Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | foto: Profimedia.cz

Cyklistická elita se sjede do Olomouce. Kreuziger ještě účast zvažuje

  • 3
Martina Sáblíková, František Raboň, možná také Roman Kreuziger. Absolutní domácí a slovenská elita bude 23. a 26. června na silnicích Olomouckého kraje bojovat o mistrovské tituly.

Šampiona v časovce určí trať v Šumperku, téměř jedenáctikilometrový okruh náročným terénem kolem Svatého Kopečka rozhodne zase o vítězi královského silničního závodu.

"Tento okruh cyklisté pojedou sedmnáctkrát, takže celkem absolvují 185 kilometrů. Už podle profilu trati a převýšení to bude hodně náročné," tvrdí Jaroslav Vašíček, zástupce TTV Group, která Mistrovství České a Slovenské republiky pořádá společně s Českým svazem cyklistiky.

"Závody budou mít špičkovou úroveň už proto, že se bude závodit o nominaci na olympijské hry v Londýně. Bude to jeden ze dvou kvalifikačních závodů. To je pro všechny cyklisty velké lákadlo," poznamenal Vašíček.

Otevřená je účast nejlepšího českého cyklisty Romana Kreuzigra. Jezdec stáje Astana zatím start na mistrovském závodě zvažuje a rozhodne se až po dohodě s klubem. "Pokud se rozhodne jet Tour de France, nebude logicky na mistrovství startovat. Jeho účast je zatím otevřená," uvedl Vašíček.

V pelotonu naopak nebude chybět Zdeněk Štybar. Cyklokrosový mistr světa letos přešel na silnici a bude usilovat o úspěch v mistrovském závodě. Dokonce si již vyzkoušel trať v okolí Olomouce.

Do okruhu favoritů patří také cyklisté ze Slovenska. Mezi lídry jezdeckého pole se pokusí prosadit především Peter Velits, třetí muž loňské Vuelty. "Ve Španělsku před rokem dokonce vyhrál časovku. Dobrý výkon se dá očekávat také od Petera Sagana. Objev minulé sezony vyhrál dvě etapy v závodě Paříž - Nice," představil slovenské jezdce pořadatel šampionátu.

Domácí tituly v obou závodech bude obhajovat rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková. Obhájit zlato z časovky chce také František Raboň a udržet duhový trikot na silnici se pokusí Petr Benčík.

Kromě cyklistů do Olomouce a Šumperka dorazí v roli čestného hosta šampionátu také Wojciech Walkiewicz, prezident Evropské cyklistické unie UEC. "Jednáme o možnosti pořádat v roce 2013 mistrovství Evropy. Z tohoto důvodu prezident cyklistické unie přijede zkontrolovat trať, na níž by se závody jely," vysvětlil Vašíček.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa