Cyklisté týmu Whirlpool Author

Cyklisté týmu Whirlpool Author - ŠAMPIONI. Noví mistři republiky v časovce družstev René Andrle (vlevo) a Tomáš Bucháček (vpravo vzadu) trénují společně s Ondřejem Sosenkou. | foto: PSK WHIRLPOOL - AUTHOR

Cyklistická stáj Whirlpool Author mění několik jezdců

  • 1
Matthias Friedemann, čtyřiadvacetiletý německý borec s výbornou pověstí, již si získal především na světových jednorázových závodech. Nebo Martin Hebík, borec Sparty Praha, jeden z nejžádanějších cyklistů na českém trhu, který letos vyhrál například etapový závod v Rumunsku. A k tomu ještě další jména tvoří seznam změn, se kterými půjde hradecká cyklistická stáj PSK Whirlpool Author do příští sezony.

"Několik jezdců odešlo, místo nich přijde šest nových, ale nejde o nijak radikální řez," řekl Vladimír Vávra, ředitel jediné české stáje, která se tento rok pohybovala ve druhé divizi profesionálních cyklistických klubů. Mezi nově příchozí se vedle Friedemanna a Hebíka zařadili dva jezdci z CK Příbram František Paďour a Antonín Linda.

"Jde o nadějné jezdce, kteří u nás dostávají šanci," uvedl ředitel Vávra.

Už druhou pak dostává Pavel Zitta, jenž před nedávnem v hradecké stáji už působil. "Chce nyní dělat cyklistiku naplno, proto se k nám vrací," vysvětlil Vávra.

PSK Whirlpool už několik let vládne domácímu pelotonu, v minulé sezoně se díky posunu do druhé divize profesionálních stájí zaměřil také na kvalitně obsazované závody v zahraničí, ve kterých se jeho jezdci byli schopní prosadit i přesto, že si museli zvykat na jiný způsob závodění.

"Právě proto k nám přichází také Friedemann, který ukázal, že podobné závody jezdit umí," poznamenal Vávra, který do sezony půjde se sedmnáctkou jezdců. V současné době jich má na seznamu ale jen šestnáct. "Ještě s jedním jednáme, bohužel zatím ještě nejsme domluveni," řekl.

Přicházející borci nahradí šest odcházejících. Chybět především bude chybět René Andrle, dlouholetá opora.

Zkušený borec, jeden z předních českých cyklistů posledních let, ukončil aktivní kariéru, ale v týmu zůstal a bude zde působit jako sportovní ředitel.

Nové angažmá si hledali také Bečka, Němec Keller, Slovák Škvarka a čeští borci Sosenka a Čermák.

Bečka se bude od nové sezony věnovat převážně závodům horských kol, ostatní většinou nesplnili očekávání vedení stáje.

"Dostali šanci, ale měli jsme jiné představy," uvedl Vávra.

Už v průběhu sezony stáj vypověděla smlouvu s Ondřejem Sosenkou, jenž byl usvědčen z dopingu.

Z loňského družstva se na novou sezonu budou připravovat Benčík, Bucháček, Danačík, Klouček, König, Kozubek, Kubias, Dlouhý, Schulze a Kaltofen.