Cyklisté Kaňkovský a Lazarem myslí opět na medaili

Praha - S cílem opět vystoupit na stupně vítězů odcestovala na evropský šampionát v dráhové cyklistice do nizozemského Alkmaaru Alois Kaňkovský a Petr Lazar. Před rokem v Kodani získali v bodovacím závodě dvojic bronz, to samé se jim povedlo i na dubnovém světovém šampionátu na Mallorce.

Mistrovství se koná od pátku do neděle.

Vedle bodovacího závodu dvojic se pojede o medaile ve sprinterském a stíhacím omniu, v závodech za motorovými vodiči a za dernami (malými motocykly).

Závodem dvojic třídenní klání vyvrcholí. V kategorii elite se ho vedle Kaňkovského s Lazarem zúčastní ještě Milan Kadlec s Martinem Bláhou. Titul obhajují Švýcaři Bruno Risi a Franco Marvulli. V závodě do 23 let nastoupí Martin a Vojtěch Hačečtí a Marek Mixa s Jiřím Hochmannem.

Ve sprinterském omniu nebude mít Česko zastoupení, protože reprezentanti dali přednost dvěma závodům v Moskvě, které se počítají do olympijské kvalifikace. Na programu tohoto omnia je závod na 1 kolo s letmým startem, vylučovací závod, keirin a sprint.

Ve stejné disciplíně vytrvalců se jedou rovněž čtyři disciplíny: scratch na 10 km, bodovací závod na 18 km, vylučovací jízda a pro osm nejlepších individuální stíhací závod na 3 km. Do bojů zasáhnou Kadlec, jenž byl před rokem pátý, a Bláha. Nejede mistr světa Kaňkovský, protože složení tohoto omnia se zcela liší oproti závodu na MS a především druhý den je na pořadu bodovací závod dvojic, kterému dal přednost.

V pátek zahájí šampionát závod za motorovými vodiči. V něm si odbude premiéru na ME Richard Faltus, člen německého profesionálního týmu Sparkasse. Výborný silničář už absolvoval několik závodů za vodiči na mezinárodních mítincích. Za dernami se představí Pavel Šubrt.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa