Belg.) 4:06:12, 2. Rodriguez -3, 3. Anton (oba Šp.) -13, 4. Nibali (It.), 5. Bole (Slovin.), 6. Roche (Ir.) všichni -15, 7. Meňšov (Rus.) -18, 8. Mosquera, 9. Arroyo (oba Šp.), 10. Vichot (Fr.) všichni -19, ...28. Kreuziger (ČR) -30.

Průběžné pořadí: 1. Gilbert 8:55:56, 2. Rodriguez -14, 3. Sivcov (Běl.) -22, 4. Van Garderen (USA) -26, 5. Nibali, 6. P. Velits (SR) oba -28, 7. Anton, 8. Tondo (Šp.) oba -35, 9. F. Schleck (Luc.) -36, 10. Florencio (Šp.) -41, ...13. Kreuziger -43.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa